ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στα αναψυκτικά: Άλλος συντελεστής στο κατάστημα άλλος στο take away

ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στα αναψυκτικά: Άλλος συντελεστής στο κατάστημα άλλος στο take away

Σύγχυση προκαλούν οι συντελεστές ΦΠΑ στα αναψυκτικά τους χυμούς και τα ροφήματα. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, άλλος συντελεστής θα εφαρμόζεται όταν η κατανάλωση των μη αλκοολούχων ποτών γίνεται στο κατάστημα και άλλος συντελεστής όταν παραδίδονται σε «πακέτο», δημιουργώντας ουσιαστικά ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων».

Ειδικότερα, εάν ο πελάτης παραγγείλει αναψυκτικό σε καφετέρια και το καταναλώσει στο κατάστημα θα το πληρώσει με ΦΠΑ 24% ενώ αν το παραγγείλει σε «πακέτο» θα το πληρώσει με ΦΠΑ 13%.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, «σε ότι αφορά στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, από 1/1/2024 οι επιτόπιες καταναλώσεις τους υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%, όπως και οι παραδόσεις σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%».

Όσον αφορά τον καφέ, τη σοκολάτα και το τσάι και λοιπών αφεψημάτων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 θα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% ανεξάρτητα εάν καταναλώνονται στο κατάστημα ή παραδίδονται «πακέτο». Δηλαδή, είτε διατεθεί το προϊόν με διαδικασία διανομής (delivery), είτε με αγορά στο κατάστημα και κατανάλωση εκτός (στο χέρι – take away), είτε καταναλωθεί εντός καταστήματος, ο ΦΠΑ στην απόδειξη θα πρέπει να είναι 13%.

Τι θα ισχύει με τα ταχυφαγεία

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι θα ισχύσει με τα ταχυφαγεία όπου παραγγελίες καταναλώνονται συχνά επί τόπου, χωρίς σέρβις, οπότε ο ΦΠΑ θα πρέπει να είναι 24%. Η αγορά ως take away κανονικά έχει ΦΠΑ 13%.

Διευκρινίσεις

Επίσης με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

  • Μεταφορές: Στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους (εισιτήρια σε λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, πλοία κλπ) ο συντελεστής ΦΠΑ παραμένει μόνιμα στο 13%.
  • Ταξί. Στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους που πραγματοποιείται με ταξί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται έως την 30ή Ιουνίου 2024.
  • Εισιτήρια σε ζωολογικούς κήπους. Παραμένει μόνιμα στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ.
  • Εισιτήρια σε κινηματογράφους. Παραμένει μόνιμα στο 6% ο συντελεστής ΦΠΑ
  • Γυμναστήρια – σχολές χορού:  Η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια και από σχολές εκμάθησης χορού υπάγεται μόνιμα στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%

Υγεία

  • Παρατείνεται η εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 0%, για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού COVID-19, που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% στα φίλτρα και στις γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης
  • Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% στους απινιδωτές
  • Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής (μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική), στο σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, στα αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα, στην αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών και την καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

Δείτε επίσης: Χατζηδάκης: Ένας υπουργός Οικονομίας που δεν ξέρει αριθμητική… όταν πρόκειται για ΦΠΑ!

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Φτωχοποιεί την κοινωνία με δικαιολογία φρεγάτες και αεροπλάνα (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter