Γερμανία: Η νίκη του AfD σε περιφέρεια της Θουριγγίας απειλεί τις μειονότητες

Γερμανία: Η νίκη του AfD σε περιφέρεια της Θουριγγίας απειλεί τις μειονότητες

Είναι πλέον γεγονός: Το ακροδεξιό AfD κέρδισε για πρώτη φορά περιφερειακές εκλογές στο Ζόνεμπεργκ της Θουριγγίας. Το AfD Θουριγγίας, με τον αρχηγό του τον Μπγερν Χέκε, αποτελεί την αιχμή του δόρατος για το ρεύμα που παρατηρείται ότι έχει το κόμμα σε όλη τη χώρα. Λανσάρει μια νεοφασιστική ατζέντα, που είναι κατά των μειονοτήτων, παραβιάζοντας έτσι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, δεν δέχεται την εγκληματική ιστορία του εθνικοσοσιαλισμού και επιθυμεί μια λαϊκιστική και αυταρχική αναδιάρθρωση του κράτους.

Τοπική υπεροχή

Οι ψηφοφόροι στην περιφέρεια Ζόνεμπεργκ στη Θουριγγία με 56.000 κατοίκους ψήφισαν τον υποψήφιο του AfD, Ρόμπερτ Στούλμαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών για τον κυβερνήτη της περιφέρειας. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν στο 58,2% και ο Στούλμαν συγκέντρωσε το 52,8% των ψήφων.
Η συγκεκριμένη είναι μια περιφέρεια στην οποία το AfD έχει κανονικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και στην οποία ο υποψήφιος του CDU, Γιούργκεν Κέπερ, έκανε εκστρατεία κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο με σκληρά λαϊκιστικά συνθήματα. Το 2021, το CDU κατέβασε τον ακραιφνή δεξιό Χανς-Γκέοργκ Μάασεν ως υποψήφιο βουλευτή της Μπούντεσταγκ, ενώ είναι φυσιολογικό το CDU να συνεργάζεται με το AfD στο περιφερειακό συμβούλιο.

Κανονικοποίηση στην Αν. Γερμανία

Για το AfD, η νίκη σε αυτές τις εκλογές είναι ένα αναμενόμενο ορόσημο στην πορεία προς την κανονικοποίηση. Αν και είναι μόνο περιφερειακές εκλογές, οι δεξιοί θα εκμεταλλευτούν πλήρως το Ζόνεμπεργκ για να τοποθετηθούν πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2024: Η ηγεσία του κόμματος μιλά για το «γαλάζιο θαύμα» που είναι μόνο η αρχή για μια «ανατροπή».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σχεδόν πουθενά αλλού το AfD δεν είναι τόσο ανοιχτά ακροδεξιό όσο στη Θουριγγία. Το γεγονός ότι πέτυχε αυτήν την πρωτίστως συμβολική επιτυχία εκεί, από όλα τα μέρη, είναι ενδεικτικό για το πόσο η άκρα δεξιά ηγεμονία –όχι μόνο μέσω του AfD– έχει ήδη εδραιωθεί σε ορισμένα μέρη της Ανατολικής Γερμανίας.

Αλλά ακόμα κι αν το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ζόνεμπεργκ δεν είναι δόκιμο να γενικευτεί, το σίγουρο είναι ότι οι ακροδεξιοί ευνοήθηκαν από την κρίση του κυβερνητικού συνασπισμού και έναν δημόσιο λόγο που γέρνει όλο και περισσότερο προς τα δεξιά. Δεν έχουν παίξει μικρό ρόλο και οι πολλαπλές κρίσεις του παρόντος: Μια οικονομική κρίση που είναι αισθητή στο πορτοφόλι από τον υψηλό πληθωρισμό, καμία ομοιόμορφη κατανομή του βάρους της κρίσης και πολύ λίγα κοινωνικά αντίμετρα ∙ ένας νόμος θέρμανσης χωρίς κοινωνική απορρόφηση και ορισμένοι Χριστιανοδημοκράτες που δημιουργούν ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με δεξιούς πολιτισμικούς πολέμους και ωμό ρατσισμό. Μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα, τα υπάρχοντα πρότυπα ρατσιστικής και εχθρικής στάσης για το σύστημα εξασφαλίζει στο AfD μια άνοδο, όπως μπορεί να παρατηρηθεί στη Θουριγγία.

Απειλή για τις τοπικές μειονότητες

Επειδή το AfD δεν έχει τίποτα να προσφέρει παρά μόνο λαϊκιστική αντιπολίτευση, διεγείρει φόβους κοινωνικής παρακμής, δίνει μόνο ρατσιστικές απαντήσεις σε ερωτήματα κοινωνικής κατανομής και δηλητηριάζει τον δημοκρατικό λόγο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η δημοκρατική αντιπολίτευση καλούνται να βρουν κατάλληλες και εύλογες απαντήσεις στην πραγματική κοινωνική αναταραχή, ειδικά στην κρίση.

Φυσικά, οι εκλογές είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τους πρόσφυγες και τις τοπικές μειονότητες, γιατί εδώ το αποτέλεσμα των εκλογών κάθε άλλο παρά συμβολικό είναι: ο ανώτατος δημόσιος υπάλληλος της περιφέρειας δεσμεύεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, αλλά μπορεί ακόμα να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε έξι χρόνια θητείας.

Το AfD θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή τη θέση για να υπονομεύσει περαιτέρω τη δημοκρατία: θα χρησιμοποιήσει περιθώρια για τη στέγαση προσφύγων εις βάρος εκείνων που χρειάζονται προστασία, η πολιτική ανυπακοή προς την κρατική κυβέρνηση και η παραβίαση της τρέχουσας πρακτικής δε θα ήταν εκτός πραγματικότητας, για παράδειγμα, εάν στους πρόσφυγες δεν δίνονται χρήματα αλλά αποδίδουν μόνο τα επιδόματα σε είδος.

Κίνδυνος επέκτασης

Το AfD θα παρουσιάσει την ακροδεξιά ατζέντα του από προνομιακή θέση και αν υπάρχουν περισσότερες τέτοιες τοπικές επιτυχίες – ο επόμενος δεύτερος γύρος εκλογών στο Ράγκουν-Γέσνιτς στη Σαξονία-Άνχαλτ αναμένεται την ερχόμενη Κυριακή – υπάρχει επείγων κίνδυνος περαιτέρω κανονικοποίησης.

Ένας δεξιός εξτρεμιστής ως ο ανώτατος εκπρόσωπος μιας περιοχής είναι ιδιαίτερα κακός για τους ανθρώπους που ζουν εκεί και δεν ανταποκρίνονται στην οπισθοδρομική κοσμοθεωρία του AfD. Το μίσος και η ρητορική μίσους είναι πλέον mainstream, ο καθημερινός ρατσισμός και οι κλιμακώσεις της δεξιάς είναι πιθανό να αυξηθούν, οι δεξιοί δράστες αισθάνονται πλέον νομιμοποιημένοι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter