Φιλιππίνες: Στο κενό η προσπάθεια φίμωσης της Μαρία Ρέσσα – Δικαίωση στην υπόθεση φοροδιαφυγής

Φιλιππίνες: Στο κενό η προσπάθεια φίμωσης της Μαρία Ρέσσα – Δικαίωση στην υπόθεση φοροδιαφυγής

Η δημοσιογράφος και κάτοχος βραβείου Νόμπελ, Μαρία Ρέσσα, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή την Τετάρτη, σε μια νίκη που έρχεται ενάντια στην εκστρατεία εναντίον της από το κατεστημένο της χώρας. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Rappler έχει αναδειχθεί σε σύμβολο αντίστασης ενάντια στην αυταρχική κυβέρνηση των Φιλιππίνων, στις οποίες η ελευθερία του Τύπου έχει πάρει την κατιούσα τα τελευταία χρόνια.

Αθώωση για τις κατηγορίες

Δικαστήριο των Φιλιππίνων αθώωσε την Ρέσσα και για τις τέσσερις κατηγορίες που της είχαν απαγγελθεί. Αν καταδικαζόταν, θα αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης 34 ετών. Το site Rappler είχε επίσης τέσσερις κατηγορίες και αθωώθηκε. Έξω από το δικαστικό μέγαρο στη Μανίλα, την πρωτεύουσα, η κυρία Ρέσσα ήταν εμφανώς ανακουφισμένη και συγκινημένη μετά την ετυμηγορία. Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, φανερά συγκινημένη, μιλώντας στα Μέσα είπε ότι: «Σήμερα κέρδισαν τα γεγονότα, η αλήθεια κέρδισε, η δικαιοσύνη κέρδισε». Συμπλήρωσε αναφέροντας ότι «οι κατηγορίες ήταν πολιτικά υποκινούμενες, μια πρόδηλη κατάχρηση εξουσίας, που στόχο είχε να σταματήσει τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους».

Η υπόθεση αυτή ήταν η πρώτη δοκιμασία υψηλού συμβολισμού για το εάν τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ρέσσα και το Rappler θα συνεχιστούν και υπό τον νέο πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος το νεότερο. Ο γιος του παλιού δικτάτορα Μάρκος έχει επωφεληθεί από την ηλεκτρονική παραπληροφόρηση και προσπάθησε να υποτιμήσει τη βαρβαρότητα του πατέρα του, πριν από δεκαετίες. Οι συνήγοροι της δημοσιογράφου είχαν προτρέψει τον Μάρκος το νεότερο να επιδείξει τη δέσμευσή του για την ελευθερία του Τύπου παρεμβαίνοντας υπέρ της Ρέσσα.

Το ιστορικό και οι άλλες υποθέσεις

Οι αρχές άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα κατά της Ρέσσα και του Rappler κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του Μάρκος του νεότερου, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, καθώς ο ειδησεογραφικός οργανισμός κάλυπτε επιθετικά την αιματηρή εκστρατεία του Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών. Αυτή η κάλυψη βοήθησε την Ρέσσα να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης το 2021.

Υπάρχουν πολλές άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν κατά της Ρέσσα, η οποία έχει τηρήσει επικριτική στάση κατά και των δύο προέδρων, και του ειδησεογραφικού της ιστότοπου. Έχει ασκήσει έφεση για την καταδίκη της τον Ιούνιο του 2020 για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης στον κυβερνοχώρο, βάσει της οποίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έξι χρόνια φυλάκιση. Το ανώτατο δικαστήριο των Φιλιππίνων αναμένεται να αποφανθεί σύντομα για αυτή την υπόθεση.

Δεν ήταν αμέσως σαφές την Τετάρτη εάν η ετυμηγορία στη φορολογική υπόθεση θα επηρεάσει τη δίωξη από την κυβέρνηση για τις υπόλοιπες υποθέσεις ή τις ενδεχόμενες ετυμηγορίες. Το Rappler ανέφερε την Τετάρτη ότι η ετυμηγορία πιθανότατα θα επηρεάσει μια εκκρεμή υπόθεση σε περιφερειακό δικαστήριο, στην οποία τα γεγονότα είναι «πανομοιότυπα» με εκείνα που απέρριψε το δικαστήριο της Μανίλα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter