Καζάνι που βράζει η Γαλλία: «Ποτάμι» οργής στους δρόμους κατά Μακρόν – Φωτιά στην πύλη του δημαρχείου του Μπορντό (Video)

Καζάνι που βράζει η Γαλλία: «Ποτάμι» οργής στους δρόμους κατά Μακρόν – Φωτιά στην πύλη του δημαρχείου του Μπορντό (Video)

«Ποτάμι» οργής στη Γαλλία για τις πολιτικές Μακρόν με τους πολίτες να βγαίνουν μαζικά στους δρόμους για μία ακόμα νύχτα σε πολλές μεγάλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι, εκτός των άλλων, για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο στα 64 έτη, από τα 62. Την ίδια στιγμή, βίαια επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις, ενώ τα συνδικάτα απηύθυναν νέο απεργιακό προσκλητήριο για την ερχόμενη Τρίτη.

Δείτε επίσης: Σφοδρές συγκρούσεις στο Παρίσι για το συνταξιοδοτικό Μακρόν – Εκατομμύρια «πλημμύρισαν» τους δρόμους της Γαλλίας (Videos)

Οι εικόνες από το δημαρχείο του Μπορντό που τυλίχθηκε στις φλόγες κάνει τον γύρο του κόσμου. Η φωτιά ξέσπασε στην μπροστινή πύλη εισόδου αλλά η πυροσβεστικές δυνάμεις την έθεσαν υπό έλεγχο.

«3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές»

Συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση στη Γαλλία σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 1,08 εκατομμύριο σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που σηματοδοτήθηκε από τη σαφή αύξηση της συμμετοχής.

Στο Παρίσι όπου το CGT ανακοίνωσε τη συμμετοχή 800.000 διαδηλωτών και το υπουργείο 119.000, βίαια επεισόδια ξέσπασαν γρήγορα στην κεφαλή της πομπής: πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν εναντίον της αστυνομίας, σε βιτρίνες και στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων, φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων.

Παράλληλα, τα συνδικάτα απηύθυναν σήμερα προσκλητήριο για τη 10η ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μαρτίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της πολύ αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

“Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης”, τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.

Εικόνες χάους

Σε πραγματικό πεδίο μάχης ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς μετατράπηκε το βράδυ της Πέμπτης το Παρίσι,  με πολίτες να γεμίζουν τους δρόμους του Παρισιού, της Λιόν, του Μπορντό απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Οι διαδηλώσεις ήταν εξαιρετικά ογκώδεις με τα συνδικάτα να εκτιμούν ότι μόνο στην γαλλική πρωτεύουσα οι διαδηλωτές ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, ενώ διαδηλώσεις κατά του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου έλαβαν χώρα σε πάνω από 200 πόλεις και κωμοπόλεις της γαλλικής επικράτειας. Μεγάλη και η συμμετοχή των φοιτητών στις διαδηλώσεις, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φοιτητικών οργανώσεων σχεδόν 500.000 Γάλλοι φοιτητές διαδήλωσαν, ενώ μόνο στο Παρίσι ξεπέρασαν τις 150.000.

Την ίδια στιγμή επεισόδια άρχισαν όταν ομάδα διαδηλωτών πέταξε πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με τη χρήση δακρυγόνων. Οι εικόνες που έρχονται από το πρακτορείο Reuters φανερώνουν το χάος που επικρατεί στη γαλλική πρωτεύουσα, με βίντεο να μαρτυρούν το κρεσέντο καταστολής αλλά και την οργισμένη αντίδραση των διαδηλωτών.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η μαζική χρήση δακρυγόνων από πλευράς της γαλλικής αστυνομίας, με βίντεο από τον τόπο των διαδηλώσεων να μαρτυρούν το εύρος της εντεινόμενης αστυνομικής καταστολής.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το περιστατικό που ανέδειξε η ιστοσελίδα Mediavenir και δείχνει αστυνομικό να δέχεται πέτρα στο κεφάλι και έπεσε κάτω αναίσθητος. Λόγω του εξαγριωμένου πλήθους, οι συνάδελφοί του τον σέρνουν για να τον απομακρύνουν.

Σοβαρή η κατάσταση και στο Μπορντό, όπου πυρπολήθηκε το δημαρχείο.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή ο Μακρόν – Πάνω από 200 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα (Videos)

Γαλλία: Φουντώνει η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό – Νέα απεργία την Πέμπτη

Γαλλία: Επιμένει ο Μακρόν στην εφαρμογή του συνταξιοδοτικού παρά τη λαϊκή οργή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter