Γκάφα ΝΔ: Ζητάει «απαντήσεις» για πρωτοσέλιδο που αυτοδιαψεύδεται

Γκάφα ΝΔ: Ζητάει «απαντήσεις» για πρωτοσέλιδο που αυτοδιαψεύδεται

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία όσον αφορά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων αν λάβουμε υπόψιν ότι σήμερα με ανακοίνωση της ζητάει απαντήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση βασιζόμενη σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας το οποίο αυτοδιαψεύδεται από το ίδιο της το ρεπορτάζ.

Ειδικότερα, η εφημερίδα «Τα Νέα» φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «Νέα Βόμβα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ», χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια «βόμβα» μέσα στο ρεπορτάζ πέρα από ήδη γνωστές πληροφορίες για την παρακολούθηση 17 Ελλήνων βουλευτών, εκδοτών, δημοσιογράφων και δικηγόρων, όπως αυτή προέκυψε από την έρευνα του καναδικού οργανισμού Citizenslab. Το ρεπορτάζ είχε δημοσιευθεί παλαιότερα μάλιστα από την εφημερίδα «Δημοκρατία».

Ωστόσο το ίδιο το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» διαψεύδει τον τίτλο που έχει στο πρωτοσέλιδο του, καθώς αναφέρεται πως “οι αντιπρόσωποι του «Pegasus» πολιορκούσαν τότε κυρίως την ΕΥΠ, αλλά και την ΕΛΑΣ για την πώληση του συστήματος, σε συναντήσεις που ήταν παρών και Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται σε άλλους εμπορικούς τομείς”, σημειώνοντας ωστόσο πως “αν το deal είχε επιτευχθεί, θα παρείχε τη δυνατότητα καταγραφής δεδομένων από πλατφόρμες, όπως το Viver, το WhatsApp, το Signal κλπ., όπου δεν μπορούν να παρακολουθηθούν τα συστήματα νόμιμων συνακράσεων των μυστικών υπηρεσιών των Αρχών Ασφαλείας, που παρακολουθούν τις συνομιλίες μέσω 4G κλπ”.

Το ίδιο το ρεπορτάζ καταλύγει ότι “είχε γίνει συζήτηση την περίοδο 2018-2019 για απόκτηση του Pegasus στο πλαίσιο της αντικατάστασης του κεντρικού συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ. Όμως δεν έγινε περαιτέρω συζήτηση λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, ασαφών προδιαγραφών και κόστους“, καταλήγοντας πως “από την έκθεση του καναδικού εργαστηρίου δεν μπορεί να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση της χρήσης του Pegasus στη χώρα μας ή αν το δίκτυο της Otenet χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή πλαστών links ώστε να παγιδευτούν οι στόχοι ή αφορά τις διευθύνσεις των υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκαν”.

Στην ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία αναφέρει χωρίς πιθανότατα να διάβασε το ρεπορτάζ:

Μετά τη σημερινή αποκάλυψη, έχουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:

Ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το Pegasus και για την λειτουργία του στην Ελλάδα;

Είχε ενημερωθεί από τον κ. Ρουμπάτη για αυτή την έκθεση του Citizel Lab; Αν είχε ενημερωθεί, σε ποιες ενέργειες προέβη;

Η ΑΔΑΕ έκανε ελέγχους και αν ναι, κατέληξαν κάπου;

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter