Φοιτητικό κίνημα και αγροτικές κινητοποιήσεις προκαλούν… αϋπνίες στο Μαξίμου

Φοιτητικό κίνημα και αγροτικές κινητοποιήσεις προκαλούν… αϋπνίες στο Μαξίμου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται το Μαξίμου, καθώς πέρα από τις οξυμένες εσωτερικές αντιθέσεις, λόγω του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, έχουν ανοίξει και τα μέτωπα των φοιτητικών αντιδράσεων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκίνησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, την στιγμή που η αντίδραση των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας  φουντώνει.

Διαβάστε επίσης: Καταλήψεις: Κατεπείγουσα προκαταρκτική από Εισαγγελέα – Στο στόχαστρο και οι πρυτανικές αρχές

Εκβιασμοί στην ακαδημαϊκή κοινότητα

Μάλιστα, είναι τέτοιος ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, που ο Άδωνης Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να εκβιάζει την ακαδημαϊκή κοινότητα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Status FM, ότι «προσωπικά πιστεύω ότι όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αμυνθεί στο να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να αντιμετωπιστεί η κατάληψη, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους διαχείρισης, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο».

Μάλιστα, είναι τέτοιος ο ενθουσιασμός του κ. Γεωργιάδη για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, όπου σημείωσε ότι «η βία της άκρας Αριστεράς είναι ένας από τους λόγους που η ανάγκη ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, είναι ακόμη πιο επιτακτική. Για να απαλλαγούμε από όλες αυτές τις νοοτροπίες. Με το νόμο αυτό κάπου τελειώνει το τελευταίο άπαρτο κάστρο της άκρας Αριστεράς, στην Ελλάδα. Δεν τους έχει μείνει άλλο».

Διαβάστε επίσης: Προκλητικός Γεωργιάδης: Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων για να τελειώνουμε με την Αριστερά

Δυναμώνουν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών

Στα τέλη Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, και ήδη το φοιτητικό κίνημα δυναμώνει τη δράση του. Δεκάδες σχολές ανά την Ελλάδα είναι υπό κατάληψη, με το κύμα των κινητοποιήσεων, να φτάνει πλέον και στα σχολεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δίνουμε ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο στα πανεπιστήμια για να διασφαλιστεί η διενέργεια της εξεταστικής. Είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι αρχές –όπως στο ΕΜΠ – θα επιβάλλουν το νόμο. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».

Τις επόμενες μέρες η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και φοιτητικού κινήματος φαίνεται ότι θα οξυνθεί.

Στους δρόμους οι αγρότες

Πέρα από την αντίδραση των φοιτητών, η κυβέρνηση είναι θορυβημένη και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι έχουν ξεσηκωθεί σε πολλές μεγάλες πόλεις και όχι μόνο. Η απότομη περιστολή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, οι μεγάλες καταστροφές στην Θεσσαλία και η ακρίβεια που θερίζει οριζόντια την ελληνική κοινωνία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα.

Ο θυμός των αγροτών φουντώνει και από την πολιτική της καταστολής που ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και στην Θεσσαλία.
Μάλιστα είναι σε τέτοιο αδιέξοδο η κυβέρνηση που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε ότι «τα βασικά στελέχη που υποκινούν τις κινητοποιήσεις έχουν κομματική προέλευση το ΚΚΕ».

Πάντως, πολλά στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα κοπάσουν τις επόμενες μέρες, καθώς όπως λένε η κυβέρνηση θα συνομιλήσει σε μία ειλικρινή βάση για τα αιτήματά τους.

Διαβάστε επίσης: ΜΑΤ απέναντι σε αγρότες και κτηνοτρόφους – Τα αιτήματά τους (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter