Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ

Με την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία από πλευράς της Ευρώπης εκτός συζήτησης προς το παρόν, οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου επιδιώκουν την επιβολή σκληρότερης οικονομικής τιμωρίας στη Μόσχα. Στο πακέτο των τιμωρητικών μέτρων συμπεριλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το  πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το Associated Press.

Η ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης δέσμης κυρώσεων. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι δυτικές δυνάμεις κινούνται προς πρωτοφανή μέτρα για να αναγκάσουν τον Πούτιν να σταματήσει τη βίαιη εισβολή στη γείτονα χώρα της Ρωσίας, την Ουκρανία, και να εξαπολύσει έναν μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς τουίταρε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του μπλοκ των 27 εθνών υιοθέτησαν το πακέτο κυρώσεων και «το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει τον Πρόεδρο της Ρωσίας και τον υπουργό Εξωτερικών της».

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι η κίνηση θα είναι  «ένα μοναδικό βήμα στην ιστορία προς μια πυρηνική δύναμη, μια χώρα που έχει μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά δείχνει επίσης … πόσο ενωμένοι είμαστε.» Οι πρακτικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης απόφασης στους δύο άντρες παραμένουν ασαφείς.  Ασαφές παραμένει επίσης το πόσο σημαντικά ήταν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ. Μια εξίσου μεγάλη κίνηση θα ήταν να απαγορευτούν ο Πούτιν και ο Λαβρόφ από τα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκή ‘Ένωση κατέστησαν σαφές ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης προς το παρόν, καθώς ενδέχεται να περιπλέξει τις διπλωματικές κινήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter