Γαλλία: Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση δοκιμάζει την κυβέρνηση Μακρόν

Γαλλία: Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση δοκιμάζει την κυβέρνηση Μακρόν
Ένας διαδηλωτής κρατάει ένα πλακάτ που γράφει "σταματήστε το ρατσισμό", κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο για το άσυλο και τη μετανάστευση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζεράλ Νταρμανέν στο Παρίσι, Σάββατο 25 Μαρτίου 2023. (AP Photo/Thomas Padilla)

Επί δύο εβδομάδες, οι βουλευτές στη Γαλλία καλούνται να συζητήσουν το κείμενο που έφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν (φωτογραφία κάτω), το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, στη διευκόλυνση των απελάσεων αλλοδαπών που κρίνονται επικίνδυνοι ή στην απλοποίηση της νομιμοποίηση των εργαζομένων χωρίς χαρτιά σε επαγγέλματα που έχουν έλλειψη..

Αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει ένα πρώτο εμπόδιο τη Δευτέρα: η περιβαλλοντική ομάδα θα υπερασπιστεί μια πρόταση για προηγούμενη απόρριψη, η οποία προκαλεί φόβο στο στρατόπεδο των Μακρονιστών, επειδή διατρέχει τον κίνδυνο να απορριφθεί το κείμενο πριν καν συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Στο έλεος του κοινοβουλίου

Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση ήταν το βασικό στοιχείο των προσπαθειών του Εμανουέλ Μακρόν να δείξει ότι μπορεί να είναι πιο σκληρός σε ζητήματα νόμου και τάξης, κρατώντας παράλληλα τις πόρτες της Γαλλίας ανοιχτές σε ξένους εργαζόμενους που μπορούν να βοηθήσουν τη γαλλική οικονομία. Ωστόσο, ελλείψει πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, αγωνίστηκε να περάσει το νομοσχέδιο που έχει αυστηρές διατάξεις, αφού από τη μία δεν αρέσουν στους αριστερούς νομοθέτες ενώ από την άλλη, οι πιο φιλελεύθερες πτυχές του επικρίνονται από ορισμένους συντηρητικούς και την ακροδεξιά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, πιέζονται να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο που ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τις μακροχρόνιες θέσεις του κόμματός τους για τη μετανάστευση, αλλά είναι απρόθυμοι να δώσουν στην κυβέρνηση μια πολιτική νίκη.

Το κόμμα των Πρασίνων έχει καταθέσει πρόταση που θα εξεταστεί αργότερα τη Δευτέρα για την απόρριψη του νομοσχεδίου πριν καν αρχίσουν οι συζητήσεις στην κάτω βουλή, σε μια προσπάθεια να φέρει σε δύσκολη θέση τον υπερασπιστή του νομοσχεδίου, τον υπουργό Εσωτερικών Νταρμανέν.

«Αυτό θα ήταν μια άρνηση της δημοκρατίας», δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1 τη Δευτέρα ο Νταρμανέν, ο οποίος είναι γνωστό ότι τρέφει φιλοδοξίες για την επόμενη προεδρική ψηφοφορία που θα γίνει το 2027. Άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, δεν έχουν ακόμη δηλώσει εάν θα υποστήριζαν αυτή την πρόταση.

Αυστηρότεροι περιορισμοί

Η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο ως απαραίτητο για την ευκολότερη απέλαση ξένων εγκληματιών. Μία διάταξη καταργεί την απαγόρευση απέλασης όσων μεταναστών έφτασαν στη Γαλλία πριν από την ηλικία των 13 ετών, όπως συνέβη με τον φερόμενο ρωσικής καταγωγής ισλαμιστή μαχητή που σκότωσε έναν γάλλο δάσκαλο τον Οκτώβριο.

Άλλες διατάξεις που έχουν συζητηθεί έντονα είναι εάν οι μετανάστες εκτός ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατρική κάλυψη στη Γαλλία, καθώς και ο στόχος της κυβέρνησης να διευκολύνει τη νομιμοποίηση εργαζομένων σε βιομηχανίες που υποφέρουν από ελλείψεις εργατικού δυναμικού, όπως καφετέριες και εστιατόρια.

Διαβάστε επίσης: 

Απόφαση «χαστούκι» για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και την ΕΔΕ «φιάσκο» για την τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας

Νίκος Μπατσίλας: Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση;

Αντώναρος: Η τοποθέτηση Καραμανλή για τη συμφωνία με την Τουρκία που δεν άρεσε στο Μαξίμου (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter