Η Λίνα Μενδώνη τιμά τον αφοδεύοντα χορηγό

Η Λίνα Μενδώνη τιμά τον αφοδεύοντα χορηγό
Φωτογραφία: Eviathema.gr

Την περασμένη Κυριακή, 23 Μαΐου, εγκαινιάστηκε ο νέος μουσειακός χώρος της Εύβοιας «Αρέθουσα» στη Χαλκίδα που θα φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας. Ένα τελετουργικό με επισήμους, με προεξάρχουσα την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ.ά. αλλά κυρίως τον εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν απασχόλησε την επικαιρότητα με τις δηλώσεις του για την αφόδευση της κυβέρνησης, του IMO και των κοινωνικών εταίρων δείχνοντας εύγλωττα τη στάση αυτού και άλλων εφοπλιστών για το ποιος είναι το αφεντικό «με τον παρά του».

Το στιγμιότυπο αντιστοιχεί σε χίλιες λέξεις. Η υπουργός στέργει τον αφοδεύοντα επί της κυβέρνησης εφοπλιστή σε μια αρχαιολογική εκδήλωση καθώς είχε θέση τιμώμενου προσώπου. Τι άλλη δουλειά είχε, αλήθεια; Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που λειτουργεί με όρους Φαρ Ουέστ αρπάζοντας αρχαία αντικείμενα από τον θαλάσσιο χώρο των Αντικυθήρων επειδή θέλει αυτοβούλως και μη επιστημονικώς να τα σώσει χωρίς να ειδοποιήσει τις εκ του νόμου αρμόδιες αρχές (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, λιμενικό) αλλά τον αναρμόδιο δήμαρχο (!) και κατόπιν εορτής στέλνει σχετικό email στο υπουργείο Πολιτισμού για να σωθεί από την εισαγγελική έρευνα.

Ο αδελφός του Αθανάσιος Λασκαρίδης χορήγησε τα αλήστου μνήμης παγουρίνα στα σχολεία, τα οποία διαφήμισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Στην οικογένειά τους ανήκει η offshore που χρηματοδότησε την εταιρεία Zeus+Dione την οποία είχε τότε η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, μια αποκάλυψη του Documento την οποία ουδείς έχει διαψεύσει μέχρι τώρα.

Κι όμως δεν είναι η ιδιότητα του πρωθυπουργικού χορηγού που οδήγησε τον Π. Λασκαρίδη στην τιμητική πρόσκληση για τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Χαλκίδας. Ο εφοπλιστής έχει δείξει πολλάκις το ενδιαφέρον του για τα αρχαιολογικά θέματα και αντικείμενα. Και πάλι με την ιδιότητα του χορηγού εμφανίζεται στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Διέθεσε ειδικό σκάφος για την έρευνα προφανώς λαμβάνοντας ως «αντίδωρο» την έκθεση ευρημάτων στο ίδρυμα. Δεν είναι μεμπτό από τη στιγμή που κάποια από αυτά θα βρίσκονταν στις αποθήκες των μουσείων, αλλά με την ιδιότητα του χορηγού έχει αποκτήσει προνομιακές σχέσεις με το υπουργείο Πολιτισμού, και τη Λίνα Μενδώνη η οποία υπηρετεί σε καίριες θέσεις εδώ και πάνω από 20 χρόνια, αλλά και με αρχαιολόγους. Διότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση στη Χαλκίδα του αφοδεύοντος εφοπλιστή, της υπουργού Λίνας Μενδώνη και της Αγγελικής Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας. Η Αγγελική Σίμωσι ήταν προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων όταν αναπτύχθηκε η χορηγική δράση του Π. Λασκαρίδη στα Αντικύθηρα, καθώς το ναυάγιο είναι αξιολογότατος αρχαιολογικός χώρος και για κάποιους, όπως τον εφοπλιστή, ένα είδος ιερού δισκοπότηρου.
Τον Οκτώβριο του 2019, μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, εντύπωση προκάλεσε ένα δελτίο Τύπου του Ιδρύματος Λασκαρίδη σχετικά με το ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Όπως σημείωνε τότε το documentonews.gr, ήταν «πρωτοφανές» το ότι το δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ «συνοδεύεται από φωτογραφίες της διευθύντριας της έρευνας δρος Αγγελικής Σίμωσι, ενώ ποτέ ως τώρα στα επίσημα δελτία τύπου που αναφέρονται σε αρχαιολογικές έρευνες δεν υπήρξε φωτογραφία του όποιου αρχαιολόγου! Πόσο μάλλον φωτογραφία της σε κατάδυση “στο βυθό των Αντικυθήρων”, έτσι, γενικά, όταν είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι δεν έχει ούτε την απαιτουμένη εκπαίδευση ούτε την απαιτούμενη εμπειρία για το βάθος στο οποίο έχει εντοπιστεί το ναυάγιο – και το ίδιο το δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ το παραδέχεται, όταν γράφει για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ότι διαθέτουν “εκπαίδευση και καταδυτική εμπειρία στα βάθη του ναυαγίου”».

Μια προνομιακή μεταχείριση δύο πλευρών, του χορηγού και του δημοσίου λειτουργού, ο οποίος οφείλει να μένει (θεωρητικά) ανεπηρέαστος από τις δράσεις και τις κολακείες ιδιωτικών παραγόντων. Αντ’ αυτού όμως είδαμε την περασμένη Κυριακή την υπουργό Πολιτισμού και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας να προσκαλούν τον χορηγό σε εκδήλωση προφανώς για να τον ευαρεστήσουν. Αλήθεια, οι πρωτοφανείς σε δημόσιο λόγο και αήθεις δηλώσεις του που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τρεις μέρες πριν προκαλώντας σάλο δεν στάθηκαν αρκετές για να αποστασιοποιηθούν αλλά, τουναντίον, να κλίνουν στοργικά την κεφαλή τους ενώπιόν του ωσάν να επρόκειτο για υπηρετικό προσωπικό του;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter