Η καλοκαιρινή σύναξη των σοσιαλδημοκρατών φέρνει Χρυσόγονο κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη

Η καλοκαιρινή σύναξη των σοσιαλδημοκρατών φέρνει Χρυσόγονο κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη

Μοιάζει να θέλουν να λειτουργήσουν σαν ….η συγκολλητική δύναμη που θα κάνει σοσιαλδημοκράτες του λεγόμενου ευρύτερου προοδευτικού χώρου να φτάσουν ως την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη. Παράλληλα, κινούνται στην εσωκομματική μάχη για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ σαν μικροί μπαλαντέρ με ενισχυμένη δύναμη εξ αντικειμένου.

Η συζήτηση περί σοσιαλδημοκρατίας και οι της …ανανεωτικής πτέρυγας -πρώην ΔΗΜΑΡίτες, Ποταμίσιοι και μεταρρυθμιστές -φέρνουν πιο κοντά τον συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου , την Αννα Διαμαντοπούλου με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, διεκδικητές και οι δυο των σκήπτρων του ΚΙΝΑΛ…

Οι «Κινήσεις Πολιτών για τη σοσιαλδημοκρατία» που συντονίστηκαν προ πενταετίας και αργότερα φορείς τους και στελέχη εντάχθηκαν στο Κίνημα Αλλαγής, απορρίπτουν πλήρως την τακτική υποψηφίων, όπως του Ανδρέα Λοβέρδου, που μιλά για νέο ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «ατμομηχανή» της σοσιαλδημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, αλλά κάθε συζήτηση για επαναπασοκοποίηση τους βρίσκει ενάντιους, φτάνοντας στο σημείο να μιλούν για αθέτηση συμφωνιών ένταξης στο ΚΙΝΑΛ.

Αυτή την περίοδο, οι «ανανεωτικοί» του ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε επικοινωνία με στελέχη όλων των «κατευθύνσεων» και με το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, τώρα που η Κουμουνδούρου συντηρεί την μεταγραφική φιλολογία για νέες εντάξεις στο δυναμικό της (ύστερα από εκείνη του Συμεών Κεδίκογλου), οι Κινήσεις για τη σοσιαλδημοκρατία αντιστρέφουν τη μεταγραφολογία με θεσμικά καλέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία (από το πρωί έως το απόγευμα της Κυριακής 27.6.2021) αποκτά ενδιαφέρον, και για τους προσκεκλημένους, πέρα από την πολιτική πλατφόρμα και τις αποφάσεις των συνέδρων. Μετά την ομιλία του Γραμματέα των «Κινήσεων» , Μιχάλη Χάλαρη έχουν προγραμματισθεί χαιρετισμοί με ιδιαίτερη σημασία-της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, που επαναδιεκδικεί την προεδρία, και του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου. Η συζήτηση για την «σοσιαλδημοκρατία στον 21ο αιώνα» βρίσκει ως αποδέκτη για να εκφράσει τις απόψεις του τον έτερο των υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη . Όμως, αποκτά τώρα επίσης μεγαλύτερη βαρύτητα η παρέμβαση περί σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας από τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρώην ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο. Δεν είναι πολλές μέρες πριν, που έπεσαν στο τραπέζι των διαρροών τα περί μελλοντικής προσχώρησής του στο ΚΙΝΑΛ, χωρίς ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής να την αποκλείει….

Στον ανοιχτό διάλογο των «μεταρρυθμιστικών» κινήσεων που δρουν και εντός του ΚΙΝΑΛ, αποφεύγονται οι κάθετοι αποκλεισμοί και οι κατηγοριοποιήσεις «δεξιών» και «αριστερών» και εμφανίζονται ανοιχτοί σε ανταλλαγή απόψεων για αναπτυξιακή παραγωγική κατεύθυνση της χώρας, με κοινωνικό πρόσημο. Εχουν ευήκοα ώτα και για τις θέσεις που αναπτύσσει η πρόεδρος του δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός έχει συνδεθεί με τον κύκλο των σημιτικών, όπως και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ , Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος επίσης θα παρέμβει -είναι μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής που διατηρεί επαφές με τον κύκλο του Γιώργου Παπανδρέου.

Η καλοκαιρινή …σύναξη των σοσιαλδημοκρατών-μεταρρυθμιστών βρίσκει σε κινητικότητα, με παρεμβάσεις του τον πρώην Βουλευτή και Ιδρυτή της πολιτικής κίνησης «Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη» Σπύρο Λυκούδη. Μετέχει στη συζήτηση για τη σοσιαλδημοκρατία , όπως και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής και της Γραμματείας της Πολιτικής Κίνησης “Ανανεωτική Αριστερά” Θόδωρος Μαργαρίτης, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Θόδωρος Τσέκος και βέβαια μέλη πολιτικής κίνησης για τον Κοινωνικό φιλελευθερισμόο «Εμείς» (Κώστας Καλαφατάκης) , της ΕΔΕΜ (Απόστολος Πόντας) κ.ά. Μάλιστα, κρίνεται σημαντικό ότι δέχτηκε ασμένως να δώσει το «παρών» και ο Νίκος Χρυσόγελος , πρώην Ευρωβουλευτής, μέλος του Συμβουλίου του κόμματος Πράσινοι.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι τέλη Μαΐου 2021 η «Αν.ΑΡ.» (Ανανεωτική Αριστερά)-έχει ενταχθεί στο ΚΙΝΑΛ από το 2012-, είχε διαμορφώσει ύστερα από συνεδρίασή της πλαίσιο θέσεων για τα πολιτικά επίδικα της περιόδου ενώ είχε δώσει το στίγμα της στο πλαίσιο της «αριστερής σοσιαλδημοκρατίας» και είχε απαντήσει ξεκάθαρα (αρνητικά) σε όσους αναπολούν σύμβολα του ΠΑΣΟΚ (“φωτογράφιζε” τον Ανδρέα Λοβέρδο). Oπως γράφαμε σε ρεπορτάζ στο Documentonews με τίτλο «Ανανεωτική» σφήνα στο ΚΙΝΑΛ ενόψει συνεδρίου», (https://www.documentonews.gr/article/ananeotiki-sfina-sto-kinal-enopsei-synedrioy/) αν και οι δυνάμεις τους είναι αριθμητικά μικρές, κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την πολιτική παρουσία τους στη Χαριλάου Τρικούπη, ενόψει του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Οπως σημειώναμε στο ρεπορτάζ, «όλα και όλοι μετρούν, σε μια περίοδο που κάθε μέλος και πολύ περισσότερο συσπειρώσεις στελεχών μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμο πυρήνα, που να γείρει την πλάστιγγα, όταν έρθει η ώρα της εσωκομματικής ηγετικής μάχης»…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter