Ευρωεκλογές – Βερολίνο: Ομοβροντία κατηγοριών κατά του ακροδεξιού AfD για κατασκοπεία και διαφθορά

Ευρωεκλογές – Βερολίνο: Ομοβροντία κατηγοριών κατά του ακροδεξιού AfD για κατασκοπεία και διαφθορά
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία , AFD, Alice Weidel

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς αντιμετωπίζει τις συνέπειες των ισχυρισμών ότι δύο από τους κορυφαίους υποψηφίους του για τις Ευρωεκλογές έχουν ύποπτες διασυνδέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο σήμερα, βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα κατακεραύνωσαν το AfD, κατηγορώντας το κόμμα ότι εξυπηρετεί αυταρχικά καθεστώτα και αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της δημοκρατίας της Γερμανίας.

Το κόμμα “προδίδει και ξεπουλά τον γερμανικό λαό”, δήλωσε ο Μαρκ Χένριχμαν, βουλευτής της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). Το AfD, πρόσθεσε, είναι ένα “δεξιό κόμμα προδοσίας”.

Ο Ντερκ Βίζε, βουλευτής που ανήκει στο κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, κατηγόρησε το AfD για “προσποιητό πατριωτισμό”, προσθέτοντας: “Ίσως δεν είναι η δική σας χώρα που αγαπάτε τόσο πολύ. Ίσως είναι δικτατορίες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Λευκορωσία”.

Η δριμεία κριτική στο AfD έρχεται μετά τις αποκαλύψεις της Τετάρτης ότι οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές στην πόλη της Δρέσδης ξεκίνησαν προκαταρκτικές έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες ότι ο Μαξιμίλιαν Κραχ (φωτογραφία κάτω), ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD για τις ευρωεκλογές, είχε δεχθεί πληρωμές από τη Ρωσία και την Κίνα “για το έργο του ως ευρωβουλευτής”.

Αλλά για το AfD, αυτές οι προκαταρκτικές έρευνες μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς του Krah, με την κατηγορία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Κίνας.

Την ίδια στιγμή, ο Πετρ Μπίστρον, δεύτερος στη λίστα του AfD για τις ευρωεκλογές, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες, τις οποίες ανέφερε εκτενώς το γερμανικό μέσο ενημέρωσης Der Spiegel, ότι έλαβε 20.000 ευρώ από άτομα με διασυνδέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να διαδώσει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Τόσο ο Krah όσο και ο Bystron έχουν αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Το AfD μαστίζεται από αναταραχή από τότε που ήρθαν στην επιφάνεια οι ισχυρισμοί για ξένη ανάμειξη και κατασκοπεία. Το κόμμα συνεχίζει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο, αλλά έχει υποχωρήσει στις δημοσκοπήσεις μετά από μια σειρά σκανδάλων.

Τον Ιανουάριο, μια ερευνητική έκθεση αποκάλυψε ότι μέλη του κόμματος ήταν παρόντα σε μια συνάντηση ακροδεξιών εξτρεμιστών στην οποία συζητήθηκε ένα “γενικό σχέδιο” για την απέλαση μεταναστών και “μη αφομοιωμένων πολιτών”. Αυτή η αποκάλυψη προκάλεσε μαζικές και συνεχείς διαμαρτυρίες κατά του κόμματος σε όλη τη Γερμανία, οι οποίες φάνηκε να πλήττουν τη δημοτικότητα του κόμματος.

Την Τετάρτη, οι επικεφαλής του AfD Άλις Βάιντελ και Τίνο Κρουπάλλα ανακοίνωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι ο Κραχ θα απουσίαζε από την εκδήλωση του κόμματος για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές “προκειμένου να μην βλάψει την προεκλογική εκστρατεία ή τη φήμη του κόμματος”.

“Οποιαδήποτε επιρροή ασκείται από ξένα κράτη μέσω κατασκοπείας, καθώς και απόπειρες εξαγοράς απόψεων και θέσεων, πρέπει να διερευνηθούν και να αποτραπούν με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, βουλευτές από άλλα κόμματα κατηγόρησαν σήμερα το AfD ότι λειτουργεί ουσιαστικά ως πέμπτη φάλαγγα.

“Το AfD ρίχνεται πρόθυμα στους δικτάτορες και τους απολυταρχικούς, επιβραβεύει διεφθαρμένους και εγκληματικούς χαρακτήρες με κορυφαίες θέσεις”, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Κωνσταντίν Κούλε. “Πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα: το AfD είναι ένα αδύναμο σημείο της δημοκρατίας”.

Για το AfD, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοί τους για τις ευρωεκλογές, οι οποίες απέχουν μόλις έξι εβδομάδες, αποτελούν μια ιδιαίτερα ενοχλητική πρόκληση. Είναι πολύ αργά για να αφαιρεθούν οι υποψήφιοι από το ψηφοδέλτιο, και το πρόσωπο του Krah παραμένει στις αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας, ακόμη και όταν προσπαθεί να πάρει χαμηλότερο προφίλ.

Ορισμένοι στο ακροδεξιό κόμμα προσπαθούν να παρουσιάσουν τους ισχυρισμούς εναντίον των υποψηφίων τους ως σχέδιο των κυρίαρχων κομμάτων της Γερμανίας για την υπονόμευση του AfD ενόψει των εκλογών.

“Μια κυβέρνηση που υποκινεί το μίσος κατά της αντιπολίτευσης θυμίζει τις πιο σκοτεινές εποχές της γερμανικής ιστορίας”, δήλωσε ο βουλευτής του AfD Στέφαν Κέιτερ στο κοινοβούλιο την Πέμπτη. Ο συνασπισμός, πρόσθεσε, προσπαθεί απλώς να “αποσπάσει την προσοχή από τις πολιτικές αποτυχίες του”.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, απέρριψε την κατηγορία αυτή, τονίζοντας ότι στη Γερμανία μόνο οι εισαγγελείς και τα δικαστήρια αποφασίζουν για τον χρόνο των συλλήψεων – όχι η κυβέρνηση.

Πηγή: Politico – Far-right AfD reels as German lawmakers slam party over espionage and corruption allegations

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον πέντε υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Καρκίνος: Ξεκίνησαν δοκιμές τρίτης φάσης πρωτοποριακού εμβολίου mRNA για το μελάνωμα

Σι σε Μπλίνκεν: «Η Ουάσιγκτον «να σταματήσει να αντιμετωπίζει την Κίνα ως εχθρό»

Κεραυνοί Σάντερς κατά Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λες ότι ο εξτρεμιστής έχει σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ρώμη: Πρώην υπουργός πήρε άρωμα από το αεροδρόμιο και έφυγε χωρίς να πληρώσει

Παρίσι: Μετά τους Αμερικανούς, σειρά παίρνουν οι Γάλλοι φοιτητές στις διαμαρτυρίες για τη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter