«Η δεύτερη ζωή της Εθνικής Αντίστασης» – Παρουσίαση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Η δεύτερη ζωή της Εθνικής Αντίστασης» – Παρουσίαση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου των Μάγδας Φυτιλή – Μάνου Αυγερίδη -Ελένης Κούκη, «Η δεύτερη ζωή της εθνικής αντίστασης-Πρακτικές αναγνώρισης και αποκλεισμού 1944-2006» την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023, και ώρα 7.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Κατερίνα Δέδε, ιστορικός, ΙΙΕ/ΕΙΕ
  • Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ιστορικός, ΕΚΠΑ
  • Κατερίνα Λαμπρινού, πολιτική επιστήμονας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Θα συντονίσει ο Στρατής Μπουρνάζος, ιστορικός.

Η μελέτη των Μάγδας Φυτιλή, Μάνου Αυγερίδη και Ελένης Κούκη, “Η δεύτερη ζωή της Εθνικής Αντίστασης. Πρακτικές αναγνώρισης και αποκλεισμού 1944-2006”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ στη σειρά ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (διεύθυνση: Βαγγέλης Καραμανωλάκης).

Στην ελληνική δημόσια συζήτηση και, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στην ιστορική έρευνα ο όρος «αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης» ταυτίστηκε με έναν νόμο (1285) και μία ημερομηνία (1982). Στην παρούσα μελέτη η αναγνώριση δεν εξετάζεται ως μια στιγμή, αλλά ως μια μακρά και σύνθετη ιστορία κρατικών πολιτικών συμπερίληψης και αποκλεισμού, καθώς και έντονων κοινωνικών διεκδικήσεων εκ μέρους του κόσμου της Αντίστασης – ενός μη ενιαίου, δυναμικού και μεταλλασσόμενου στον χρόνο κοινωνικού υποκειμένου.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από την απελευθέρωση της χώρας, το 1944, και διήρκησε μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, ενώ συγκροτήθηκε γύρω από τρία κεντρικά νομοθετικά ορόσημα, τα οποία αντανακλούν αντίστοιχες κομβικές ιστορικές περιόδους: τον Εμφύλιο, τη Δικτατορία και τη Μεταπολίτευση. Εν τέλει, το βιβλίο εξετάζει εκ νέου τη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας, μέσα από το πρίσμα αυτής της κεντρικής αλλά, συχνά, ξεχασμένης διαδικασίας που παρήγαγε πολιτικές, προκάλεσε πολιτικοκοινωνικές συγκρούσεις και συγκλίσεις, δημιούργησε δίκτυα εξουσίας με διάρκεια στον χρόνο, συγκρότησε ταυτότητες και νοηματοδότησε με πολλαπλούς τρόπους το εθνικό παρελθόν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter