Η ορχήστρα του Τιτανικού

Η ορχήστρα του Τιτανικού

Η οικονομία βυθίζεται, αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση του πληθωρισμού

Το μήνυμα εκπέμπεται μονότονα. Στόχος να αποτυπωθεί στο συλλογικό ασυνείδητο η δήθεν επιτυχία της ελληνικής οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν σταματά να πανηγυρίζει για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, αποδίδοντας τα εύσημα στον εαυτό του γι’ αυτήν τη με λογιστικές αλχημείες ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ για το 2022, που στηρίζεται κυρίως στη φορολογική αφαίμαξη της κοινωνίας. Μοιάζουν με την ορχήστρα του Τιτανικού που συνέχιζε να παίζει ενώ το πλοίο βυθιζόταν χτυπημένο από το παγόβουνο… Βέβαια τα πανηγύρια συνεχίστηκαν γιατί, όπως λένε, ο πληθωρισμός υποχώρησε με βάση την ΕΛΣΤΑΤ μόλις στο 9,1% τον Οκτώβριο (από 12,1% τον Σεπτέμβριο), παραγνωρίζοντας ότι η αλλαγή αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τη μείωση κατά 11,5% στην κατηγορία «στέγαση», που περιλαμβάνει και τις τιμές της ενέργειας, λόγω του ήπιου κλίματος του Οκτωβρίου, οπότε δεν χρειάστηκε ψύξη ή θέρμανση.

Στο πλοίο που ονομάζεται ελληνική οικονομία η κορυφή, το εμφανές δηλαδή αλλά αμελητέο τμήμα του παγόβουνου είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που προστέθηκε στα απόνερα της πανδημίας. Το μεγάλο όμως τμήμα αυτού του παγόβουνου, το μη εμφανές αλλά τεράστιο, ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης ή ορθότερα η πολιτική της κυβέρνησής του, που καρτελοποιεί ταχέως και ευθέως την ελληνική οικονομία.

Κάτω από το χαλί

Μπορεί με τις λογιστικές αλχημείες και την υπερφορολόγηση να έχουμε πράγματι ανάπτυξη (άλλωστε για να πετύχουν έχουν κρύψει κάτω από το χαλί 400.000 και πλέον συνταξιοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ, όπως καταδεικνύουμε σε άλλες σελίδες, αλλά και αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη προς τους προμηθευτές του δημοσίου τα οποία ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ), ωστόσο οι ποιοτικοί δείκτες για την πορεία της οικονομίας αναδίδουν πανικό… Τέτοιος είναι ο δείκτης του εμπορικού ισοζυγίου που παρουσιάζει έλλειμμα 62%!

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθε στο ποσό των 67,85 δισ. ευρώ, έναντι 45,56 δισ. κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 48,9%. Αυτό που δίνει έναν τόνο ισορροπίας είναι το γεγονός ότι δεν καταποντίστηκαν οι εξαγωγές στο ίδιο διάστημα. Πάντα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθε σε 40,55 δισ. ευρώ έναντι 28,74 δισ. το ίδιο διάστημα του 2021. Οπως προκύπτει από την ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (εισαγωγές μείον εξαγωγές) στο εννιάμηνο του 2022 έφτασε στα επίπεδα των 27,3 δισ. ευρώ (62,3%)! Την κατάσταση δεν σώζει βέβαια η εξαίρεση των ενεργειακών προϊόντων από τις εισαγωγές, αφού και έτσι η ψαλίδα του εμπορικού ισοζυγίου είναι της τάξης του 41,1%.

Κλίμα απαισιοδοξίας

Εκεί όμως που ο δείκτης της απαισιοδοξίας χτυπά κόκκινο είναι το ελληνικό επιχειρείν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας «Business Pulse» της Grant Thornton, έξι στους δέκα Ελληνες επιχειρηματίες δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Ομως το πρόβλημα δεν έγκειται στους δείκτες απαισιοδοξίας των ίδιων των επιχειρηματιών αλλά στα υπόλοιπα συμπεράσματα. Σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν λοιπόν:

• Οι εννέα στους δέκα Ελληνες επιχειρηματίες δηλώνουν ότι το κόστος παραγωγής τους θα αυξηθεί.

• Οι πέντε στους δέκα εκτιμούν ότι το ποσοστό αύξησης θα ξεπεράσει το 10%.

• Οι οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι θα μετακυλήσουν το κόστος της παραγωγής στην τιμή του προϊόντος/υπηρεσίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ νέα πυροδότηση της ακρίβειας εις βάρος του συνόλου της οικονομίας και ο σώζων εαυτόν σωθήτω, γιατί αν περιμένουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καήκαμε!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter