Ευρωεκλογές: Ο καθρέφτης του «ανίκητου» Μητσοτάκη πλέον έχει ραγίσει βαθιά- Αναβρασμός στη γαλάζια παράταξη

Ευρωεκλογές: Ο καθρέφτης του «ανίκητου» Μητσοτάκη πλέον έχει ραγίσει βαθιά- Αναβρασμός στη γαλάζια παράταξη

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει σοκάρει το Μαξίμου, καθώς η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο έχασε 13 εκλογικές μονάδες από τις περσινές εθνικές εκλογές, αλλά είναι 5 μονάδες πίσω από το στόχο του 33%, που είχε θέσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Το ηχηρό μήνυμα του πολιτών αποτελεί τεράστια προσωπική ήττα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος προσπαθεί δια του ανασχηματισμού να διαχύσει τις ευθύνες, ώστε να προστατεύσει την επικοινωνιακή του εικόνα.

Από τον «ανίκητο» Μητσοτάκη σε έναν φοβισμένο πρωθυπουργό

Όμως, το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης έδειξε μία νομοτέλεια της πολιτικής, ότι η πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «η επικοινωνία είναι η ουσία» αποδομήθηκε με ηχηρό τρόπο από τους ίδιους τους πολίτες, που μέσα ένα χρόνο γύρισαν με τόσο μαζικό τρόπο την πλάτη στον πρωθυπουργό. Σημειώνεται ότι περίπου 1.000.000 ψηφοφόροι απομακρύνθηκαν από το κυβερνών κόμμα, σε σχέση με εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Η κάλπη καταδίκασε την αλαζονεία του 41%

Ποιος να ξεχάσει τις απίστευτες στιγμές αλαζονείας του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα. Τη στιγμή που 1,5 εκατομμύριο πολίτες ζητούσαν μέσα από υπογραφές την διαλεύκανση της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών, η κυβέρνηση έκανε οτιδήποτε για να συγκαλύψει αυτή την υπόθεση, καθώς δεν έχει δώσει καμία ουσιαστική απάντηση για το μπάζωμα αλλά και το μοντάζ στις συνομιλίες του σταθμάρχη. Παράλληλα, αναπαρήγαγε σε κάθε τόνο το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους, προσβάλλοντας την κοινή λογική.

Μάλιστα, η αλαζονεία του πρωθυπουργού έφτασε σε τέτοιο σημείο, όπου σε ομιλία του στην Κέρκυρα πριν τις ευρωεκλογές, απομακρύνθηκε από τον χώρο που μιλούσε, η κόρη του Νίκου Πλακιά και αδερφή των δίδυμων κοριτσιών, της Χρύσας και της Θώμης που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.

Επίσης, στην Κέρκυρα είδαμε μία από τις πιο κυνικές στιγμές του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς τη στιγμή που μία ηλικιωμένη γυναίκα του έλεγε ότι «πεινάω», ο ίδιος αναρωτήθηκε εάν την στηρίζει η εκκλησία. Όμως η φαντασιακή και επικοινωνιακή εικόνα που είχε φτιάξει το Μαξίμου δε σταμάτησε εκεί, καθώς ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει μέσα από το βήμα της Βουλής, ότι η φέτα κοστίζει 6,28 ευρώ. Μάλιστα, μετά τον σάλο αντί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πει ότι δεν ξέρει τις τιμές των προϊόντων ή ότι έκανε λάθος, υποτίμησε τη νοημοσύνη των πολιτών ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για την τιμή του μισού κιλού της φέτας.

Ταυτόχρονα τη στιγμή που μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας δεν βγάζουν το μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ότι μπορεί για να βελτιώσει την κατάσταση. Όλες αυτές τις πρακτικές της κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός τις αποδοκίμασε με βροντερό τρόπο.

Τρίζει το σύστημα εξουσίας του πρωθυπουργού

Τη στιγμή που η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ξεθωριάσει, στη γαλάζια παράταξη επικρατεί μεγάλος αναβρασμός. Οι «φυλές» και οι διαφορετικές ομαδοποιήσεις ερμηνεύουν το αποτέλεσμα, θέλοντας να ενδυναμωθούν στις νέες εσωτερικές ισορροπίες που διαμορφώνονται. Από τη μία, η δεξιά πτέρυγα υποστηρίζει ότι η ΝΔ υπέστη τέτοια μεγάλη φθορά, επειδή στράφηκε προς το κέντρο. Από την άλλη μεριά, η κεντρώα πτέρυγα θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα έχασε από παντού, καθώς συρρικνώθηκε εκλογικά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Το μεγάλο πρόβλημα όπως λένε οι υποστηρικτές της κεντρώας γραμμής είναι η αποχή, καθώς οι μετακινήσεις σε δεξιότερα κόμματα είναι ελεγχόμενες.

Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο του Μαξίμου έχουν μπει οι περιφέρειες με τις μεγαλύτερες απώλειες, ώστε να έχει μία εικόνα ο Μητσοτάκης, για τους γαλάζιους περιφερειάρχες και δημάρχους, που δεν «έτρεξαν» για το κόμμα. Μάλιστα παρασκηνιακά, πολλοί βάζουν στο κάδρο των ευθυνών και τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, διότι όπως λένε δεν «έβαλαν πλάτη» για το κόμμα.

Ταυτόχρονα, στο μύλο της εσωτερικής σύγκρουσης στη ΝΔ, έχει μπει και ο Σταν Γρκίνμπεργκ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκε τον πήχη του 33% στον πρωθυπουργό. Όλα αυτά τη ώρα που τα ερωτήματα για τον τρόπο που πληρώνεται ο «γκουρού της επικοινωνίας» πληθαίνουν.

Με λίγα λόγια στη γαλάζια παράταξη όλοι είναι εναντίον όλων, καθώς η διάχυση των ευθυνών αναδιατάσσει τους εσωτερικούς συσχετισμούς. Το μόνο σίγουρο είναι πλέον, ότι ο καθρέφτης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ραγίσει για τα καλά. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι προσπαθεί να διαχειριστεί την ήττα με συναινετικό τρόπο εσωτερικά. Η τακτική αυτή είναι στοιχείο μεγάλης αδυναμίας από ένα πρωθυπουργό βαριά τραυματισμένο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter