Γνωρίστε τα Σκόπια μέσα από φωτογραφικά «κλικ» (Photos)

Γνωρίστε τα Σκόπια μέσα από φωτογραφικά «κλικ» (Photos)

Μια πόλη ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα περνώντας μέσα από τη μεγαλομανία μιας «εθνικιστικής αναγέννησης» που έλαβε ευτυχώς τέλος και πρόσθεσε αρκετό «κιτς» στην πόλη σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες…

Η πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια μικρή απεικόνιση μιας πόλης που «ξεχάστηκε» στο παρελθόν αλλά θέλει να προχωρήσει στο μέλλον αφήνοντας πίσω αρκετές δεκαετίες ενός περίεργου αυτοπροσδιορισμού, αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης της ιστορίας μιας περιοχής.

Ο φωτογραφικός φακός της Τατιάνας Μπόλαρη, από την Eurokinissi,  μας ξεναγεί στην πόλη, την παλιά και τη νέα, καρδιά της Βόρειας Μακεδονίας, που ψάχνει το δρόμο της προς το μέλλον και την Ευρώπη.

Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 262 μ., εκατέρωθεν του ποταμού Βαρδάρη (Αξιού) στην κυριότερη εμπορική οδό μεταξύ του ποταμού και του παννονικού βαθυπέδου, που διασχίζεται από τη σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισαν τα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ήταν γνωστά ως «Ουσκιούπ» (τουρκικά: Üsküp). Η πόλη παρέμεινε υπό οθωμανική κυριαρχία για πάνω από 500 χρόνια και ήταν πρωτεύουσα του ομώνυμου σαντζακίου και κατόπιν ολόκληρου του Βιλαετιού του Κοσσυφοπεδίου. O πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 467.257 κατοίκους.

Για την ιστορία πάντως οφείλουμε να αναφέρουμε πως το 1963 τα Σκόπια χτυπήθηκαν από έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τότε ήταν πρωτεύουσα της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», μέρος της Γιουγκοσλαβίας

Ο σεισμός της 26ης Ιουλίου του 1963 είχε 1.070 νεκρούς, πάνω από 3.000 τραυματίες, ενώ άφησε περισσότερους από 200.000 κατοίκους άστεγους.
















































Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter