Η δήθεν σταθερότητα Μητσοτάκη

Η δήθεν σταθερότητα Μητσοτάκη

Προσπαθεί να καταγράψει επιτυχία ενώ έχει κάνει την οικονομία να τρίζει. Ο λόγος για την επενδυτική βαθμίδα. Είναι προφανές ότι το επιχείρημα της επίπλαστης σταθερότητας που προσφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δωροδοκώντας» με pass και «pass παντού καλάθια», δεν πιάνει σε όσους γνωρίζουν οικονομικά και δυστυχώς είναι αυτοί που μας μετρούν.

Η πρόσφατη σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ αποκάλυψε ότι ήδη από τις 22 Νοεμβρίου 2022 η Κομισιόν έχει εντάξει την Ελλάδα στον μηχανισμό επαγρύπνησης. Ποιο όμως είναι αυτό το Συμβούλιο; Αρκεί να αναφέρουμε ότι μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τα κύρια όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Σύσταση από ΕΕ για την επενδυτική βαθμίδα

Αφού καταλάβαμε τη βαρύτητα του Συμβουλίου στα πεπραγμένα της ΕΕ, ας διαβάσουμε επακριβώς τι αναφέρει η σύσταση για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: «Παρότι το εξωτερικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί σε κάποιο βαθμό το τρέχον και το επόμενο έτος, αναμένεται να παραμείνει αρκετά πάνω από το επίπεδο που απαιτείται για να εξασφαλιστεί διαρκής βελτίωση της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης». Γιατί όμως, σε αντίθεση με τα εγχώρια δημοσιεύματα, το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΕ υιοθετεί τέτοια απαισιόδοξη προοπτική και δεν «θριαμβολογεί» για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και την υπερδανεισμένη και φορομπηχτική «σταθερότητα» του Κυρ. Μητσοτάκη; Οπως αναγράφεται επακριβώς στη σύσταση: «Βασική ανησυχία αποτελεί η σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2022, παρά την ανάκαμψη των εσόδων από τον τουρισμό».

Για να ξέρουμε τι λέμε, ο Κυρ. Μητσοτάκης το 2019 εκτελώντας υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της ενισχυμένης εποπτείας τον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα τον Δεκέμβριο του 2018 κατέγραψε έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μόλις 2,5 δισ.

ευρώ. Το 2020 το έλλειμμα άνοιξε στα 10 δισ. ευρώ, το 2021 μεγεθύνθηκε στα 12 δισ. ευρώ, για να καταλήξει το 2022 στο γιγαντιαίο έλλειμμα των 20,145 δισ. ευρώ. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ο δείκτης υγείας μιας οικονομίας και η ελληνική οικονομία, συνεπεία της «σταθερότητας» Μητσοτάκη, είναι διασωληνωμένη εκτός ΜΕΘ γιατί οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πολυτέλεια για την Ελλάδα, κατά το αφήγημα Μητσοτάκη, Σκέρτσου, Γεραπετρίτη και λοιπών «γερακιών» του μητσοτακισμού.

Η σκυτάλη στην Deutsche Bank

Ολα αυτά αποτυπώνονται και σε έκθεση της Deutsche Bank. Ξυπνάει τις μνήμες της διετίας 2007-08 με τις αναφορές της σε εκτόξευση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κοντά στο -8% του ΑΕΠ το 2023, στο -6% το 2024 και στο -5% το 2025. Ηταν τότε που μια άλλη καταστροφική διακυβέρνηση από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή (ξεχείλωμα του δανεισμού κατά 130 δισ. ευρώ μέσα σε μία πενταετία) έφερε τη χώρα στη μνημονιακή εποχή.

Τότε οι καταστροφείς Καραμανλής και Αλογοσκούφης μιλούσαν για ισχυρή οικονομία. Τώρα έχουμε την υπερδανεισμένη και φορομπηχτική δήθεν «σταθερότητα» Μητσοτάκη. Τότε ο Κ. Καραμανλής είχε δωροδοκήσει με τριχίλιαρα (έτσι τουλάχιστον ανέφερε προσφάτως ο νυν δήμαρχος Σπάρτης και τότε υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας). Πλέον pass και «καλάθια» παίζουν τον ρόλο των τότε τριχίλιαρων. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει ξεχειλώσει όπως τότε. Η μόνη διαφορά είναι η αυξημένη εποπτεία των κοινοτικών οργάνων, που όμως θα επιβάλουν λιτότητα σε συνθήκες αυξημένου πληθωρισμού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter