Η ιστορία της… εξυγίανσης του Athens Heart

Η ιστορία της… εξυγίανσης του Athens Heart

Πώς από τα 40 κύματα βρέθηκε στο «απάνεμο λιμάνι» της ΑΑΔΕ

Η ιστορία της… εξυγίανσης της εταιρείας στην οποία ανήκε το Athens Heart παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Τουλάχιστον για ιδιοκτήτες παρόμοιων εταιρειών που δεν έτυχαν ανάλογης προνομιακής μεταχείρισης. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Τον Δεκέμβριο του 2008 εγκαινιάστηκε το εμπορικό κέντρο Athens Heart επί της οδού Πειραιώς. Επρόκειτο πραγματικά για φαντασμαγορικά εγκαίνια. Οι προσδοκίες, μεγάλες.

Κατασκευάστρια εταιρεία του εντυπωσιακού ακινήτου ήταν η Pasal του Σωτήρη Θεοδωρίδη (SATO). Ωστόσο η συνέχεια δεν αποδείχτηκε αντάξια των προσδοκιών. Η οικονομική κρίση άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Η επισκεψιμότητα και κατ’ επέκταση τα έσοδα του εμπορικού κέντρου ουδέποτε έφτασαν σε επίπεδα ικανοποιητικά. Σύντομα η Pasal άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Το 2018 η εταιρεία υπέβαλε αίτημα εξυγίανσης με βάση τον Πτωχευτικό Κώδικα. Ενα χρόνο μετά εκδόθηκε η σχετική απόφαση που ενέκρινε τη συμφωνία εξυγίανσης. Ωστόσο υπήρχε μια σημαντική λεπτομέρεια: από τη συμφωνία είχε εξαιρεθεί το εμπορικό κέντρο. Δηλαδή ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της Pasal.

Λίγο καιρό μετά η Pasal μετονομάστηκε σε Premia. Στο μετοχικό της κεφάλαιο μπήκαν νέοι μέτοχοι με κυριότερο τη Sterner Stenhus Greece, ένα σουηδικό fund συμφερόντων των ομογενών επιχειρηματιών Θωμά και Ηλία Γεωργιάδη. Στη συνέχεια η Premia μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. Μια κίνηση η οποία θα εξοικονομούσε στην εταιρεία πάνω από 10 εκατ. ευρώ από φοροαπαλλαγές σε βάθος πενταετίας, σύμφωνα με όσα δήλωνε τον Μάιο του 2022 στη γενική συνέλευση των μετόχων ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia. Ο ίδιος άλλωστε συνέχισε να κινείται σε «γνώριμα» επιχειρηματικά λημέρια, καθώς ήταν αντιπρόεδρος στην Pasal προτού αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στην Premia.

Τον Νοέμβριο του 2022 η Premia απέκτησε αντί 15,7 εκατ. ευρώ το εμπορικό κέντρο Athens Heart. H εξαγορά έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης δικαστικής απόφασης με την οποία επικυρώθηκε συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας Doreco ΑΕ, ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου Athens Heart. Η Doreco ΑΕ, συμφερόντων Σωτ. Θεοδωρίδη, είχε χρέη προς την Εθνική Τράπεζα αξίας 55 εκατ. ευρώ καθώς το 2010 είχε συνάψει ομολογιακό δάνειο. Οσα έγιναν είναι πράγματι αξιοπερίεργα.

Μια ιδιωτική εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς εξυγίανσης. Από τη διαδικασία αυτή αφαιρέθηκε το εμπορικό κέντρο, ενώ νέοι μέτοχοι μπήκαν στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η εταιρεία αλλάζει επωνυμία και στη συνέχεια αποκτά το εμπορικό κέντρο που είχε εξαιρεθεί από τη διαδικασία εξυγίανσης. Το ακίνητο δηλαδή που μίσθωσε η ΑΑΔΕ αντί 365.161,40 ευρώ μηνιαίως.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι στο ΔΣ της Premia συναντάμε και ένα πολύ γνωστό όνομα, του Βασίλη Ανδρικόπουλου, στενού φίλου του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας και έφυγε ξαφνικά το 2020. Το όνομά του βρίσκεται στη λίστα των παρακολουθούμενων από Predator που είχε αποκαλύψει το Documento.

Δεν είναι πάντως και οι μοναδικές επενδύσεις των αδερφών Γεωργιάδη στη χώρα μας. Τον Φεβρουάριο του 2020 ίδρυσαν την εταιρεία Sterner Stenhus Greece Management ΑΕ, η οποία τον Δεκέμβριο του 2022 μετονομάστηκε σε Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ. Λίγο μετά η Ελληνικά Οινοποιεία ίδρυσε την SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ, μία εταιρεία με αντικείμενο μεταξύ άλλων την εκμετάλλευση οινοπνευματωδών ποτών, την καλλιέργεια αμπελιών κ.λπ. Η SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ μετονομάστηκε σε Μπουτάρη Οινοποιεία ΑΕ και ανέλαβε την αξιοποίηση των ομώνυμων κρασιών μετά τη συμφωνία εξυγίανσης της Ι. Μπουτάρης και Υιός Οινοποιητική ΑΕ. Πρόεδρος της Μπουτάρη Οινοποιεία ΑΕ είναι ο Θ. Γεωργιάδης και διευθύνων σύμβουλος ο Νικόλαος Σπέντζας, παλαιότερο στέλεχος της Unilever και της Kraft. Στο ΔΣ της εταιρείας συμμετέχει και η Αλεξία Μπακογιάννη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter