Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Αυτοί είναι οι πρώτοι μάρτυρες – Ενστάσεις από το ΚΚΕ

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Αυτοί είναι οι πρώτοι μάρτυρες – Ενστάσεις από το ΚΚΕ

Την κλήση των πρώην υπουργών Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη και Βερελή, αλλά και των πρώην στελεχών ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, κ.κ. Τσίτουρα, Γιαννακού και Κουρέντα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Εξεταστική Επιτροπή για του έγκλημα των Τεμπών, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΚΚΕ.

Οι ενστάσεις του Νίκου Καραθανασόπουλου αφορούσαν το γεγονός ότι η διερεύνηση δεν ξεκινά από το δυστύχημα, αλλά από το 1997, με τον εισηγητή της ΝΔ αντιτείνει: «κ. Καραθανασόπουλε σεβάστηκα την πρόταση του ΚΚΕ».

Επί της ουσίας η διατύπωση της πρότασης του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της Εξεταστικής, η οποία ήθελε να θέσει στο στόχαστρο και τις ευρωενωσιακές πολιτικές στον σιδηρόδρομο από το 1997 και έπειτα, έδωσε το περιθώριο και την ευχέρεια στην πλειοψηφία να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη πρακτική.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να κληθούν ως μάρτυρες σειρά πρώην και νυν υπουργών της ΝΔ, όπως οι Κώστας Καραμανλής, Κωστής Χατζηδάκης, Θάνος Πλεύρης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Χρήστος Τριαντόπουλος, Ζωή  Ράπτη και Μάκης Βορίδης.

Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να κληθούν συγγενείς θυμάτων και τραυματίες, πραγματογνώμονες, συνδικαλιστές και υψηλόβαθμα στελέχη των αρμόδιων οργανισμών πριν και μετά την τραγωδία, αλλά και ο Κ. Αγοραστός.

Να σημειωθεί πως η κοινή απόφαση περί «ανοιχτού καταλόγου» θα οδηγήσει στην κλήση αρκετών εκ των μαρτύρων που αιτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν περνά απαρατήρητο ότι ανάμεσα στα ονόματα που προτείνει η ΝΔ είναι και οι Κώστας Καραμανλής, Κωστής Χατζηδάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Διαβάστε εδώ: Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Τέσσερις πρώην και τρεις νυν «γαλάζιους» υπουργούς καλεί ως μάρτυρες ο ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση των εκπροσώπων του ΚΚΕ βουλευτών, μελών στην Εξεταστική Επιτροπή
«Η ΝΔ συνεχίζει την υποκριτική της στάση, με τακτικισμούς και υπεκφυγές, παριστάνοντας ότι αγνοεί το προφανές. Η διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, όπως έλεγε και η ίδια η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής, πρέπει να ξεκινήσει από το ίδιο το συμβάν και μέσα απ’ αυτό να οδηγηθούμε στην ανάδειξη των πραγματικών αιτιών και υπευθύνων. Δηλαδή όλων όσων συνέβαλλαν στον προδιαγεγραμμένο χαρακτήρα του εγκλήματος και στις συνολικότερες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες σχετίζονται με την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, η πρόταση του ΚΚΕ για την εξέταση των μαρτύρων ξεκινάει πρώτα από τους συγγενείς των θυμάτων και τους εμπειρογνώμονες και καταλήγει στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, όπως αυτά θα αναδειχθούν και από την έρευνα που θα προηγηθεί.»
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter