Εξεταστική για υποκλοπές Μητσοτάκη: Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης – Καταγγέλλει προσπάθεια συγκάλυψης

Εξεταστική για υποκλοπές Μητσοτάκη: Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης – Καταγγέλλει προσπάθεια συγκάλυψης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής και στο φόντο και της πρωτοφανούς απόφασης της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή όχι μόνο θα λειτουργεί κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και… κεκλεισμένων πρακτικών.

Στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής κριτικής βρέθηκαν τα όσα τελικά αποφασίστηκαν επί διαδικαστικών ζητημάτων αλλά και ουσιαστικών, όπως η επίκληση του απορρήτου των συνεδριάσεων και των όσων θα καταθέσουν οι μάρτυρες, με την κυβερνητική πλειοψηφία να εμφανίζεται αμήχανη, στερούμενη προφανώς επαρκών απαντήσεων.

Τζανακόπουλος: «Προσπάθεια συγκάλυψης»

«Δυστυχώς οι διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής δεν ξεκίνησαν καλά. Δεν ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς οι αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να απορρίψει την πρόταση του ΣυΡιζΑ και σύσσωμης της αντιπολίτευσης για πολυκομματικό προεδρείο αλλά και η πρωτοφανής απόφαση να μη διανέμονται  τα πρακτικά των συνεδριάσεων στους βουλευτές και στις βουλεύτριες  μέλη της εξεταστικής επιτροπής αποτελούν συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος πριν δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε σχέση με τη λίστα μαρτύρων που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση

«Και έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων της κυρίας Μπακογιάννη που στην πραγματικότητα απείλησε ευθέως όποιον μάρτυρα καταθέσει την αλήθεια και βοήθησει στην διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής της σκοτεινής υπόθεσης με 10 ετή φυλάκιση αποδεικνύεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θέλει να χυθεί άπλετο φως αλλά θέλει να καλύψει με απόλυτο σκοτάδι την σκοτεινή αυτή ιστορία που τον εμπλέκει ευθέως και για την οποία έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Καραθανασόπουλος: «Να είναι δημόσιες οι συνεδριάσεις»

«Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος είναι ότι η συνεδρίαση της επιτροπής πρέπει ναναι δημόσια υπό την έννοια ότι δημόσια να δίνονται τα πρακτικά τα επίσημα πρακτικά της Βουλής στα κόμματα και στους δημοσιογράφους για να μπορεί να ενημερώνεται ο κόσμος για τα σοβαρά ζητήματα που συζητιούνται και αφορούν τα δικαιώματα του και τις ελευθερίες του και ιδιαίτερα το θέμα της παραβίασης του απορρήτου επικοινωνιών», επισήμανε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος και συμπλήρωσε:

«Και επειδή ακριβώς ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα δεν μπορεί να γίνεται σε κλειστές πόρτες και να υπάρχει επιλεκτική ενημέρωση για θέματα που τυχόν μπορεί να έχουν το χαρακτήρα του απορρήτου μετά από εξέταση της επιτροπής αυτά να μη γίνονται στη δημοσιότητα και είναι θέματα που αφορούν στρατιωτικά μυστικά  απόρρητα. Θεωρούμε ότι επειδή η επιτροπή έχει εξεταστικό έργο και έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες ε δεν μπορεί να γίνεται η επίκληση του απόρρητο και δεν μπορεί να γίνεται η επίκληση του απορρήτου γιατί ακριβώς τότε δεν έχει κανένα νόημα η εξέταση του κάθε μάρτυρα αν κρύβεται πίσω από την λογική του απορρήτου. Δεν μπορεί να ισχύει αυτή η περίπτωση και η επιτροπή έχει το δικαίωμα και να εξέτασει χωρίς απόρρητο αλλά και να έχει πρόσβαση σε όλα τα υλικά ακόμα και σε αυτά που είναι διαβαθμισμένα γιατί δεν μπορώ να φεύγουν τέτοια υλικά και να γίνονται φέιγ βολάν ή να πηγαίνουν επιλεκτικά σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εμάς η απόφαση της πλειοψηφίας μας βρίσκει αντίθετους και δεν διευκολύνει την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων».

Λιακούλη: «Θλιβερή και απεγνωσμένη κίνηση της κυβέρνησης»

Σήμερα η Κυβέρνηση ήρθε προσυνεννοημένα, πρότεινε και εξέλεξε ένα μονοκομματικό Προεδρείο, παρά την πρότασή μας για διακομματικό. Αυτή ήταν η πολιτική της απόφαση, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, υπήρχε η δυνατότητα διακομματικού Προεδρείου», τόνισε με τη σειρά της η Γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

[Είναι μια θλιβερή και απεγνωσμένη κίνηση. Η κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι.  Δεν δίστασε μάλιστα να επιχειρήσει να κρατήσει στο σκοτάδι ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, επεκτείνοντας το απόρρητο ακόμα και για αυτά. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη», πρόσθεσε η ίδια.

Μαρκόπουλος: «Οι μικροτακτικισμοί δεν θα περάσουν»

Από την πλευρά της πλειοψηφίας ο Δημήτρης Μαρκόπουλος μέλος της Εξεταστικής επιτροπής δήλωσε πως: «Παρά την προσπάθεια όξυνσης από την πλευρά της μειοψηφίας η Εξεταστική Επιτροπή και το προεδρείο της υπερψηφίστηκαν και μάλιστα με ευρύτερη της Νέας Δημοκρατίας πλειοψηφίας. Αυτό κάτι λέει,! Από κει και πέρα στόχος μας παραμένει η διαφάνεια, να μάθει όλος ο ελληνικός λαός τα πάντα, οι μικρό τακτικισμοί δεν θα περάσουν».

Διαβάστε επίσης:

Εξεταστική για υποκλοπές Μητσοτάκη: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν κλήση παρόχων κινητής τηλεφωνίας

Τζανακόπουλος: «Δεν υπάρχει απόρρητο στην Εξεταστική, αλλιώς η ΕΥΠ θα ήταν ανέλεγκτη»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter