Γάζα: Επικρατεί λιμός επιβεβαιώνει η επικεφαλής της USAID Σαμάνθα Πάουερ

Γάζα: Επικρατεί λιμός επιβεβαιώνει η επικεφαλής της USAID Σαμάνθα Πάουερ

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας των ΗΠΑ Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) πιστεύει ότι ήδη υπάρχουν συνθήκες λιμού σε τμήματα της Λωρίδας της Γάζας.

Σε ακρόασή της από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου την Τετάρτη, η Σαμάνθα Πάουερ ρωτήθηκε αν η εκτίμηση αυτή ισχύει ιδιαιτέρως για το βόρειο τμήμα του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θύλακα. Η απάντηση που έδωσε ήταν «ναι».

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η θετική αυτή απάντηση καθιστά την Πάουερ την πρώτη εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης που επιβεβαίωσε δημοσίως την εκτίμηση αυτή.

Κατάσταση λιμού θεωρείται πως υφίσταται όταν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού πλήττεται από ακραίες ελλείψεις τροφίμων. Επιπροσθέτως τουλάχιστον ένα στα τρία παιδιά υποφέρει από οξύ υποσιτισμό.

Αν και η κήρυξη λιμού δεν πυροδοτεί επίσημη διεθνή απάντηση, θεωρείται ως η υψηλότερη ένδειξη συναγερμού για επικείμενο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Προηγουμένως κατά την ακρόασή της, η Πάουερ ρωτήθηκε για πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης από τις αρχές Απριλίου ότι η  κοινοποίησε προειδοποίηση ως προς αυτό σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Η Πάουερ εξήγησε κατά την ακρόασή της, ότι η προειδοποίηση αυτή στηρίχθηκε στη λεγόμενη «Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Σταδίου Ασφαλείας Τροφίμων» (IPC).

Η πρωτοβουλία IPC έχει ένα σύστημα πολλών σταδίων για να εκτιμά πόσοι άνθρωποι πλήττονται από πείνα και σε ποιο βαθμό, και χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δεδομένα της IPC από τις 18 Μαρτίου, ήδη τότε επέκειτο λιμός. Αναμενόταν να εμφανιστεί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ανάμεσα στα μέσα Μαρτίου και τον Μάιο. «Πιστεύουμε ότι η αποτίμηση αυτή είναι αξιόπιστη», σημείωσε η Πάουερ.

Η επικεφαλής της USAID υπογράμμισε επίσης ότι οι τρέχουσες παραδόσεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι αρκετές «για να αποτρέψουν τον λιμό που απειλεί τον νότο και τις συνθήκες που ήδη οδηγούν σε αυξημένους θανάτους παιδιών στον βορρά» του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από τις συντονισμένες, άνευ προηγουμένου, επιθέσεις μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Έκτοτε, το Ισραήλ διεξάγει μαζική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ένας από τους δηλωμένους στόχους του είναι να «καταστρέψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο βρίσκεται εκεί στην εξουσία.

Το Ισραήλ έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις διεθνώς για τον βαρύ απολογισμό νεκρών μεταξύ των αμάχων και την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το dpa.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Γουίλιαμ: Πρώτη δημόσια έξοδος μετά την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο (Video)

Το Πεκίνο απαντά σε Ουάσινγκτον και Τόκιο: «Νόμιμες» οι ενέργειες μας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Telegraph: Επιμένει ο Νετανιάχου – «Θα βλάψουμε οποιονδήποτε επιτεθεί στο Ισραήλ»

Γλυπτά Παρθενώνα: Υπέρ της παραμονής τους στο Βρετανικό Μουσείο ο Μπόρις Τζόνσον (Video)

Τουρκία: Αρχή του τέλους του «σουλτάνου»;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter