Γαλλία – εκλογές: Οι ακροδεξιοί συνασπίζονται με την Λεπέν για να πάρουν την εξουσία

Γαλλία – εκλογές: Οι ακροδεξιοί συνασπίζονται με την Λεπέν για να πάρουν την εξουσία
Η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, αριστερά, και η Μαριόν Μαρεσάλ-Λε Πεν, παρευρίσκονται σε τελετή για τα θύματα της επίθεσης της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια, Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016. (Eric Gaillard, Pool μέσω AP)

Απέναντι στα αριστερά κόμματα που ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ακροδεξιάς, οι ακροδεξιές δυνάμεις της Γαλλίας διεξάγουν και αυτές συνομιλίες για να συνεργαστούν και να νικήσουν τον Μακρόν.

Μια συμμαχία με τη Reconquest θα ενίσχυε τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν ενόψει πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρει το Politico

Όπως μεταδίδεται, μόλις μία ημέρα αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές υψηλού ρίσκου, οι δύο κορυφαίες ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας διερεύνησαν το ενδεχόμενο να συμμαχήσουν εναντίον του σε μια αναμέτρηση που θα αποδειχθεί κρίσιμη για το μέλλον τόσο της Γαλλίας όσο και της ΕΕ.

Ο Μακρόν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές το βράδυ της Κυριακής, αφού το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός νίκησε το φιλελεύθερο κόμμα του Αναγέννηση ( Renaissance)  στις ευρωεκλογές, με διαφορά 31,4% έναντι 14,6%. Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος στοιχηματίζει ότι μπορεί να ανακόψει το κύμα των εθνικιστών, αντιμεταναστευτικών δεξιών σε εθνικές εκλογές, οι αντίπαλοί του δοκιμάζουν τα νερά για ένα ενιαίο μέτωπο.

Η Μαριόν Μαρεσάλ, η επικεφαλής υποψήφια του κόμματος Reconquest στις ευρωεκλογές της Κυριακής, συναντήθηκε τη Δευτέρα με την υποψήφια πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, τη θεία της Μαρίν Λεπέν, και τον πρόεδρο του κινήματος Ζορντάν Μπαρντελά για να συζητήσουν μια πιθανή συμμαχία.

Η Μαρεσάλ, πρώην βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Ζαν Μαρί Λεπέν, είχε γυρίσει την πλάτη στη θεία της για να ενταχθεί στις τάξεις του Reconquest – ενός κόμματος που ίδρυσε ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ειδήμων Ερίκ Ζεμούρ – ενόψει της προεδρικής κούρσας του 2022.

Αν και το κόμμα της είναι πολύ μικρότερο από τον Εθνικό Συναγερμό και την Κυριακή πέρασε μόλις το όριο του 5% που είναι απαραίτητο στη Γαλλία για την εκλογή ευρωβουλευτών, οι υποστηρικτές της θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι κρίσιμοι σε μια στενή εθνική αναμέτρηση.

Από τη νύχτα των εκλογών, η Μαρεσάλ πιέζει το νέο της κόμμα να σχηματίσει συμμαχία με το παλιό της κόμμα. «Το εθνικό στρατόπεδο πέτυχε ένα ιστορικό σκορ», έγραψε η Μαρεσάλ σε μια ανάρτηση στο X τη Δευτέρα. «Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης για τη χώρα μας, επιθυμούσα να συναντηθώ με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά για να αδράξουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό».

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνάντηση, η Λεπέν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με μια σειρά πολιτικών ηγετών προκειμένου να «οικοδομήσει μια πλειοψηφία», χωρίς να διευκρινίσει αν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την ανιψιά της. Η Λεπέν σημείωσε επίσης ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα ήταν πρόθυμος να μην θέσει υποψηφίους εναντίον των απερχόμενων βουλευτών του συντηρητικού κόμματος Les Républicains, εάν αυτοί κατέληγαν σε συμφωνία με το κόμμα της.

Ενώ η Μαρεσάλ δημοσιοποίησε τις θέσεις της για ενότητα, παραμένει αβέβαιο αν ο πρόεδρος και ιδρυτής του κόμματός της, Ζεμούρ, συμφωνεί.

Υποδηλώνοντας ότι υπάρχει ρήγμα μεταξύ των δύο σημαντικότερων προσωπικοτήτων της Reconquest, ο Μπαρντελά εξήρε την «εποικοδομητική στάση» της Μαρεσάλ «σε αντίθεση με τον Ερίκ Ζεμούρ».

Η Μαρεσάλ και η Λεπέν δεν έχουν επίσης ταυτιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου οι ευρωβουλευτές τους συμμετέχουν σε αντίπαλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια προσέγγιση μεταξύ των δύο κομμάτων σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να αρχίσει να ανοίγει το δρόμο για μια πολυδιαφημισμένη υπερ-ομάδα ακροδεξιών ευρωβουλευτών, οι οποίοι επί του παρόντος είναι διασκορπισμένοι στην ευρωσκεπτικιστική σκληροδεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην ακροδεξιά ομάδα ID και στο τμήμα των αδέσμευτων του Κοινοβουλίου.

Η Μαρεσάλ και ο Ζεμμούρ, ο οποίος έλαβε το 7% των ψήφων στην προεδρική εκλογή του 2022, φέρονται να είχαν διαφωνήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές. Την Κυριακή, ο Ζεμούρ ζήτησε τη δημιουργία «του μεγαλύτερου δεξιού συνασπισμού», χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένα τον Εθνικό Συναγερμό ως πιθανό εταίρο.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία – Εκλογές: Συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς για να αντιμετωπίσουν την Μαρίν Λεπέν

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, οι τέσσερις κύριες πολιτικές δυνάμεις της γαλλικής αριστεράς – οι Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και το κίνημα France Unbowed του τρεις φορές υποψήφιου για την προεδρία Ζαν-Λυκ Μελανσόν– δημοσίευσαν κοινή δήλωση στην οποία δήλωσαν ότι «επιθυμούν» να κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους.

Πριν από δύο χρόνια, τα τέσσερα κόμματα συμφώνησαν να τρέξουν ένα ενιαίο αριστερό μέτωπο με κοινό μανιφέστο, επιτρέποντας στη γαλλική αριστερά να υπερδιπλασιάσει το σύνολό της στην Εθνοσυνέλευση και να εμποδίσει τον Μακρόν να εξασφαλίσει πλειοψηφία. Όμως η συμμαχία δεν άντεξε τη δοκιμασία του χρόνου και κάθε δύναμη κατέβηκε ξεχωριστά στις ευρωεκλογές, εκθέτοντας τις διαφωνίες τους σε θέματα όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα και η ολοκλήρωση της ΕΕ.

Πηγή: Politico

«ΝΑΙ» στη συνεργασία λέει ο πρόεδρος του Les Republicains

Ο πρόεδρος του κόμματος Les Republicains δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με την Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αφού δήλωσε ότι επιδιώκει ευρεία συμμαχία ανάμεσα στο γκωλικό κόμμα του και την γαλλική ακροδεξιά.

«Εχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (…) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI ο Ερίκ Σιοτί υιοθετώντας μία επιεικώς επίμαχη στάση και στο εσωτερικό του κόμματός του που θεωρείται κληρονόμος του γκωλισμού.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση του Σιοτί.

 

Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης επιχειρεί «φτιασίδωμα» για να αποφύγει και την εσωτερική γκρίνια

Εικόνισμα κάνουν τον Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ στη Νέα Δημοκρατία αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ποιος τον πληρώνει!

Ευρωεκλογές 2024: «Άρχισαν τα όργανα» για τη 2η θητεία της φον ντερ Λάιεν

Ερντογάν: Επίσκεψη σε Ισπανία και Ιταλία θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος τις επόμενες μέρες

Ομοβροντία για τα μέτρα πυροπροστασίας – Αντισυνταγματικός και ανεφάρμοστος ο κανονισμός της κυβέρνησης

Δολοφονία 11χρονης: Το χρονικό της φρίκης – Στον εισαγγελέα ο 37χρονος δράστης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter