Financial Times: Πέντε ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με τους όρους του Πούτιν

Financial Times: Πέντε ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με τους όρους του Πούτιν

Σύμφωνα με το οικονομικό έντυπο Financial Times η Γερμανία, η Αυστρία, η Σλοβακία, και η Ουγγαρία ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα πληρωμής για προμήθεια αερίου, όπως απαιτείται από το Κρεμλίνο, ενώ όπως αναφέρει το Bloomberg και η Ιταλία ετοιμάζεται να ανοίξει ανάλογο λογαριασμό. Το γεγονός αυτό υπονομεύει de facto την ενότητα της Ευρώπης και τις κυρώσεις που θέλει να επιβάλλει στη Μόσχα, ενώ ρίχνει δισεκατομμύρια στη ρωσική οικονομία.

Εταιρείες σε απόγνωση

Οι εταιρείες διανομής αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν, σύμφωνα με τους FT που επικαλούνται άτομα σχετικά με τις προετοιμασίες, να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία με σκοπό την ικανοποίηση του αιτήματος της Μόσχας να γίνονται οι πληρωμές σε δικό της νόμισμα. Μεταξύ των εταιρειών είναι και οι μεγαλύτεροι μοναδικοί εισαγωγείς ρωσικού αερίου, η Uniper με έδρα το Ντύσελντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη.

Μια άλλη καλή «πελάτισσα» της Gazprom, η ιταλική πετρελαϊκή ΕΝΙ, αν και έχει χρονικό περιθώριο να ζυγίσει τις επιλογές της καθώς η προθεσμία για την πληρωμή του προμηθευμένου ρωσικού αερίου λήγει στα τέλη Μαΐου, έχει δημιουργήσει λογαριασμό στη Gazprombank για να ακολουθήσει τις υπόλοιπες εταιρείες στην πληρωμή του ρωσικού αερίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Διχασμένη Ευρώπη

Η είδηση αυτή έρχεται μετά από το μπλοκάρισμα της προμήθειας ρωσικού αερίου προς την Πολωνία και την Βουλγαρία, δείχνοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να κάνει πράξη την απειλή του ότι δεν θα δίνει αέριο σε «εχθρικές χώρες». Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπαν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο σαν όπλο και μοχλό πίεσης για τη διάνοιξη ρήγματος στο ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα, πράγμα που φαίνεται να το καταφέρνει, παρά τις διαβεβαιώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ενότητα της ΕΕ.

Για να αποφύγουν την παραδοχή ότι η Ευρώπη υποκύπτει στις πιέσεις του Πούτιν, οι Βρυξέλλες έχουν εκδώσει τεχνικές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ παραδέχεται ότι ο οικονομικός μηχανισμός με τον οποίο απαιτεί το Κρεμλίνο να γίνονται οι πληρωμές του αερίου μπορεί να είναι «σύμφωνος με τις κυρώσεις», υπό ορισμένες συνθήκες. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΕ μπορεί υποκριτικά να δηλώνει αλληλέγγυα προς την Ουκρανία, ενώ παράλληλα να τροφοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ την ρωσική οικονομία ώστε να αντέξει τις συνέπειες της εισβολής.

Με το νέο αυτό μηχανισμό πληρωμής, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν τις εισαγωγές τους σε ευρώ στην Gazprombank, ώστε να μην παραβαίνουν το γράμμα των κυρώσεων. Η ρωσική τράπεζα, η οποία έχει εξαιρεθεί και από τα πέντε πακέτα κυρώσεων της ΕΕ από την αρχή του πολέμου, θα μετατρέπει τις καταθέσεις των εταιρειών από ευρώ σε ρούβλια σε ένα δεύτερο λογαριασμό στο όνομά τους, και έπειτα το ποσό θα μεταβιβάζεται στη Ρωσία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter