Φωτιά στο πλοίο ανοιχτά της Ερεικούσας: Συγκλονίζει η περιγραφή διασώστη «Οι επιβάτες φορούσαν τα νυχτικά τους, έκλαιγαν»

Φωτιά στο πλοίο ανοιχτά της Ερεικούσας: Συγκλονίζει η περιγραφή διασώστη «Οι επιβάτες φορούσαν τα νυχτικά τους, έκλαιγαν»

Τις δραματικές στιγμές που έζησε κατά τη διάρκεια της διάσωσης των επιβατών του φλεγόμενου πλοίου Euroferry Olympia που έπιασε φωτιά ανοιχτά της Κέρκυρας περιγράφει κυβερνήτης διασωστικού του σκάφους της Ιταλικής Οικονομικής αστυνομίας.

«Μεταξύ των επιβατών, αλλά και μεταξύ των μελών το πληρώματος, υπήρξε μέγιστη ανησυχία. Υπήρχαν άνθρωποι που έκλαιγαν. Βοηθήσαμε ακόμη και πολύ μικρά παιδιά»: Αυτά είναι τα πρώτα λόγια του διοικητή του «Monte Sperone», ταγματάρχη Σιμόνε Κριστάλι της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, ο οποίος μίλησε στο Adnkronos.

Το προσωπικό του περιπολικού σκάφους Monte Sperone ήταν οι πρωταγωνιστές της διάσωσης στα ανοιχτά της Κέρκυρας. «Η δραστηριότητάς μας ξεκίνησε χθες στις 23:00 για τη ρυμούλκηση μιας από τις ναυτικές μας μονάδες, που είχε υποστεί ζημιές» ανέφερε ο Κριστάλι. «Στις 4:20 ενώ ταξιδεύαμε προς την Ιταλία, λάβαμε κλήση από πλοίο σε κίνδυνο που μας ζητούσε βοήθεια και το οποίο στη συνέχεια προχώρησε στη δήλωση εγκατάλειψης του πλοίου» εξήγησε. Οι χρόνοι αντίδρασής μας ήταν άμεσοι και προχωρήσαμε στη διάσωση επιβατών και μελών του πληρώματος» ανέφερε ο ταγματάρχης. Πρόσθεσε επίσης πως ήταν «πλήρως ικανοποιημένος» με το έργο που επιτελέστηκε από το πλήρωμά του.

Μόλις τελείωσε η φάση διάσωσης, έγινε αντιληπτό ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχε και ένας ελαφρά τραυματισμένος. «Είχε κάποια σκούρα σημάδια στο πρόσωπό του, νομίζω ότι οφείλονταν στην εισπνοή του καπνού από τη φωτιά. Ανάμεσα στους ανθρώπους που διασώσαμε ήταν και ο γιατρός του πλοίου, ο οποίος τον έλεγξε αμέσως».

«Με τις πιτζάμες οι επιβάτες»

«Πολλοί επιβάτες φορούσαν τα νυχτικά και τις πιτζάμες τους γιατί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο μέσα σε λίγα λεπτά» επισημαίνει ο Φελίτσε Τσικέτι, διοικητής του ναυτικού σταθμού ελιγμών της Οικονομικής Αστυνομίας της Μεσίνα, που επέβαινε στο περιπολικό σκάφος «Monte Sperone».

«Μερικοί όταν ένιωσαν ασφαλείς στο σκάφος μας, ξέσπασαν σε κλάματα» προσθέτει και συμπληρώνει πως οι διασωθέντες εξοπλίστηκαν με μάσκες και θερμικές κουβέρτες.

«Είδα το θάνατο κατά πρόσωπο»

Φωτιά και καπνός παντού, φοβόμουν πως θα πεθάνω» αυτά είναι τα πρώτα λόγια του Μίνο Ρόμα, επιχειρηματία που επέβαινε στο πλοίο, με το που πάτησε το πόδι του στην Κέρκυρα. Ήταν μεταξύ των διασωθέντων στο περιπολικό σκάφος της Οικονομικής Αστυνομίας της Ιταλίας.

«Ήμουν στην καμπίνα όταν ξαφνικά άκουσα ουρλιαχτά, βγήκα αμέσως στο κατάστρωμα και υπήρχε παντού καπνός. Οι φλόγες ήταν ήδη πολύ μεγάλες και έρχονταν από το κάτω μέρος του πλοίου, εκεί που είναι το γκαράζ με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά. Ήταν τρομερό, είδα τον θάνατο κατά πρόσωπο. Επικράτησε μεγάλο χάος, ο κόσμος έτρεχε για να σωθεί κι εγώ το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να φτάσω σε ένα ασφαλές σημείο» ανέφερε στην La Repubblica.

Διαβάστε επίσης

Φωτιά στο πλοίο ανοιχτά της Ερεικούσας: 14 αγνοούμενοι ανάμεσά τους Έλληνες, 2 εγκλωβισμένοι, δέκα στο νοσοκομείο (Photos – Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter