Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί «τούρκικη προπαγάνδα» το πόρισμα της OLAF

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί «τούρκικη προπαγάνδα» το πόρισμα της OLAF
Φωτογραφία αρχείου

Με εμφανή διάθεση να αποσιωπήσει το πόρισμα -κόλαφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) για το σκάνδαλο της συγκάλυψης των ελληνικών επαναπροωθήσεων από την Frontex εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίησή του και λίγες ημέρες μετά την καταψήφιση του απολογισμού της Frontex για το 2020 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την αδυναμία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) για τις επαναπροωθήσεις με τη βούλα της Frontex επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη, αφού επί της ουσίας απέφυγε να σχολιάσει το πόρισμα-φωτιά, καταφεύγοντας σε τετριμμένες αναφορές και καταλήγοντας στην μόνιμη επωδό της «τουρκικής προπαγάνδας»

«Την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε το πόρισμα της OLAF για τη δράση της Frontex στα ελληνικά σύνορα, με αναφορές σε επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από το ελληνικό Λιμενικό. Το πόρισμα πήγε στην ευρωβουλή, καταψηφίστηκε ο απολογισμός της Frontex για το 2020 από την πλειοψηφία. Τι στάση κράτησε η Νέα Δημοκρατία και ποια η άποψή σας για το πόρισμα; Αποδέχεστε τα ευρήματά του;» ήταν η ερώτηση που έθεσε το documentonews.gr στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος παρά τις αρκετές εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά κανάλια τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε κληθεί να δώσει απαντήσεις από πλευράς κυβέρνησης.

Ωστόσο, παρότι του θέσαμε το εν λόγω ερώτημα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης με την απάντησή του έδειξε πως το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να αποφύγει τη συζήτηση για το πόρισμα με κάθε τρόπο, όπως άλλωστε φάνηκε και από την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο ευρωκοινοβούλιο που υπερψήφισε τον απολογισμό της Frontex για το 2020.

«Η άποψή μας είναι αυτή που έχω επαναλάβει πάρα πολλές φορές. Ότι η χώρα μας, όπως επιτάσσει το πατριωτικό μας καθήκον, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ασκεί μια πολιτική φύλαξης των συνόρων. Ασκεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Δεν υποκύπτουμε στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να ξαναζήσει ο ελληνικός λαός συνθήκες σαν και αυτές που ζήσαμε κατά την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης» ανέφερε αρχικά, συνεχίζοντας με κατηγορίες για την εγκληματική πολιτική της Τουρκίας και την προώθηση μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα.

«Και ταυτόχρονα νομίζω ότι είναι αυταπόδεικτες οι απαντήσεις σε όλους τους ισχυρισμούς που κατηγορούν ή συκοφαντούν τη χώρα μας, σε ότι αφορά την ανθρωπιστική διάσταση και προσέγγιση του δράματος αυτών των ανθρώπων, που δουλέμποροι από την Τουρκία τους βάζουνε μέσα σε σαπιοκάραβα και τους οδηγούν σε συνθήκες πάρα πολύ δυσμενείς, να παλεύουν με τα κύματα του Αιγαίου ή τους κακοποιούν και τους εγκαταλείπουν σε διάφορα σημεία στον Έβρο» συμπλήρωσε, επικαλούμενος στη συνέχεια τα πρόσφατα περιστατικά διασώσεων από πλευράς Ελλάδας.

«Τελευταία έχουμε πάρα πολλά τέτοιου είδους περιστατικά που αναδεικνύουν ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται απολύτως με συνέπεια απέναντι στην παράδοση που έχουμε ως λαός, σεβόμενοι την ανθρωπιστική διάσταση των ζητημάτων αυτών. Σώζουν ανθρώπους. Σώζουν ανθρώπινες ζωές, και στη θάλασσα και στον Έβρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα» ανέφερε ακόμα ο Γ. Οικονόμου, επιλέγοντας σε όλη την απάντησή του να εξαφανίσει κάθε αναφορά στην OLAF και στο πόρισμά της.

«Αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική πολιτική που φυλάσσει τα σύνορα της χώρας και τα σύνορα της Ευρώπης. Και ταυτόχρονα, διάσωση των ανθρώπων, με συνθήκες αξιοπρέπειας, μακριά από πρακτικές βαρβαρότητας που χρησιμοποιούν άλλοι. Και βεβαίως, αυτή μας η τακτική αποτελεί νομίζω και την καλύτερη απάντηση στην οποιαδήποτε προπαγάνδα επιχειρεί να στήσει η απέναντι πλευρά» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να κάνει σαφές εάν ως «τουρκική προπαγάνδα» χαρακτηρίζει τα ευρήματα του πορίσματος της OLAF ή την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την αντιμεταναστευτική πολιτική της.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι τόνοι που επέλεξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν εμφανώς χαμηλότεροι από αυτούς του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, που την ίδια στιγμή κατηγορούσε την Ευρωπαϊκή Αριστερά πως «κάνει πόλεμο στη Frontex, πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να φυλάει τα σύνορα της και ότι πρέπει να είναι ελεύθερα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν θέλουν να έρθουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι από την Τουρκία εμείς πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι η θέση της Ελλάδας, ούτε της ΕΕ συνολικά».

Σημειώνεται τέλος πως σήμα κάλυψης έδωσε και η Κομισιόν τις προηγούμενες ημέρες, με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον να απαντά σε ερώτηση του documentonews.gr πως «η OLAF στην έκθεση της δεν ερευνούσε την Ελλάδα ή φορείς στην Ελλάδα» αλλά τις παραβιάσεις τριών διοικητικών προσώπων της Frontex, πιστοποιώντας με τον πιο απόλυτο τρόπο την ανοιχτή μάχη μεταξύ Κομισιόν και Ευρωβουλής για την προβληματική δράση της Frontex στα ελληνικά και άλλα σύνορα.

Διαβάστε επίσης: 

Η Κομισιόν εμμένει στη συγκάλυψη των δραστηριοτήτων της Frontex στην Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου το ελληνικό λιμενικό για τα pushbacks – Επίσκεψη Εισαγγελικών Λειτουργών

Κύθηρα: Μαρτυρία πρόσφυγα στο documentonews.gr – «Αν μας έπιαναν στο Αφγανιστάν θα μας σκότωναν»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter