Γερμανία: Φόβος και «μαύρες» προβλέψεις από επιχειρηματίες για την πορεία της οικονομίας

Γερμανία: Φόβος και «μαύρες» προβλέψεις από επιχειρηματίες για την πορεία της οικονομίας

Κλίμα απαισιοδοξίας και έντονης ανησυχίας για την πορεία της γερμανικής οικονομίας εκφράζεται και από τους επιχειρηματίες στη Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε ρεκόρ πληθωρισμού μετά την επανένωση της ανατολικής με τη δυτική πλευρά το 1989.

Η δημοσκόπηση που διεξήγαγε ή Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων φανερώνει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των επιχειρηματιών που σε ποσοστό 52% βλέπουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε αντίθεση με το 8% των ερωτηθέντων που πιστεύει σε βελτίωση της κατάστασης.

Ο επικεφαλής της Ένωσης, Μάρτιν Βασλέμπεν, ανέφερε στο Reuters ότι «είναι η χειρότερη εικόνα που έχει βγει από αντίστοιχη δημοσκόπηση μετά την έναρξή τους το 1985». Σημείωσε δε ότι ακόμη και εν μέσω της πανδημίας και της παγκόσμιας κρίσης, οι απαισιόδοξες φωνές δεν ξεπερνούσαν το 10%.

Οι προβλέψεις των στελεχών της γερμανικής οικονομίας μιλούν για ύφεση με συρρίκνωση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 3%.

Όσο για την αιτία από την οποία «αναβλύζει» η απαισιοδοξία στις τάξεις των γερμανών επιχειρηματικών, ο Μάρτιν Βασλέμπεν ανέδειξε τη μεγάλη εξάρτηση των βιομηχανιών της χώρας από το φυσικό αέριο που τους παρείχε, μέχρι το εμπάργκο, η Ρωσία.

Η ενεργειακή κρίση έχει αναγκάσει τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας να μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα μία στις τέσσερις χημικές βιομηχανίες και μία στις έξι αυτοκινητοβιομηχανίες να περιορίζουν την παραγωγή τους. Παράλληλα, το 17% των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών επεξεργάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής του σε άλλη χώρα , ενώ το 41% των γερμανικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων χαρακτηρίζει την οικονομική του κατάσταση «δύσκολη». Το αντίστοιχο ποσοστό το περασμένο έτος ήταν 31%.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter