Γερμανία: Διαχειρίσιμο ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Γερμανία:  Διαχειρίσιμο ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Στην επίσκεψή του στη Βαρσοβία την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής, Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι ένα εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου είναι πλέον διαχειρίσιμο για τη Γερμανία, καθώς ήρθε σε συμφωνία με την Πολωνία για προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέσω του τερματικού σταθμού στο Γκντανσκ. Επίσης, την Τετάρτη έκανε γνωστό ότι έχει σχέδια για αλλαγή του ελέγχου του τελευταίου διυλιστηρίου που είναι υπό τη διεύθυνση της κρατικά ελεγχόμενης από τη Ρωσία Rosneft, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Στην αρχή του πολέμου ο Χάμπεκ είχε υποσχεθεί ότι θα είχε ως στόχο την μείωση στο μισό των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία και ότι μέχρι το τέλος του έτους η Γερμανία θα είχε απεξαρτηθεί τελείως από το ρωσικό πετρέλαιο. Στα τέλη Φεβρουαρίου, το ποσοστό του ρωσικού πετρελαίου επί των συνολικών εισαγωγών ήταν 35% ενώ αυτή τη στιγμή είναι 12%. Το εναπομείναν αυτό ποσοστό διυλίζεται στην πόλη Σβεντ, στα σύνορα με την Πολωνία, από τη Rosneft. Εξ ου και η πρόθεση αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του διυλιστηρίου. Το διυλιστήριο αυτό προμηθεύει με καύσιμα κομμάτια της ανατολικής Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βερολίνο, καθώς και τη δυτική Πολωνία. Τα υπόλοιπα διυλιστήρια έχουν ήδη αλλάξει προμηθεύτρια χώρα, με την βοήθεια της γαλλικής πετρελαϊκής Total Energies. 

Σύμφωνα με τα σχέδια του Χάμπεκ, μέρος της προμήθειας για το διυλιστήριο στο Σβεντ θα αποσταλεί μέσω του γερμανικού λιμένα Ροστόκ της Βαλτικής Θάλασσας ενώ ο γερμανός υπουργός είπε ότι απαιτείται αλληλεγγύη από την Πολωνία για την προμήθεια του υπόλοιπου. 

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε αυτή την εβδομάδα μια νομοθετική τροποποίηση που διευκολύνει τη Γερμανία να πάρει τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων που είναι κρίσιμες για τον ενεργειακό εφοδιασμό της, μια κίνηση που ήρθε ως απάντηση στον αυξανόμενο κίνδυνο διαταραχών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter