Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να στείλει με τεχνάσματα «πώλησης» ελληνικά F-16 στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να στείλει με τεχνάσματα «πώλησης» ελληνικά F-16 στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει ελληνικά μαχητικά F-16 στην Ουκρανία μέσω τεχνασμάτων «πώλησης» σε ενδιάμεση χώρα, την ώρα μάλιστα που η Ρωσία δια μέσου της πρεσβείας της στην Αθήνα έχει προχωρήσει σε μια σαφή και αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα. Τα σχέδια της κυβέρνησης ωστόσο, αναμένεται να μπλοκάρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία αποδυναμώνοντας την άμυνα της χώρας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ieidiseis.gr, τις τελευταίες ημέρες η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα, αλλά και η διατυπωθείσα πρόθεση της κυβέρνησης μέσω υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για πώληση μαχητικών αεροσκαφών έκαναν τον ναύαρχο Αποστολάκη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Για τον ναύαρχο Αποστολάκη η δήλωση Δένδια περί περιορισμού της πολυτυπίας μαχητικών αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία και άρα… πώλησης των παλαιότερων τύπων αποτελεί προάγγελο για την συμμετοχή και της Ελλάδας στο «ρεφενέ της Δύσης» για αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία.

Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν εν λευκώ τον χειρισμό από την κυβέρνηση θεμάτων και αποφάσεων που οδηγούν στην αποδυνάμωση της αμυντικής ισχύος και λαμβάνονται στο όνομα της συμμαχικής βοήθειας προς τρίτους (βλέπε Ουκρανία).

Ο ναύαρχος Αποστολάκης, σύμφωνα με το ieidiseis.gr, λέει STOP σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται η παραμικρή αποδυνάμωση ισχύος της Ελληνικής Αεροπορίας μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 block 52+ σε Viper και μέχρι η Ελλάδα ξεκινήσει να παραλαμβάνει τα πρώτα F-35 μετά το 2029.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ενστερνίζεται την άποψη ότι δεν επιτρέπεται να φύγει δια της… πωλήσεως ούτε ένα από τα 32 F-16C/D Block 30 και ούτε ένα απο 24 Mirage 2000-5 EGM/BGM που είναι τα μόνα που αυτή την στιγμή φέρουν πυραύλους scalp!

Για τον ναύαρχο Αποστολάκη και άρα για τον ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση Δένδια περί περιορισμού της πολυτυπίας μαχητικών αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία και άρα …πώλησης των παλαιότερων τύπων αποτελεί προάγγελο για την συμμετοχή και της Ελλάδας στο ρεφενέ της Δύσης για αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία.

Πέραν του ότι σε περίπτωση που αιφνιδίως πωληθούν τα F-16 Block 30 και τα Mirage 2000-5 αυτόματα αχρηστεύεται ένα πανάκριβο σύστημα υποδομών και υποστήριξης των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Συγκεκριμένα βγαίνουν εκτός δεκάδες εκπαιδευμένοι, έμπειροι και ετοιμοπόλεμοι χειριστές και τεχνικοί, εφοδιαστές, γραμμές εργοστασιακής συντήρησης, υποδομές (υπόστεγα, δεξαμενές και αγωγοί καυσίμου, κτίρια, περίφραξη, ραδιοβοηθήματα κλπ), εξοπλισμοί αποστολής (πυλώνες, εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, φορείς, ατρακτίδια, κάσκες, σκοπευτικό επί κράνους, ιματισμό κλπ). Δηλαδή αιφνιδίως ακυρώνεται μια επένδυση για την οποία έχει καταβληθεί πολύ μεγάλο κόστος και πολύς κόπος επί αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με την εμπειρία και τη λογική η βεβιασμένη πώληση ενός οπλικού συστήματος, χωρίς μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και ανάλογη προετοιμασία, δεν λέγεται «οικονομία» ή «μείωση πολυτυπίας» αλλά συνιστά απώλεια μαχητικής ισχύος, η οποία είναι δυσαναπλήρωτη, όπως μπορεί να αντιληφθεί ακόμα και ο πιο αδαής.

Πηγή: ieidiseis

Διαβάστε επίσης:

Περικοπές στις θεραπείες και αυξήσεις στα φάρμακα – Ο Άδωνης ανάβει πράσινο φως για την άνοδο των τιμών

Τέμπη: «Πυρά» Πλακιά κατά Αδειλίνη – «Μας έλεγε αυτά συμβαίνουν – Θα ουρλιάζω μέχρι να κλείσω τα μάτια μου» (Video)

Προκριματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδικασία, οι ποσοστώσεις, η πεντάδα Κασσελάκη και η εφορευτική επιτροπή

Δημοσκόπηση: 8 στους 10 δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κάνει αρκετά για την ακρίβεια και την εγκληματικότητα

Γιατί όχι και κούρεμα με την «ψιλή»;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter