Γκιντεόν Λεβί: Το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ δηµοκρατία

Γκιντεόν Λεβί: Το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ δηµοκρατία

Ο διάσηµος δηµοσιογράφος και συγγραφέας µιλάει για την τραγωδία που ζουν και οι δύο πλευρές, για το κράτος του Ισραήλ και το τέλος του Νετανιάχου

Συνέντευξη στον Αντώνη Ρηγόπουλο

Ο παγκοσµίου φήµης Ισραηλινός δηµοσιογράφος και συγγραφέας Γκιντεόν Λεβί µίλησε στο Documento για τις δραµατικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο γνωστός για τις δηµοκρατικές του απόψεις αρθρογράφος της ισραηλινής εφηµερίδας «Haaretz» εκτιµά ότι ο χρόνος µετράει αντίστροφα για τον Μπενιαµίν Νετανιάχου αφού, όπως λέει, η κοινή γνώµη έχει µεταστραφεί δραµατικά εναντίον του.

Ο Γκιντεόν Λεβί δηλώνει εξοργισµένος µε τη ∆ύση για το γεγονός ότι αγνοεί την καταστροφή στη Γάζα και λαµβάνει θέση µονοµερώς υπέρ του Ισραήλ, ενώ στο κρίσιµο ερώτηµα αν πράγµατι πρόκειται περί της «τελευταίας δηµοκρατίας της Μέσης Ανατολής», τονίζει ότι «δεν µπορείς να είσαι δηµοκρατία και ταυτόχρονα κατοχική δύναµη».

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα βάζουν φωτιά στο γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής. Εκτιµάτε ότι µια εµπλοκή του Ιράν είναι πιθανή; Τι θα σηµάνει µια τέτοια εξέλιξη για τη Μέση Ανατολή;

Η ιρανική επέµβαση είναι πιθανή και κάτι τέτοιο δεν θα είχε συνέπειες µόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά σε όλο τον πλανήτη. ∆εν το βλέπω να συµβαίνει άµεσα, όµως η κατάσταση θα µπορούσε να κατρακυλήσει σε αυτό το σηµείο. Αυτήν τη στιγµή ο µεγάλος κίνδυνος είναι το ενδεχόµενο να επέµβει η Χεζµπολάχ. Αυτό θα ήταν από µόνο του κακή εξέλιξη. Αν όµως µπει και το Ιράν, τότε θα µιλάµε για άλλη πραγµατικότητα. Δεν το βλέπω να συµβαίνει στο άµεσο µέλλον. Οµως ποιος ξέρει;

Θεωρείτε δηλαδή ότι είναι πιθανότερο να εµπλακεί µε κάποιον τρόπο η Χεζµπολάχ;

Ναι. Η Χεζµπολάχ είναι πολύ ισχυρότερη από τη Χαµάς, πολύ καλύτερα εξοπλισµένη και σίγουρα µπορεί να µετατραπεί σε πραγµατική πρόκληση για το Ισραήλ.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν πάρει το µέρος του Ισραήλ χωρίς να τηρούν ισορροπίες. Πώς σχολιάζετε τη στάση τους σε όλη αυτή την κρίση;

∆εν είναι κάτι νέο αυτό. Το Ισραήλ είναι το αγαπηµένο παιδί της ∆ύσης. Αυτό όµως πιστεύω ότι θα αλλάξει σταδιακά όταν αποκαλυφθεί περισσότερο η τραγωδία στη Γάζα. Είµαι απολύτως απογοητευµένος και εξοργισµένος που το Ισραήλ στηρίζεται µε αυτό τον τρόπο. Φυσικά αξίζει τη στήριξη µετά τη βάρβαρη επίθεση που δέχτηκε. Οµως την ίδια στιγµή η ∆ύση δεν µπορεί να αγνοεί την καταστροφή στη Γάζα.

Γιατί πιστεύετε ότι την αγνοούν λοιπόν, κ. Λεβί;

∆εν είναι κάτι νέο, όπως σας είπα. Το Ισραήλ είναι για τη ∆ύση ένα προκεχωρηµένο φυλάκιο. Και η Χαµάς είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλει η ∆ύση. Το πρόβληµα είναι ότι στη Γάζα δεν υπάρχει µόνο Χαµάς. Τους διαφεύγει ότι εκεί ζουν πάνω από 2 εκατοµµύρια αθώοι άνθρωποι.

Εχουν ήδη σκοτωθεί 1.000 παιδιά κι ακόµη περισσότερα θα σκοτωθούν τις επόµενες ηµέρες. ∆εν ακούµε τίποτα γι’ αυτά. Οσο το πρόβληµα ήταν µόνο η Χαµάς ήταν πολύ εύκολο για τη ∆ύση να ταυτιστεί µε το Ισραήλ, καθώς η Χαµάς µοιάζει µε το ISIS και αυτοί είναι οι µεγάλοι εχθροί του πολιτισµού.

Ποια είναι η αίσθηση που επικρατεί σήµερα στην κοινή γνώµη του Ισραήλ για την κυβέρνηση Νετανιάχου; Εχει αλλάξει µετά την τελευταία κρίση;

Εχει αλλάξει δραµατικά! Προσωπικά για τον Νετανιάχου θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρα τελειωµένος και πιστεύω ότι το γνωρίζει και ο ίδιος. Οµως ο κόσµος τον στηρίζει µέχρι να τελειώσει ο πόλεµος. Εχασε τη στήριξη ακόµη και του ίδιου του κόµµατός του, αλλά κανείς δεν το συζητά τώρα. ∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι αυτός ο άνθρωπος θα πληρώσει ακριβά. Ηταν πρωθυπουργός για 15 χρόνια και οδήγησε το Ισραήλ στη µεγαλύτερη αποτυχία στην Ιστορία του.

Λένε ότι όταν ξεσπάει πόλεµος το πρώτο θύµα είναι η αλήθεια. Πώς κρίνετε τη δηµοσιογραφική κάλυψη του πολέµου στη Γάζα; Μπορεί ένας πολίτης στη ∆ύση να εξαγάγει κάποιο συµπέρασµα παρακολουθώντας τα παραδοσιακά ΜΜΕ;

Ακόµη και Ισραηλινός δεν µπορεί να δει την αλήθεια στα ΜΜΕ. Πρώτα απ’ όλα δεν βλέπουµε καθόλου τη Γάζα και αυτό είναι τροµερό. Το βασικό ερώτηµα είναι αν δείχνεις τις δύο πλευρές ή όχι. Οι τραγωδίες αφορούν και τις δύο πλευρές. ∆εν µπορείς να γενικεύσεις λοιπόν σχετικά µε τα ΜΜΕ. Κάποιοι κάνουν καλά τη δουλειά τους και κάποιοι όχι. Με τη βόµβα που έπεσε στο νοσοκοµείο της Γάζας τα ΜΜΕ τελικά υιοθέτησαν τη θέση του Ισραήλ που µάλλον ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα. Στην αρχή είχαν υιοθετήσει άλλο αφήγηµα. Κρίνονται λοιπόν ξεχωριστά.

Ποια είναι η αίσθηση µεταξύ των δηµοκρατικών πολιτών του Ισραήλ σχετικά µε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα; Υπάρχει κάποια συµπάθεια για το δράµα που ζουν τώρα;

∆υστυχώς όχι. Είναι σχεδόν παράνοµο ακόµη και να το εκφράσεις ανοιχτά. Υπήρξε µια συγκέντρωση αλληλεγγύης για τη Γάζα και παρενέβη η αστυνοµία. Είναι πολύ δύσκολοι καιροί εδώ στο Ισραήλ. Μάλιστα πολλοί, και αυτό είναι χειρότερο, αλλάζουν γνώµη. Πολλοί δεν θέλουν πια να ακούν γι’ αυτό. Κάθε πόλεµος σπρώχνει όλο και περισσότερους Ισραηλινούς σε ακραίες και ρατσιστικές απόψεις και σε λιγότερη ανοχή. Αυτό είναι τροµερό. Είναι πολύ δύσκολο να υψώσεις φωνή αλληλεγγύης για τη Γάζα, παρά το γεγονός ότι η Γάζα αξίζει την αλληλεγγύη.
Εγώ προσωπικά µπορώ να εκφράζοµαι όπως θέλω στην εφηµερίδα όπου εργάζοµαι (σ.σ.: «Haaretz»). ∆εν έχω πρόβληµα. Οι διαδηλώσεις είναι που περιορίζονται.

Πιστεύετε ότι το Ισραήλ είναι ακόµη η «µοναδική δηµοκρατία στη Μέση Ανατολή», όπως το αποκαλούν;

Ποτέ δεν ήταν! Πώς µπορεί να υπάρχει δηµοκρατία µε στρατιωτική τυραννία στα Παλαιστινιακά Εδάφη; ∆εν µπορείς να είσαι δηµοκρατία και ταυτόχρονα κατοχική δύναµη. ∆εν πάνε µαζί αυτά!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter