Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Κατευθύνεται προς Ιστιαία η φωτιά – Αγωνία και για άλλα χωριά – Δραματικές εκκλήσεις κατοίκων (Συνεχής Ενημέρωση)

Τραγική παραμένει η κατάσταση στην Εύβοια, παρά το γεγονός πως η πύρινος εφιάλτης ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη. Μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον δήμο Ιστιαίας βρίσκεται η φωτιά, με τους κατοίκους να απευθύνουν σπαρακτικές εκκλήσεις για εναέρια μέσα και ρίψεις νερού.

Παράλληλα, δύσκολες είναι οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες που δοκιμάζονται αυτή την ώρα. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης έκανε έκκληση για εναέρια μέσα λέγοντας πως οι φωτιές δεν σβήνουν μόνον με μπουλντόζες, ενώ ο δήμαρχος Μαντουδίου κατήγγειλε έλλειψη εναέριων μέσων έως τις 8 το πρωί αλλά και έλλειψη σχεδίου. Αυτή τη στιγμή τα ενεργά μέτωπα είναι τρία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το μεσημέρι έφτασαν τα πρώτα αεροπλάνα στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της Εύβοιας μέσω του Open, κάνουν δραματική έκκληση για βοήθεια…

Διαβάστε περισσότερα: Σπαρακτικές εκκλήσεις των κατοίκων: «Βοηθήστε μας, καιγόμαστε και λένε ότι είμαστε εντάξει»

«Κανένα σχέδιο»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εμφανώς απογοητευμένος, είπε: «δεν υπάρχει έλεος, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να σωθεί η περιουσία του κόσμου, καίγονται σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει βοήθεια. Έχουμε φτάσει 8:10 και ακόμα δεν έχει φανερωθεί ούτε ένα πτητικό μέσο».

Δείτε επίσης: Εύβοια: Έκκληση περιφερειάρχη Σπανού για περισσότερα εναέρια μέσα – Νέο μέτωπο προς Αιδηψό – Εκκενώσεις σε μοναστήρι και κατασκήνωση

«Αυτό δεν είναι σχέδιο, αυτό είναι ανικανότητα. Αν είχε φύγει ο κόσμος δε θα είχε μείνει κανένα σπίτι. Ο κόσμος έσωσε τα σπίτια. Μόλις πέρναγε η φωτιά, γυρνούσαν πίσω σβήναν τις εστίες και γλίτωσαν κάμποσα σπίτια. Έχουν καεί πάνω από 1.000 σπίτια» και πρόσθεσε: «θα είχαμε πάνω από 10.000 καμμένα σπίτια», υποστήριξε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

«Τι θα έπρεπε να κάνει ο κόσμος; Να κάτσει να με σταυρωμένα τα χέρια και να χάσει το σπίτι του; Οι περισσότεροι γύριζαν και έσβηναν τις εστίες που ήταν μέσα στα σπίτια τους», συμπλήρωσε.

«Όλη η Βόρεια Εύβοια έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν μιλάμε μόνο για το δάσος, μιλάμε για βιβλική καταστροφή. Η θλίψη και η οργή ξεχειλίζει. Δεν είχαμε βοήθεια. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Ζητούσαμε να έρθουν εναέρια μέσα μας έλεγαν “έρχονται-έρχονται” και ποτέ δεν έρχονταν. Η φωτιά είχε περίμετρο 100 χλμ και επιχειρούσαν με τα ψεκαστήρια και με ένα ελικόπτερο. Είναι δυνατόν;» αναρωτήθηκε.

Δείτε επίσης: Οργή από τον δήμαρχο Μαντουδίου: «Κανένα πτητικό μέσο έως τις 8 το πρωί – Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο – Ο κόσμος έσωσε τα σπίτια» (Video)

Έκκληση του περιφερειάρχη

«Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλείς ζωές» λέει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα!». Για να καταλήξει: «Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!»

Στην άμεση απομάκρυνση όλων των παιδιών από τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Χαλκίδας προχωρά πλέον η Αστυνομία έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής. Οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης βρίσκονται 7 χιλιόμετρα μετά τις Ροβιές, λίγο πριν από τα Ηλία, στο δρόμο προς την Αιδηψό.

Την ίδια στιγμή δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και η γυναικεία Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, η οποία βρίσκεται στην ίδια ακριβώς περιοχή, σε δασική περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ώρα κατά την οποία το μέτωπο πέρασε το δρόμο που οδηγεί από τις Ροβιές στην Αιδηψό σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία να προχωρήσουν σε νέες προληπτικές εκκενώσεις.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι στη Φαράκλα μετρούν τις πληγές τους. Οι φλόγες πέρασαν στο χωριό και πολλοί από αυτούς αναζήτησαν διέξοδο προς άλλες περιοχές, όπως το χωριό της Ζωοδόχου Πηγής, αλλά οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι. Καμένες κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού, καμένοι κορμοί δέντρων, μαζί με πυκνούς καπνούς, αλλά και τμήματα που φλέγονταν δεν επέτρεπαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά τη Φαράκλα η φωτιά πήρε νότια πορεία προς την Κεντρική Εύβοια και πλέον έχει κυκλώσει τα χωριά Μετόχι και Σπαθάρι, η εκκένωση των οποίων μαζί με το Μαντούδι και το Προκόπι είχε διαταχθεί πολλές ώρες πριν.

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι παρά τις εντολές για εκκένωση της περιοχής έχουν παραμείνει να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επεμβαίνει και η Αστυνομία για την απομάκρυνσή τους.

«Οι ώρες που ζούμε είναι εφιαλτικές. Παντού υπάρχουν φλόγες και αποκαΐδια. Μέσα και έξω από τα χωριά. Άνθρωποι πανικόβλητοι που τρέχουν να σωθούν» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Βετσονούρης, επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας στο Προκόπι, ο οποίος μέρα-νύχτα βρίσκεται κοντά σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη.

Όπως ο ίδιος σημειώνει, «η φωτιά έχει μπει σχεδόν μέσα σε όλα τα χωριά και έχει πάρει κατεύθυνση προς το Προκόπι». Επιπροσθέτως, αναφέρει πως «κάτοικοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τους πολλούς καπνούς και την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τους μεταφέρουμε στο Κέντρο Υγείας Προκοπίου, μιας και το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι έχει κλείσει μετά τη διαταγή για την εκκένωση της περιοχής».

08:50 Η πύρινη εικόνα της Εύβοιας

Η Φαράκλα, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη, οι Ροβιές είδαν τις φλόγες να επιστρέφουν μέσα στη νύχτα και δοκιμάστηκαν εκ νέου. Μετόχι, Ζοωδόχος Πηγή και Καλύβια είδαν τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών και τις προσβάσεις αδιάβατες για την βοήθεια που περιμένουν. Αυτή την ώρα η μάχη με τις φλόγες δίνεται στο Σπαθάρι με τις εκκλήσεις από τους κατοίκους για εναέρια μέσα να είναι συνεχείς. Εκτός από του πυροσβέστες, στο χωριό έχουν μείνει και κάτοικοι που δεν έφυγαν παρά τις εντολές για εκκένωση.

Το μέτωπο κινείται και προς τα Καλύβια, τον Τρούπη και το Προκόπι. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από καπνό. Ορατότητα ελάχιστη, τα εναέρια μέσα είναι δύσκολο να προσφέρουν βοήθεια και να διευκολύνουν την κατάσταση. Τα επίγεια τρέχουν από εστία σε εστία, από έκκληση σε έκκληση αλλά τα μέτωπα που έφτασαν από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο συνεχίζουν με την ίδια ένταση και προς τα νότια. Τα χωριά ζουν τον ίδιο εφιάλτη.

Από την άλλη πλευρά όλο το τμήμα από τις Κεχριές, τη Δάφνη, τη Μυρτιά, την Βατερή και τη Λίμνη δοκιμάστηκαν άγρια μέχρι που η φωτιά έφτασε στη θάλασσα. Με καράβια φυγαδεύτηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι προς Αιδηψό.

Βορειότερα, στις Ροβιές, το νέο μέτωπο που κατέβηκε μέχρι τη θάλασσα καίει ό,τι βρίσκει μπροστά του. Πήρε δυτική κατεύθυνση προς Αιδηψό, με συνέπεια μέσα στη νύχτα να γίνονται εκκενώσεις στις κατασκηνώσεις της μητρόπολης αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού οι εξελίξεις εφιαλτικές. Οι φλόγες είτε επιστρέφουν στα χωριά για 2η ή 3η φορά όπως στα χωριά Μαρούλι, Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, είτε το μέτωπο χαράζει καινούργια πορεία και αναγκάζει τη δημοτική αρχή να προχωράει σε εκκενώσεις όπως έγινε με την Τσαπουρνιά. Το χτυποκάρδι για το Ελληνικό, τα Αβγάρια, τη Γαλατσώνα και την Μονοκαρυά συνεχίζεται με τη δημοτική αρχή να προσπαθεί να δημιουργήσεις ζώνες προστασίας, γύρω από τα χωριά, για να ανακόψει την πορεία, είτε προς Ιστιαία, είτε προς το Ψαροπούλι και την υπόλοιπη παραλιακή περιοχή.

08:20 Απεγκλωβισμός 23 πολιτών

Επιπλέον 23 πολίτες απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από παραλία στις Ροβιές Ευβοίας και μεταφέρθηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού στο φερυ μποτ “ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ” το οποίο παραμένει στο λιμάνι Λίμνης Ευβοίας.

08:20 Έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα

Δεν είναι μόνο τα εναέρια μέσα που δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από την Εύβοια, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη και για τα επίγεια πλέον λόγω της τεράστιας έκτασης της φωτιάς .

Άνθρωποι και μηχανές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. «Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλείς ζωές» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ Φάνης Σπανός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα!». Για να καταλήξει: «Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!»

Διαβάστε επίσης:

Εφιαλτικό βράδυ στην Εύβοια: Παραδομένη στις φλόγες η Λίμνη – Αγωνία για Ροβιές, Φαράκλα, Μουρτιά – Εκκλήσεις για πυροσβεστικές δυνάμεις

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter