Η νέα… αβεβαιότητα

Η νέα… αβεβαιότητα

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επαίρεται για τη νέα κανονικότητα στην οποία οδηγεί τη χώρα, από όλες τις πλευρές όμως αυτή χαρακτηρίζεται από πλήρη αβεβαιότητα.

Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας καταγράφεται αφενός από την αδυναμία διαχείρισης της πανδημίας κορονοϊού με την άκρως επιθετική μετάλλαξη «όμικρον» και αφετέρου από την αδυναμία συγκράτησης του πληθωρισμού που έχει δραματικές επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά που από τον νέο χρόνο θα φτάσουν και το 40% για ορισμένα από αυτά, επιβραδύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατανάλωση και προκαλούν δευτερογενείς επιδράσεις που δημιουργώντας μια σπειροειδή κίνηση μισθών-τιμών καταστροφική για την οικονομία.

Ταυτόχρονα οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της παρέας των «άριστων» συμβούλων του στην αντιμετώπιση της πανδημίας ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην πορεία της οικονομίας, όσο και αν προπαγανδίζουν την επίτευξη σημαντικής αύξησης του ΑΕΠ, από δραματικά όμως χαμηλό επίπεδο.
Εστίαση, ξενοδοχία και δεκάδες κλάδοι που συνδέονται με τους προαναφερόμενους βλέπουν με δέος την άνοιξη να έρχεται με την «όμικρον» να σαρώνει και τις χώρες από τις οποίες ξεκινά το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, ο τουρισμός, να κλείνουν προσπαθώντας να σώσουν τις οικονομίες τους και τους πολίτες τους.

Σε πλήρη αντίθεση με την κυβέρνηση του Κυριάκου που όντας ανέμελος ο ίδιος πηγαίνοντας διακοπές με ρυθμούς σαββατοκύριακου, διαλαλεί σε όποια χώρα και αν βρεθεί «ανοίξαμε και σας περιμένουμε».

Μόνο που οι σοβαρές χώρες αδυνατώντας να καταλάβουν την απερίσκεπτη συμπεριφορά του έλληνα πρωθυπουργού συνιστούν ακριβώς το αντίθετο στους πολίτες τους.

Αποτέλεσμα το μέλλον του τουρισμού και ως εκ τούτου της ελληνικής οικονομίας να είναι και για το 2022 μια απόλυτη αβεβαιότητα, ειδικά όταν τα μέτρα θωράκισης κατά της πανδημίας είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Οι επενδύσεις που προπαγανδίζονται είναι ελάχιστες με μηδενική απορρόφηση εργατικού δυναμικού, η βοήθεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανύπαρκτη ενώ τα χρήματα της προκαταβολής του Ταμείου Ανάπτυξης έχουν ήδη διαμοιραστεί μεταξύ των φίλων της κυβέρνησης.

Η αβεβαιότητα και ο φόβος για το 2022 φαίνεται ότι θα είναι η το καταλυτικό στοιχείο της νέας χρονιάς.

Μόνο που τα δεδομένα αυτά μας γυρίζουν πίσω δεκαετίες και δεν είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας που θέλουν κάτι διαφορετικό.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter