Γεράκια

Γεράκια

Η πανδημία είχε καταφέρει να κάνει τα ευρωπαϊκά τραπεζικά γεράκια να λουφάξουν, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν από το σύνολο των κυβερνήσεων έστειλαν τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ σε αχαρτογράφητα νερά.

Τώρα όμως αρχίζουν σιγά σιγά να επανεμφανίζονται, το ίδιο ή και περισσότερο άγρια από πριν.

Πρώτος και καλύτερος ο Γερμανός νέος επικεφαλής της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ,ο οποίος στην πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα «Die Zeit» υποστήριξε ότι είναι καιρός να σφίξει το ζωνάρι της η Ευρώπη προκειμένου να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός.

Επανέρχεται δηλαδή για τους Γερμανούς το «φάντασμα της Βαϊμάρης», δηλαδή ο υπερπληθωρισμός κατά την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης που οδήγησε στην πολιτική ανάδυση του Αδόλφου Χίτλερ και των ναζί.

Ενα φάντασμα που όμως έχει καταδυναστεύσει τις τελευταίες δεκαετίες τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολύ δε περισσότερο αυτές των χωρών του Νότου, και που οδήγησε μαζί με το χρέος την Ελλάδα στα μνημόνια.

Το πληθωριστικό σοκ των τελευταίων εβδομάδων, με αποκορύφωμα το ποσοστό 7,5% τον Ιανουάριο για την αμερικανική οικονομία, το υψηλότερο από το 1982, φρενάρει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και τινάζει στα ύψη τις αποδόσεις των ομολόγων.

Ταυτόχρονα οι εκτιμήσεις της Κομισιόν τριπλασιάζουν τον ελληνικό πληθωρισμό για το 2022, ενώ αναμένεται και η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Απέναντι σε όλα αυτά, που μόνο ευοίωνα δεν είναι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και την επιβίωση των νοικοκυριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο εκλεκτός του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παραμένουν απαθείς.

Γνωστές οι σχέσεις τους με το γερμανικό οικονομικό και τραπεζικό κατεστημένο.

Μόνο ψίχουλα αυξήσεων στους μισθούς είναι διατεθειμένοι να δώσουν, φτωχοποιώντας τους πολίτες και βάζοντας λουκέτο στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τι ακόλουθοι των γερακιών θα ήταν άλλωστε!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter