Eurogroup: Συνεδριάζει ξανά το απόγευμα με την ελπίδα να γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά-Νότου

Eurogroup: Συνεδριάζει ξανά το απόγευμα με την ελπίδα να γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά-Νότου

Μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων της Τρίτης, το Eurogroup συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις έξι το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να βγει λευκός καπνός όσον αφορά την χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού

Την Τρίτη και την Τετάρτη, μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων, εντάσεων και διαφωνιών οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεν κατάφεραν να εκδώσουν ούτε ένα κοινό ανακοινωθέν. Η πρόταση για ευρωομόλογα, βρήκε «τείχος» από την Γερμανία και την Ολλανδία, με την Ιταλία και τον Τζουζέπε Κόντε αλλά και την Γαλλία, να αντιδρούν δυναμικά.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία Covid-19, όπως δήλωσαν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Κόντρα Ιταλίας – Ολλανδίας

«Δεν ζητάμε από τη Γερμανία και την Ολλανδία να πληρώσουν τα χρέη μας, αλλά αιτούμαστε τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων», τόνισε σε συνέντευξή του στη «Bild» ο Ιταλός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας τις δύο χώρες του Βορρά πως εάν δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη μίας συμφωνίας που προβλέπει χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, η Ε.Ε θα αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο διάλυσης.

«Η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε την μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Στη Γερμανία μπορεί να έχετε όσα δημοσιονομικά περιθώρια θέλετε, αλλά δεν μπορείτε να πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε μια τόσο φοβερή κοινωνική, υγειονομική και οικονομική κρίση μόνο με τα δημοσιονομικά σας περιθώρια», υπογράμμισε ο Κόντε στην Bild, ενώ νωρίτερα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Βέπκε Χέκστρα, έλεγε πως «η πλειοψηφία δεν θέλει ευρωομόλογο».

Η Ολλανδία επιμένει ότι, έστω σε δεύτερη φάση, πρέπει να τεθούν όροι δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής στις χώρες που έχουν προσφύγει στον ESM, ώστε να διορθωθούν δομικές τους αδυναμίες.

Η στάση της Γαλλίας

Το Παρίσι από την πλευρά του δείχνει διατεθειμένο να πιέσει μέχρι τέλους για μία λύση καθώς βρίσκεται στις χώρες όπου η πανδημία την χτυπά ανελέητα με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. 

«Καθώς μετράμε εκατοντάδες και χιλιάδες θανάτους, οι υπουργοί Οικονομικών παίζουν με λέξεις και επίθετα… Θα κριθούμε σφοδρά, πρώτα από την αγορά και μετά από τους πληθυσμούς μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ. Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε χθες στο Reuters ότι δεν αποκλείεται η χώρα του να προχωρήσει σε κοινή έκδοση χρέους με μία συμμαχία των προθύμων, παρότι δεν είναι αυτή η πρώτη της επιλογή. Παράλληλα, χαρακτήρισε «ακατανόητη» την ολλανδική στάση στο θέμα του ESM.

Πού τα βρήκαν

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συμφώνησαν στη σύσταση ενός νέου πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Το νέο ταμείο, με τη στήριξη εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη, θα χορηγήσει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 200 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών – με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες. Κατ’ αρχήν συμφωνία υπήρξε και για το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα χορηγήσει δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter