Γκεοργκίεβα(ΔΝΤ): Νέα προειδοποίηση για ύφεση και επιπλήξεις στην κυβέρνηση Τρας για τη φορολογική της πολιτική

Γκεοργκίεβα(ΔΝΤ): Νέα προειδοποίηση για ύφεση και επιπλήξεις στην κυβέρνηση Τρας για τη φορολογική της πολιτική

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επέπληξε την Πέμπτη τη Βρετανία για τις σχεδιαζόμενες φορολογικές περικοπές, μη διστάζοντας να επισημάνουν στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ότι οι πολιτικές τους δεν πρέπει να είναι αντιφατικές.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι συζήτησε με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι την ανάγκη για «συνοχή της πολιτικής και σαφή επικοινωνία, έτσι ώστε σε αυτό το νευρικό περιβάλλον να μην υπάρχουν λόγοι για περισσότερη νευρικότητα».

«Το μήνυμά μας προς όλους, όχι μόνο προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή τη στιγμή είναι: η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να υπονομεύει τη νομισματική πολιτική, διότι, αν το κάνει, το έργο της νομισματικής πολιτικής γίνεται δυσκολότερο και αυτό μεταφράζεται στην ανάγκη ακόμη περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων και σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών», δήλωσε η Γκεοργκίεβα. «Επομένως, μην παρατείνετε τον πόνο».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των πολιτικών θα πρέπει να καθοδηγείται από στοιχεία. Και αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Στο 25% η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι τώρα περίπου 25%, επικαλούμενη τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ λόγω των αυξημένων πιέσεων από τον πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων και τις πολεμικές εξάρσεις που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Ερωτηθείσα εάν ο πληθωρισμός θα μπορούσε να τιθασευτεί όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ίδια δήλωσε ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα βοηθούσε στον έλεγχο των τιμών, διότι θα αποθαρρύνει τη ζήτηση και θα μειώσει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων βασικών εμπορευμάτων «ανεξάρτητα από το εάν ο πόλεμος συνεχίζεται ή όχι».

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία κατευθύνεται προς «φουρτουνιασμένα νερά»

Αυξημένο κίνδυνο ύφεσης «βλέπουν» για το 2023 ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Προειδοποίηση Γκεοργίεβα (ΔΝΤ): Κοινωνική έκρηξη αν δεν μειωθεί ο πληθωρισμός

Βρετανία: Η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές δαπανών 18 δισ. λιρών στις δημόσιες υπηρεσίες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter