Greek mafia – Χρυσοχοΐδης: Εκθετος ο «σερίφης» της Κατεχάκη

Greek mafia – Χρυσοχοΐδης: Εκθετος ο «σερίφης» της Κατεχάκη

Ο για πέµπτη φορά υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης αφήνει ανεξιχνίαστο τον κύκλο αίµατος της Greek mafia

«Με το οργανωµένο έγκληµα, κανείς να µην αµφιβάλλει, θα έχουµε πόλεµο» δήλωνε τον Μάιο του 2021 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την τέταρτη θητεία του στο κτίριο της Κατεχάκη. Τρεις µήνες µετά βρέθηκε εκτός υπουργείου µε απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφήνοντας πίσω του ένα «βαρύ κύκλο αίµατος» στον χώρο του οργανωµένου εγκλήµατος. Από το καλοκαίρι του 2019 µέχρι τον Ιούνιο του 2021σηµειώθηκαν στη χώρα µας δώδεκα δολοφονίες που σχετίζονταν µε το οργανωµένο έγκληµα.

Ο «σερίφης» Χρυσοχοΐδης αποδείχτηκε «τροχονόµος» στο χαλάζι από σφαίρες που έπεφτε στην Αττική ακόµη και µέρα µεσηµέρι µεταξύ των µελών της Greek mafia. Αντί για οργανωµένο σχέδιο δράσης προτίµησε τα «άσφαιρα» της επικοινωνίας. «Εκθέσεις ιδεών», όπως τα στοιχεία που παρέδωσε στον τότε εισαγγελέα του Αρειου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για τη δράση της µαφίας στη χώρα µας ή το «άνοιγµα» της υπόθεσης Marfin µε υποτιθέµενα νέα στοιχεία τα οποία ήταν µια απλή συρραφή πλάνων από κάµερες κτιρίων.

Δείτε επίσης: Greek Mafia: ∆εσµοί αίµατος µαφίας και κράτους

Σήµερα, δυόµισι χρόνια µετά την αποποµπή του και πρoτού καλά καλά κάτσει για πέµπτη φορά στην καρέκλα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σηµειώθηκε ακόµη µια ηχηρή δολοφονία µέλους της Greek mafia. Η εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαµπούνη στον Νέο Κόσµο. Η 13η συνολικά «βαριά» δολοφονία στον χώρο του οργανωµένου εγκλήµατος. Οι θητείες άλλωστε του Μιχ. Χρυσοχοΐδη συνοδεύονται από «ηχηρά χτυπήµατα» όχι µόνο στον χώρο της Greek mafia αλλά σε βάρος δηµοσιογράφων, ακόµη και συνεργατών του. Αλλά και από µηδενική επιτυχία στον εντοπισµό των ηθικών αυτουργών, των εντολέων δηλαδή που κρύβονται πίσω από τα χρυσοπληρωµένα πιστόλια.

Οι ηχηρές δολοφονίες Βασιλάκη και Γκιόλια

Στις 24 Ιουνίου 2010 ο αστυνοµικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης βρισκόταν στο γραφείο του στον έβδοµο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Υπασπιστής του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, στην τρίτη του θητεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ετοιµάζεται να ανοίξει τους φακέλους και τα δέµατα της αλληλογραφίας του υπουργού. Ξαφνικά ακούγεται µια εκκωφαντική έκρηξη. Ο Βασιλάκης έχει πέσει νεκρός καθώς ένας από τους φακέλους ήταν παγιδευµένος µε εκρηκτικό µηχανισµό. Είναι εντυπωσιακό ότι ο παγιδευµένος φάκελος κατάφερε να φτάσει στην καρδιά ενός από τα καλύτερα φυλασσόµενα κτίρια της χώρας.

Λίγες εβδοµάδες µετά, στις 19 Ιουλίου 2010, σηµειώθηκε ακόµη µια ηχηρή δολοφονία. Ο δηµοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας έπεσε νεκρός µε 16 σφαίρες έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. Οι δράστες προσποιούµενοι τους αστυνοµικούς χτύπησαν ξηµερώµατα το κουδούνι της πολυκατοικίας όπου διέµενε ζητώντας του να κατέβει. Με το που έφτασε στο ισόγειο και άνοιξε την πόρτα του ασανσέρ για να βγει οι δράστες τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ. Ηταν η πρώτη δολοφονία δηµοσιογράφου ύστερα από δεκαετίες.

∆ολοφονία Καραϊβάζ, απόπειρα κατά Χίου

∆έκα χρόνια µετά τη δολοφονία Γκιόλια, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης είναι και πάλι υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Τα ξηµερώµατα της 18ης Ιουλίου 2020 ο Στέφανος Χίος επέστρεφε στο σπίτι µε το αυτοκίνητό του. Λίγο προτού κατέβει, ένας άγνωστος τον πλησιάζει και τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής. Οι σφαίρες τον βρίσκουν στον λαιµό και στο στήθος. Ευτυχώς για τον ίδιο, τα χτυπήµατα δεν είναι µοιραία. Γεµάτος αίµατα οδηγεί µέχρι το ΚΑΤ όπου και νοσηλεύεται για κάποιες µέρες. Η θεά της τύχης τού είχε χαµογελάσει.

Το ίδιο τυχερός δεν στάθηκε όµως µερικούς µήνες µετά ο δηµοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ. Το µεσηµέρι της 9ης Απριλίου 2021 ο δηµοσιογράφος επέστρεφε σπίτι του στον Αλιµο. ∆ύο άντρες που επέβαιναν σε µηχανή τον πλησιάζουν και τον πυροβολούν. Ο Καραϊβάζ αιµόφυρτος αφήνει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο.

Για την υπόθεση αυτή η ΕΛΑΣ προχώρησε σε δύο συλλήψεις τον Μάιο του 2023. Ωστόσο έµπειροι αξιωµατικοί της ΕΛΑΣ εξέφρασαν αµφιβολίες σε ό,τι αφορά τη δικαστική πορεία της υπόθεσης. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, οι συλλήψεις έγιναν µε βάση τα ίδια ακριβώς στοιχεία που είχαν διαβιβαστεί από ανώτατο αξιωµατικό της ΕΛΑΣ στο παρελθόν στις εισαγγελικές αρχές προκειµένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Ωστόσο οι εισαγγελείς έδωσαν εντολή να συνεχιστεί η έρευνα µε το σκεπτικό ότι τα στοιχεία ήταν «ισχνά».

Ο κύκλος του αίµατος επί Ν∆ και Χρυσοχοΐδη

Ο κύκλος του αίµατος επί των ηµερών Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη άνοιξε τον Οκτώβριο του 2019 όταν δολοφονήθηκε ο ∆ηµήτρης Μάλαµας, ο οποίος υπήρξε ο ταµίας του συνδικάτου του εγκλήµατος σύµφωνα µε δικογραφία η οποία παραµένει ακόµη ανοικτή στο σκέλος των κακουργηµάτων και ένα 70σέλιδο ενηµερωτικό δελτίο της ΕΥΠ. Ο Μάλαµας φέρεται ότι διατηρούσε φιλικές σχέσεις µε τον Καραϊβάζ, για τις οποίες γινόταν έρευνα και ο δηµοσιογράφος είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις ανωµοτί. Ο ίδιος τότε προανήγγειλε σε εκτενή άρθρα µεγάλες αποκαλύψεις που άγγιζαν και υψηλόβαθµους της ΕΛΑΣ.

Δείτε επίσης: Διαχωρισμός κράτους από παρακράτος και εκκλησία

Στις 9 ∆εκεµβρίου 2020 δολοφονήθηκε µε 28 σφαίρες στην οδό Υµηττού στα Βριλήσσια ο 56άχρονος ∆ηµήτρης Καπετανάκης, γνωστός ως «Καπές». Σύµφωνα µε ενηµερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, ο Καπετανάκης διατηρούσε επαφές µε τον Καραϊβάζ, καθώς και µε τον Μάλαµα.

Ανθρακας η λίστα µε τους 500 ποινικούς

Οι δολοφονίες συνεχίστηκαν. Το ένα µετά το άλλο τα µέλη της Greek mafia έπεφταν νεκρά σχεδόν µε πανοµοιότυπο τρόπο. Η ΕΛΑΣ του Χρυσοχοΐδη παρακολουθούσε αµήχανη το άγριο ξεκαθάρισµα στον χώρο του υποκόσµου αδυνατώντας να παρέµβει αποτελεσµατικά. Ο Χρυσοχοΐδης βρέθηκε σε δεινή θέση αδυνατώντας να εφαρµόσει αποτελεσµατικά το κυβερνητικό δόγµα «νόµος και τάξη».

Για να αντιστρέψει το σε βάρος του κλίµα ο Χρυσοχοΐδης επιστράτευσε ένα από τα βασικά «όπλα» της πολιτικής: την επικοινωνία. Στις 19 Μαΐου 2021 επισκέφτηκε τον τότε εισαγγελέα του Αρειου Πάγου Β. Πλιώτα και του παρέδωσε «στοιχεία για το οργανωµένο έγκληµα στην Ελλάδα» και «λίστα µε 500 ονόµατα ποινικών». \

Στην ουσία επρόκειτο για έκθεση ιδεών και δεν ήταν τίποτε ιδιαίτερο προς αξιοποίηση από τη ∆ικαιοσύνη.

Οπως αποδείχτηκε, στη συντριπτική τους πλειονότητα τα στοιχεία δεν αναφέρονταν σε ποινικά κολάσιµες πράξεις από συγκεκριµένα πρόσωπα ώστε να µπορούν να αξιοποιηθούν. Ο έµπειρος εισαγγελικός λειτουργός δεν τσίµπησε. Με µια αριστοτεχνικά διατυπωµένη επιχειρηµατολογία άδειασε τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη επιστρέφοντάς του το µπαλάκι που του πέταξε σχετικά µε την ευθύνη για την πάταξη του οργανωµένου εγκλήµατος.

Χαλάζι οι σφαίρες, αλλά ο Χρυσοχοΐδης… τη Marfin

Τον ίδιο µήνα ακόµη τέσσερα µέλη της Greek mafia δολοφονήθηκαν. Στις 7 Μαΐου 2021 εκτελέστηκε στη Ζάκυνθο ο επιχειρηµατίας ∆ιονύσης Κορφιάτης, γνωστός και ως «Ντίµης», ο οποίος είχε καταγγείλει από το 2018 στη ∆ιεύθυνση Αστυνοµίας Ζακύνθου οργανωµένο σχέδιο δολοφονίας σε βάρος του από συγκεκριµένα πρόσωπα και είχε σχηµατιστεί δικογραφία.

Στις 15 Μαΐου 2021 εκτελέστηκε στη Μεταµόρφωση ο 58άχρονος πρώην πυγµάχος Μιχάλης Καπίρης µε το προσωνύµιο «Κεφάλας», ενώ στις 30 Μαΐου 2021 δολοφονήθηκε σε καφετέρια στα Σεπόλια ο 32άχρονος Αριστείδης Παππάς, σεσηµασµένος για βαριά εγκλήµατα. Μία µέρα µετά εκτελέστηκε στη Βάρη ο γνωστός πυγµάχος Τάσος Μπερδέσης από αγνώστους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και τον πυροβόλησαν µε καλάσνικοφ στο κεφάλι.

Λίγα 24ωρα µετά ο Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε το άνοιγµα της υπόθεσης Marfin, επικαλούµενος νέα στοιχεία. Οπως αποκάλυψε το Documento, τα στοιχεία ήταν ένα στικάκι USB που άγνωστος είχε αφήσει σε ένα παγκάκι για να το παραλάβει η αστυνοµία έπειτα από ανώνυµο τηλεφώνηµα. Το USB περιείχε συρραφή πλάνων εκείνης της εποχής από κάµερες κτιρίων. Υλικό που είχε εξετάσει και παλαιότερα η αστυνοµία χωρίς αποτέλεσµα.

Διαβάστε επίσης: Χρυσοχοΐδης στο Προστασίας του Πολίτη: Το 2021 αποπέμφθηκε ως «αποτυχημένος», το 2023 επιστρέφει «ξεθωριασμένος»

Greek Mafia: Φωτογραφίες από τη δράση της ομάδας των δολοφονιών Ρουμπέτη – Σκαφτούρου

Greek Mafia – Αποκαλυπτικοί διάλογοι: Ο «μεγάλος μάγκας» και το «αγριογούρουνο» – Ερωτήματα για τη στάση της ΕΛΑΣ (Video)

Greek Mafia: Σκιές στη στάση της ΕΛΑΣ – Είχαν στοιχεία από τον Μάιο αλλά τους συνέλαβαν μετά την εκτέλεση Ζαμπούνη

Δολοφονίες Greek Mafia: Οι χάρτες που αποτυπώνουν τα στίγματα από τα κινητά των δραστών (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter