Φασίχα Χασάν: Η νεότερη πολιτικός της Νότιας Αφρικής θέλει αλλαγή «εδώ και τώρα» (Video)

Φασίχα Χασάν: Η νεότερη πολιτικός της Νότιας Αφρικής θέλει αλλαγή «εδώ και τώρα» (Video)

Στις 29 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Νότια Αφρική για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου, το οποίο ακολούθως θα εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας.

«Καλώ όλους τους Νοτιοαφρικανούς να ασκήσουν το δημοκρατικό, εκλογικό τους δικαίωμα και όσους κάνουν (προεκλογική) εκστρατεία να το πράξουν ειρηνικά, τηρώντας απαρέγκλιτα τους νόμους», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της χώρας Σίριλ Ραμαφόζα.

Τρεις δεκαετίες μετά την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα, το κυβερνών κόμμα Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) ενδέχεται να δει το ποσοστό των ψήφων του να πέφτει κάτω από το 50% για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Guardian.

Σε μια χώρα που βυθίστηκε στη διαφθορά υπό τον πρώην πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, η ανισότητα έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η περίοδος δύο μηνών χωρίς διακοπές ρεύματος από την κρατική εταιρεία ενέργειας Eskom είναι λόγος γιορτής.

Αλλά μια νέα γενιά πολιτικών, πολλοί που προέρχονται από κοινωνικά κινήματα, προσπαθούν να αναζωογονήσουν το ANC. Η νεότερη όλων είναι η Φασίχα Χασάν, η οποία έγινε γνωστή ως ηγέτης του #FeesMustFall, ενός κύματος φοιτητικών διαμαρτυριών για το κόστος των διδάκτρων που σάρωσε τα πανεπιστήμια το 2015.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στα 30 της χρόνια, η Χασάν έχει την ίδια ηλικία με τη δημοκρατική Νότια Αφρική. Το 2019, απόφοιτη της Νομικής, έγινε το νεότερο μέλος του επαρχιακού νομοθετικού σώματος για το Γκαουτένγκ, την περιοχή γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Τώρα, είναι 65η στη λίστα του ANC με 200 υποψηφίους για τις βουλευτικές εκλογές. Οι νέοι, όπως υποστηρίζει, πρέπει να έχουν κεντρική θέση στο «πρόγραμμα ανανέωσης» του ANC.

«Χρειαζόμαστε αλλαγή, ένα μείγμα μεταξύ των γενεών και τεχνογνωσία. Δεν υπάρχει νεανική ενέργεια ή ιδέες για να διορθωθούν τα προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται εδώ και τώρα μια ομάδα νέων ανθρώπων που να είναι καλά μορφωμένοι, πρόθυμοι να σηκώσουν τα μανίκια τους και να πουν “τι θα κάνουμε για τα επόμενα 10 χρόνια; “»

Σε ένα πρόσφατο προεκλογικό βίντεο, φορώντας κεφίγια γύρω από τους ώμους της, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα: «Ξεκλειδώστε την πόρτα, αλλιώς θα την σπάσουμε». «Χρειαζόμαστε μια θέση στο τραπέζι λήψης αποφάσεων», τόνισε.

Η Χασάν θέλει επίσης να ξεπεράσει τα εμπόδια για μια πιο ισότιμη εκπροσώπηση στην πολιτική της Νότιας Αφρικής. «Υπάρχει ένα διαφορετικό σύνολο κανόνων για τις γυναίκες και τους queer πολιτικούς», ανέφερε η ίδια.

«Επίσης, υπάρχει μια πολύ μεγάλη άποψη για θέματα εκτός δημοσίου αξιώματος: “τι φοράς;”, “πού πηγαίνεις;”, “με ποιον είσαι;”, κλπ», πρόσθεσε.

Ακόμη, για να καταπολεμήσει τα υψηλά επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας στη Νότια Αφρική, έχει προτείνει καινοτόμες ιδέες, όπως η ενίσχυση των κοινωνικών λειτουργών και των κοινοτικών ακτιβιστών προκειμένου να καταγράφουν δηλώσεις σε περιπτώσεις βιασμού, ώστε οι επιζώντες να μην χρειάζεται να πάνε αμέσως στην αστυνομία, με όλο το τραύμα που συνεπάγεται, ενώ προτείνει χωριστά δικαστήρια για τη σεξουαλική βία.

«Μία από τις συνέπειες του Απαρτχάιντ και των εκατοντάδων ετών αποικιοκρατίας ήταν μια πολύ βίαιη κοινωνία. Δεν έχουμε θεραπευτεί από αυτό», σημείωσε, προσθέτωντας πως «χρειαζόμαστε μία επιτροπή στις δικές μας κοινότητές που θα ασχολείται με τη έμφυλη βία».

Δείτε επίσης:

Χαλκίδα: Η στιγμή που επιχειρηματίας φτάνει στη ΔΟΥ κρατώντας φάκελο με 10.000 ευρώ – Βίντεο ντοκουμέντο (Video)

Χαλκίδα: «Δρούσαν σαν μαφία, μου είπαν εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά» λέει επιχειρηματίας για τους εφοριακούς (Video)

Χαλκίδα: Στον ανακριτή οι επίορκοι εφοριακοί – Οι διάλογοι και τα στοιχεία που τους «καίνε» (Video)

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter