Η πιο μεγάλη διπλή ευκαιρία είναι τώρα

Η πιο μεγάλη διπλή ευκαιρία είναι τώρα

Η πρόκριση του ΠΑΟΚ σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης ύστερα από 45 χρόνια έφερε χαμόγελα όχι μόνο στον «δικέφαλο» αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά. Και αυτό γιατί έπειτα από πολύ καιρό η Ελλάδα βρίσκεται αγκαλιά με την πολυπόθητη 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA κι αν δεν αλλάξει κάτι αυτό θα σημάνει την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς (από τη σεζόν 2023-24) με τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια αντί των σημερινών τεσσάρων αλλά και στα όποια μπόνους απορρέουν από αυτήν τη θέση…

Ο ΠΑΟΚ μαζί με τον Ολυμπιακό κατάφεραν φέτος να κρατήσουν όρθιο το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού του πρόσφεραν μέχρι σήμερα 13.000 βαθμούς ο «δικέφαλος» (και συνεχίζει…) και 8.000 οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι ήταν εκείνοι που διατήρησαν την προηγούμενη τριετία ζωντανές τις ελπίδες για άνοδο στο ευρωπαϊκό ranking. Αυτήν τη στιγμή στη βαθμολογία των συλλόγων ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 39η θέση με 41.000 βαθμούς και μόνο η αντίπαλος του ΠΑΟΚ, η Μαρσέιγ, μπορεί να τον προσπεράσει, αν προκριθεί βέβαια σε βάρος της ελληνικής ομάδας. Ο δε ΠΑΟΚ με τις δύο νίκες και την πρόκριση επί της Γάνδης πραγματοποίησε άλμα πέντε θέσεων και σκαρφάλωσε στην 63η θέση με 25.000 βαθμούς, όντας η δεύτερη καλύτερη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Ομως το εντυπωσιακό με τον κυπελλούχο Ελλάδας είναι ότι φέτος κάνει το πιο μεγάλο σε διάρκεια ευρωπαϊκό του ταξίδι, αφού ξεκίνησε από τις 3 Αυγούστου του 2021 με τον πρώτο αγώνα απέναντι στην Μποέμιανς για τον γ΄ προκριματικό γύρο του Conference League και θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι και τις 14 του Απρίλιου, μέρα που θα αντιμετωπίσει τη Μαρσέιγ στη ρεβάνς της Τούμπας (το πρώτο παιχνίδι είναι στη Μασσαλία στις 7 Απριλίου). Πρακτικά θα φτάσει τις 254 μέρες στην Ευρώπη. Και φυσικά μπορεί να κάνει όνειρα ότι θα φτάσει μέχρι το τέρμα καθώς αν ξεπεράσει τους Γάλλους θα αντιμετωπίσει ομάδα που δεν τον τρομάζει, τη Φέγενορντ ή τη Σλάβια Πράγας (οι αγώνες θα διεξαχθούν 28 Απριλίου και 5 Μαΐου), και θα προκριθεί στον τελικό της Τετάρτης 25 Μαΐου, έχοντας συμπληρώσει 294 μέρες στα γήπεδα της γηραιάς ηπείρου!

Υστερα από 48 χρόνια

Ο «δικέφαλος» φτάνει στους 8 ευρωπαϊκής διοργάνωσης για δεύτερη φορά στην ιστορία του ύστερα από 48 χρόνια. Είχε φτάσει στον προημιτελικό γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1973-74. Τότε στον α΄ γύρο είχε αποκλείσει τη Λέγκια Βαρσοβίας (1-1 εκτός, νίκη 1-0 στην Τούμπα), στον β΄ γύρο απέκλεισε τη Λιόν (3-3 στη Γαλλία και θρίαμβος 4-0 στην Τούμπα). Και στον προημιτελικό αντιμετώπισε τη μεγάλη Μίλαν, από την οποία ηττήθηκε 3-0 στο Μιλάνο και έφερε 2-2 στην Τούμπα και αποκλείστηκε. Να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που ελληνική ομάδα έφτασε στους 8 ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν τη σεζόν 2002-03 με τον Παναθηναϊκό στο τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (είχε αποκλειστεί από την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο).

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία του να πετύχει πέντε προκρίσεις σε μία σεζόν. Επί της Μποέμιανς στον γ΄ προκριματικό της διοργάνωσης, επί της Ριέκα στα πλέι οφ προκρίθηκε από τους ομίλους της διοργάνωσης, ξεπέρασε το εμπόδιο της Μίντιλαντ και στον έξτρα γύρο και πέρασε και τη Γάνδη στη φάση των 16.

Η ευκαιρία του ΠΑΟΚ θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη αν επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν την UEFA να παίρνει τον τελικό της διοργάνωσης από την Αλβανία (είναι προγραμματισμένος για την Τετάρτη 25 Μαΐου στην Αρένα Κομπετάρε των Τιράνων) λόγω σοβαρότατων προβλημάτων της αλβανικής ομοσπονδίας και να τον μεταφέρει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Να επισημάνουμε ότι με την πρόκριση στον προημιτελικό η ομάδα της Θεσσαλονίκης όχι μόνο κράτησε την Ελλάδα στη 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA, αλλά αύξησε και τη διαφορά από την Τσεχία που ακολουθεί στους 600 πόντους, ενώ την ίδια ώρα οι έτεροι διώκτες μας, Δανία και Τουρκία, έμειναν χωρίς ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Θα ψάχνουν ημερομηνίες

Αξιοσημείωτο τέλος είναι και το γεγονός ότι με μια πιθανή πρόκριση του ΠΑΟΚ στον ημιτελικό γίνεται άνω κάτω το καλεντάρι των εγχώριων διοργανώσεων, καθώς θα αναβληθεί το παιχνίδι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός για την τέταρτη αγωνιστική των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας (πέφτει ανάμεσα στα ματς του ΠΑΟΚ με τη Μαρσέιγ). Ημερομηνίες δεν υπάρχουν, ενώ βρίσκεται προ των πυλών και η διπλή μονομαχία ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter