Η Αρκτική θα γίνει «μπλε» από «λευκή»: SOS από τους επιστήμονες για καλοκαίρια χωρίς θαλάσσιο πάγο

Η Αρκτική θα γίνει «μπλε» από «λευκή»: SOS από τους επιστήμονες για καλοκαίρια χωρίς θαλάσσιο πάγο

Χωρίς θαλάσσιο πάγο θα μπορούσε να μείνει η Αρκτική κατά την καλοκαιρινή περίοδο μέσα στην επόμενη δεκαετία, λόγω των εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτό θα μετατρέψει τον βιότοπο για είδη όπως οι πολικές αρκούδες και οι φώκιες, καθώς η Αρκτική θα είναι «μπλε» και όχι «λευκή» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Ο υπολογισμός που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια Αρκτική «χωρίς πάγο», αφορά σε λιγότερο από 1 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, με την περιοχή να αποτελείται κυρίως από νερό. Σημειώνεται, ότι η έκταση του πάγου της Αρκτικής στις 19 Σεπτεμβρίου 2023 ήταν 4,23 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Reviews Earth & Environment και αναδημοσιεύτηκαν από τον Guardian, υποδηλώνουν ότι η πρώτη ημέρα χωρίς πάγο στην Αρκτική θα μπορούσε να συμβεί περισσότερο από 10 χρόνια νωρίτερα, από ότι ανέφεραν οι προηγούμενες προβλέψεις.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να αναμένονται σταθερά καλοκαίρια χωρίς πάγο από το 2035 έως το 2067. Το ακριβές έτος εντός αυτής της περιόδου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα ο κόσμος μειώνει την ποσότητα της καύσης ορυκτών καυσίμων.

Η Αλεξάντρα Τζαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ατμοσφαιρικών και ωκεανικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπόλντερ του Κολοράντο, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, υποστήριξε το εξής: «Αυτό θα μετατρέψει την Αρκτική σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, από μια “λευκή” καλοκαιρινή Αρκτική σε μια “μπλε” Αρκτική.

Έτσι, ακόμα κι αν οι συνθήκες χωρίς πάγο είναι αναπόφευκτες, πρέπει να διατηρήσουμε τις εκπομπές μας όσο το δυνατόν χαμηλότερες για να αποφύγουμε τις παρατεταμένες συνθήκες χωρίς πάγο». Υπάρχει, ωστόσο, δυνατότητα να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, εξήγησε.

«Σε αντίθεση με το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία που χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να κατασκευαστεί, ακόμα και αν λιώσουν όλοι οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής, αν μπορούμε στη συνέχεια να καταλάβουμε πώς να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα στο μέλλον, ώστε να αντιστρέψουμε την υπερθέρμανση, ο θαλάσσιος πάγος θα επιστρέψει μέσα σε μια δεκαετία», είπε η Τζαν.

Δεν είναι μόνο η άγρια ζωή της Αρκτικής που θα υποφέρει καθώς ο βιότοπός τους λιώνει. Οι άνθρωποι που ζουν στην ακτή θα αντιμετωπίσουν επίσης σοβαρά προβλήματα. Ο θαλάσσιος πάγος μειώνει τις επιπτώσεις των κυμάτων του ωκεανού στην ακτή, πράγμα που σημαίνει ότι εάν χαθεί, τα κύματα θα είναι ισχυρότερα και μεγαλύτερα, επομένως θα προκαλέσουν μεγαλύτερη διάβρωση.

Δείτε επίσης: Σοβαρό πρόβλημα στο Facebook: Εκατομμύρια χρήστες βγήκαν ταυτόχρονα εκτός σύνδεσης

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Εισαγγελική έρευνα για τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων

Αλβανία: Ένοχος ο Φρέντι Μπελέρης – Δύο χρόνια φυλάκιση

Νέα έκθεση ράπισμα με την… υπογραφή του Συμβουλίου της Ευρώπης για Μητσοτάκη – Ξεκάθαρη αναφορά σε Βαξεβάνη και Τριάντη

Εισαγγελική έρευνα για την εταιρεία Κασσελάκη – «Καθαρός ουρανός δεν φοβάται» λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Προκλητικός ο Άδωνης Γεωργιάδης: «Καλά έκανε η Ασημακοπούλου» – Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter