Γάζα: Σοκαριστικές εικόνες από τη βομβαρδισμένη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου – Απόγνωση πάνω από τα ερείπια

Γάζα: Σοκαριστικές εικόνες από τη βομβαρδισμένη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου – Απόγνωση πάνω από τα ερείπια

Η ιστορική εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, η παλαιότερη ενεργή εκκλησία της Γάζας, χτυπήθηκε την Πέμπτη καθώς έδινε καταφύγιο εκατοντάδων Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου, σύμφωνα με θρησκευτικούς αξιωματούχους.

Δείτε επίσης: Γάζα: «Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή» ο βομβαρδισμός της εκκλησίας του Αγ. Πορφυρίου, καταγγέλλει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

To παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα θύματα της αιματηρής επίθεσης ανέρχονται σε 17. Ωστόσο, στην εκκλησία είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χριστιανοί Παλαιστίνιοι. Η Washington Post εντόπισε γεωγραφικά το χτύπημα και επιβεβαίωσε την τοποθεσία της εκκλησίας με βάση ένα βίντεο που δείχνει ανθρώπους να ψάχνουν μέσα από τα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτιρίου.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατηγόρησε το Ισραήλ για το πλήγμα, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη του χτυπήματος, αφού ανακοίνωσε ότι ένα χτύπημα που στόχευε κάποιο κέντρο ελέγχου της Χαμάς «κατέστρεψε τον τοίχο μιας εκκλησίας στην περιοχή» και ότι «γνωρίζουν τις αναφορές για θύματα» και εξετάζουν το περιστατικό.

Η αρχική κατασκευή του ναού του Αγίου Πορφυρίου χρονολογείται από τον 5ο αιώνα και η σημερινή κατασκευή χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Βρίσκεται σε μια ιστορική συνοικία της πόλης, πήρε το όνομά του από έναν πρώην επίσκοπο της Γάζας, τον Άγιο Πορφύριο, και τοποθετήθηκε εκεί όπου πιστεύεται ότι πέθανε το 420 Κ.Ε.. Η εκκλησία αποτελεί καταφύγιο για τα μέλη της κοινότητας των χριστιανών, που αποτελούν θρησκευτική μειονότητα στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου, συνδεδεμένο τάγμα της εκκλησίας, εξέδωσε ανακοίνωση που επιβεβαίωσε το χτύπημα. «Ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος φαίνεται να εντοπίστηκε και να είναι ζωντανός, αλλά δεν γνωρίζουμε αν τραυματίστηκε», ανέφερε το Τάγμα. Η έκρηξη έπληξε «δύο αίθουσες εκκλησιών όπου κοιμόντουσαν όσοι είχαν καταφύγει εκεί, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και μωρών». Μιλώντας με το Al-Monitor το 2013, ο Επίσκοπος Αλέξιος είπε: «Αυτή η αρχαία εκκλησία αντανακλά την ιστορία της Γάζας, η οποία γνώρισε περιόδους παγανισμού, χριστιανισμού και Ισλάμ. (Η Εκκλησία) είναι μια απόδειξη ότι ο Χριστιανισμός συνεχίζει να υπάρχει στην πόλη».

Η χριστιανική κοινότητα της Γάζας αποτελείται από 1.000 – 1.500 μέλη. Οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 1% του πληθυσμού της Γάζας και έχουν αντιμετωπίσει περιορισμούς και διακρίσεις από τη Χαμάς και την ισλαμιστική κυβέρνηση της Γάζας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2014, περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι Μουσουλμάνοι διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς προς την εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, όπου οι τάφοι υπέστησαν ζημιές από θραύσματα από κοντινό χτύπημα, ανέφερε το Reuters. Σε ανακοίνωσή του τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είπε ότι η στόχευση εκκλησιών που φιλοξενούν αθώους πολίτες «δεν μπορεί να αγνοηθεί».

«Το Πατριαρχείο τονίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό του καθήκον, που έχει τις ρίζες του στις χριστιανικές του αξίες, να παρέχει όλα όσα είναι απαραίτητα σε περιόδους πολέμου και ειρήνης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter