Φιλοδοξίες και Ταμείο Ανάκαμψης στο κρητικό μενού Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν

Φιλοδοξίες και Ταμείο Ανάκαμψης στο κρητικό μενού Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν
Πηγή φωτογραφίας: Zarpanews.gr

«Καλοκαιρινές στιγμές» μετά του ωφελίμου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα Χανιά, με το μενού των γευμάτων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Έλληνα πρωθυπουργού και των συζύγων τους να παραμένει μυστήριο, αλλά να… μυρίζει σε όλη τη Χερσόνησο, και να αφορά από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης έως τις πολιτικές βλέψεις του εξαφανισμένου επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ιδιωτική επίσκεψη» είναι ο χαρακτηρισμός που συνοδεύει την παράθεση της είδησης της φιλοξενίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του συζύγου της, Χάικο, στη βίλα Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Μαρέβα Γκραμπόβσκι, με τις πληροφορίες για την ουσία της τριήμερης επίσκεψης της ηγέτιδας της Κομισιόν στην Ελλάδα να κυκλοφορούν με το σταγονόμετρο.

Την ώρα που η αναθεώρηση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει ανοιχτή και δυσοίωνη, μετά την επιστροφή του προσχεδίου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, είναι προφανές πως η επίσκεψη αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης και η γευσιγνωσία στο πλευρό του εξαφανισμένου Έλληνα πρωθυπουργού, κάθε άλλο παρά αποτελούν την αιτία της τριήμερης διαμονής της στη βίλα της οικογένειας, έστω και ως αυγουστιάτικη ανάπαυλα.

Άλλωστε, ο Αύγουστος προβλέπει για το υπουργείο Ανάπτυξης την κατάθεση αιτήματος για την άντληση 5 δισ. ευρώ από το REPowerEU, μαζί με την αναθεώρηση του «Σχεδίου Ελλάδα 2.0», με την κυβέρνηση να καίγεται για την πορεία του προγράμματος. Το γεγονός πως μέχρι στιγμής τα ελληνικό σχέδιο δεν έχει τύχει ενθουσιώδους αποδοχής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει προκαλέσει πυρετό στις ελληνικές αρχές φέρνει αναπάντεχα στο τραπέζι Μητσοτάκη-φον ντερ Λάιεν ένα πρώτης τάξεως σοβαρό ζήτημα.

Παράλληλα, η τριήμερη «ιδιωτική» συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και της προέδρου της Κομισιόν ζεσταίνει και τα σενάρια για τα μελλοντικά σχέδια της δεύτερης, αλλά και του πρώτου. Είναι γνωστό πως ευρωατλαντικοί κύκλοι επιθυμούν την μεταπήδηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι του ΝΑΤΟ, και ο Κυρ. Μητσοτάκης έχε αποδείξει πως είναι χρήσιμος για τα αμερικανικά σχέδια. Πολλώ δε μάλλον εάν αυτά συνδυάζονται με τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες, που είναι ικανές να φτάσουν έως την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου, οι δεσμοί Μητσοτάκη-φον ντερ Λάιεν είναι ισχυροί από την περασμένη τετραετία, με την στήριξη που ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προσφέρει σε κάθε συγκυρία στις αποφάσεις της Γερμανίδας να αποτελεί «ατού», που προβάλλει σε κάθε ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση. Από το πράσινο πιστοποιητικό του Covid έως την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δράσει ουκ ολίγες ως «λαγός» της Κομισιόν. Τα δε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου για τις χρυσές δουλειές του συζύγου της στην Ελλάδα έχουν μείνει αναπάντητα, ρίχνοντας σκιές στις σχέσεις των δύο ηγετών.

Συμπληρωματικά, η στήριξη που διά της σιωπής η φον ντερ Λάιεν προσέφερε, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, για σειρά καυτών ζητημάτων όπως οι υποκλοπές, οι δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων, το πρόσφατο σοκαριστικό πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου και άλλα, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον εξόφθαλμη.

Συνεπώς, οι αναφορές στους «υψηλούς προσκεκλημένους» που «απολαμβάνουν την Κρητική φιλοξενία» στη βίλα Μητσοτάκη είναι ένας τρόπος -κυρίως- να καλυφθεί η αιτία της επίσκεψης, και ουχί να πληροφορήσει τους πολίτες για τις σκοτεινές διεργασίες του Έλληνα πρωθυπουργού. Τι ακριβώς θέλει η φον ντερ Λάιεν στη βίλα Μητσοτάκη και πότε θα μας ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου για την «ιδιωτική» συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής της Κομισιόν;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter