Γαλλία: Ποτάμι οργής για το συνταξιοδοτικό, κρεσέντο καταστολής από την κυβέρνηση (Photos)

Γαλλία: Ποτάμι οργής για το συνταξιοδοτικό, κρεσέντο καταστολής από την κυβέρνηση (Photos)

Εκατομμύρια πολίτες κατακλύζουν επί σειρά ημερών τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Γαλλίας, εκφράζοντας την οργή τους για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο στα 64 έτη. Ο πρόεδρος Μακρόν εμφανίζεται ανυποχώρητος στην προώθηση της ατζέντας του, ενώ συνδικάτα και φορείς επισημαίνουν τις προθέσεις τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, απευθύνοντας νέο κάλεσμα για την ερχόμενη Τρίτη.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις. Οι εικόνες από το δημαρχείο του Μπορντό που τυλίχθηκε στις φλόγες κάνει τον γύρο του κόσμου. Η φωτιά ξέσπασε στην μπροστινή πύλη εισόδου αλλά η πυροσβεστικές δυνάμεις την έθεσαν υπό έλεγχο.

Περισσότεροι από 3,5 εκατ. διαδηλωτές στους δρόμους

Συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση στη Γαλλία σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 1,08 εκατομμύριο σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που σηματοδοτήθηκε από τη σαφή αύξηση της συμμετοχής.

Διαβάστε σχετικά: Καζάνι που βράζει η Γαλλία: «Ποτάμι» οργής στους δρόμους κατά Μακρόν – Φωτιά στην πύλη του δημαρχείου του Μπορντό (Video)

Στο Παρίσι όπου το CGT ανακοίνωσε τη συμμετοχή 800.000 διαδηλωτών και το υπουργείο 119.000, βίαια επεισόδια ξέσπασαν γρήγορα στην κεφαλή της πομπής: πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν εναντίον της αστυνομίας, σε βιτρίνες και στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων, φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων.

Δείτε επίσης: Σφοδρές συγκρούσεις στο Παρίσι για το συνταξιοδοτικό Μακρόν – Εκατομμύρια «πλημμύρισαν» τους δρόμους της Γαλλίας (Videos)

Κρεσέντο καταστολής

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Πέμπτης έγιναν 457 προσαγωγές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, επιρρίπτοντας ευθύνες στην… άκρα αριστερά.

«Η άκρα αριστερά θέλει να επιτεθεί κατά της Δημοκρατίας. Η χώρα πρέπει να ξυπνήσει και να καταδικάσει την άκρα αριστερά και τους ταραξίες. Δεν είναι πολλοί, αλλά είναι εξαιρετικά βίαιοι», σημείωσε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας ως «εξαιρετικό» το έργο των δυνάμεων καταστολής. «Δεν υπήρξε νεκρός, δεν υπήρξε βαρύς τραυματισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ματαιώθηκε η επίσκεψη του Καρόλου

Η λαϊκή οργή για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση οδήγησε το Μπάκιγχαμ στο να ματαιώσει την προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου, επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στη Γαλλία. Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε τη ματαίωση της επίσκεψης, η οποία θα ήταν η πρώτη του 74χρονου ως μονάρχη της Αγγλίας στο εξωτερικό.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ στο Μπορντό, όπως σχεδίασε», δήλωσε με νόημα εκπρόσωπος του γαλλικού συνδικάτου μεταφορών CFTC.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter