Η σιωπή των αμνών απέναντι στους ναζί

Η σιωπή των αμνών απέναντι στους ναζί

Σοκαρισμένη παραμένει η ελληνική κοινωνία με τη στήριξη οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού στους νεοναζί χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που δολοφόνησαν τον Μιχάλη Κατσουρή με το χυδαίο πανό μπροστά στη θύρα 13 πριν από το ντέρμπι με την ΑΕΚ την περασμένη Δευτέρα. Και το σοκ γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από την αφωνία και απραξία του επίσημου Παναθηναϊκού, των ΠΑΕ, της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας, των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών που δεν έχουν κάνει το παραμικρό για τον εντοπισμό εκείνων που το κρέμασαν στο πέταλο των οργανωμένων.

Στο ερώτημα λοιπόν τι κάνουν οι ΠΑΕ προκειμένου να πετάξουν εκτός γηπέδων φασίστες, νεοναζί, ρατσιστές, ποινικούς και κάθε καρυδιάς καρύδι που υπό τον μανδύα του οργανωμένου οπαδού αλωνίζει στα γήπεδα, η απάντηση είναι… ΟΥΔΕΝ! Οι ΠΑΕ μένουν άπραγες και όχι μόνο αυτό, αλλά παραμένουν οι περισσότερες προκλητικά αδιάφορες.

Αφήνουν τον υπόκοσμο της εξέδρας να διαφεντεύει τα γήπεδα χωρίς κανείς να τολμάει να αντισταθεί. Είτε γιατί κάποιοι ιδιοκτήτες τον χρειάζονται και για άλλες δουλειές είτε γιατί τον φοβούνται. Οπως κάποτε ο Σωκράτης Κόκκαλης γιγάντωσε τους οργανωμένους του Ολυμπιακού και μετά δεν μπορούσε να ελέγξει σημαντική μερίδα τους. Ο μόνος που κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τους αλιτήριους της εξέδρας τα χρόνια της Σούπερ Λίγκας ήταν ο Ντέμης Νικολαΐδης στην ΑΕΚ κι εκείνοι όχι μόνο του έκαναν τον βίο αβίωτο, αλλά τον υποχρέωναν να αποχωρήσει και τον αποκαλούσαν «ρουφιάνο της αστυνομίας».

Ομως το εκπληκτικό με την πρακτική των ΠΑΕ είναι πως ενώ έδωσαν πριν από λίγα χρόνια έναν περίπου… ανένδοτο αγώνα να φύγει η αστυνομία από τα γήπεδα επειδή τάχα τη θεωρούσαν υπαίτια πολλών σοβαρών επεισοδίων, τώρα την καλούν πίσω για να τις σώσει, μόνο και μόνο για να μπορούν να αποποιούνται οι ίδιες τις ευθύνες τους και να τα φορτώνουν πάλι όλα στην αστυνομία.

Κατάπιε τη γλώσσα του

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πανό της ντροπής την περασμένη Δευτέρα στη Λεωφόρο, η διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου όχι μόνο δεν καταδίκασε το περιεχόμενό του, αλλά… έδωσε μάχη να πάρουν εισιτήρια οι οπαδοί της ομάδας για το παιχνίδι της περασμένης Πέμπτης με τον Αστέρα στην Τρίπολη!

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατά καιρούς κάνει «τιτιβίσματα» για μια αμφισβητούμενη φάση, αλλά για το πανό που αμαύρωσε την ιστορία της ομάδας του έπαθε… αφωνία. Δεν είπε κουβέντα, έστω και για τα μάτια του κόσμου. Η απόλυτη αφωνία για τους ναζί. Κι αυτό τη στιγμή που λίγο μετά την έναρξη του ματς η ΠΑΕ, κατά την προσφιλή συνήθειά της, «τιτίβισε» διαμαρτυρόμενη για μια κατά τη γνώμη της λανθασμένη απόφαση του ρέφερι. Βλέπετε, ο καημός του Γ. Αλαφούζου ήταν μια κίτρινη κάρτα και όχι το άθλιο πανό που στήριζε δολοφόνους.

Ομως αφωνία είχε υποστεί ο ιδιοκτήτης του Σκάι και όταν δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία ότι το θωρακισμένο αυτοκίνητο μέσα στο οποίο επέβαινε ο δολοφονηθείς Βασίλης Ρουμπέτης, οργανωμένος οπαδός της Θύρας 7 του Ολυμπιακού που είχε καταδικαστεί για συμμετοχή στη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία, ανήκει στην εταιρεία Ειδήσεις Ντοτ Κομ ΑΕ, ιδιοκτήτρια του Σκάι, συμφερόντων του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού Γ. Αλαφούζου. Την πληροφορία επιβεβαίωσε η εταιρεία με ανακοίνωσή της, ενώ ο πρόεδρος της πράσινης ΠΑΕ δεν τοποθετήθηκε σε προσωπικό επίπεδο παρά τα όσα του καταλογίστηκαν από μερίδα του Τύπου.

Ο ρόλος της αστυνομίας

Ανεξήγητος είναι και ο ρόλος της ΕΛΑΣ όταν εκδηλώνονται ακραίες συμπεριφορές από τους Ελληνες χούλιγκαν. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ πέντε έξι ώρες πριν από τη διεξαγωγή του μεταξύ τους αγώνα είχαν ενημερώσει την αστυνομία για το τεράστιο πανό που θα απλωνόταν στο γήπεδο. Παρ’ όλα αυτά δεν μερίμνησε να απομακρυνθεί από τις εξέδρες, ανεβάζοντας στα ύψη τη διαμάχη των οργανωμένων οπαδών των δύο ομάδων. Μεταξύ τους έχει ανοίξει μια νέα βεντέτα και η ΕΛΑΣ με την ανυπαρξία της τη γιγάντωσε. Η στάση της όμως δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Εδώ επέτρεψαν στους νεοναζί οπαδούς δολοφόνους της Ντινάμο να διασχίσουν όλη την Ελλάδα και να φτάσουν μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια δολοφονώντας ένα φίλαθλο, σε ένα πανό θα σκάλωνε;

Ακόμη και ύστερα από αυτό είναι απορίας άξιο πώς δεν επενέβη ο αρμόδιος εισαγγελέας που είχε επίσης ενημερωθεί από την ΑΕΚ. Ή την επόμενη μέρα, με τόσα δημοσιεύματα, πώς δεν παρενέβη για εξονυχιστική έρευνα ο αθλητικός εισαγγελέας; Γιατί δεν διέταξε η αστυνομία να ελεγχθούν οι κάμερες ασφαλείας του γηπέδου «Απ. Νικολαΐδης» ώστε να ταυτοποιηθούν όσοι κρέμασαν το κατάπτυστο πανό στα κάγκελα; Και δεν μιλάμε για ένα πανό που μπορούν να μεταφέρουν και να απλώσουν δυο τρία άτομα, χρειάζονται περισσότερα από 10-15 για να το κουβαλήσουν και να το απλώσουν.

Το ίδιο άφωνοι και άπραγοι με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός έμειναν και οι άλλες ΠΑΕ, με εξαίρεση την ΑΕΚ, ενώ ανακοίνωση καταδίκης δεν είδαμε ούτε από την αρμόδια Σούπερ Λίγκα ούτε από την ΕΠΟ. Λες και ό,τι συνέβη ήταν φυσιολογικό ή συνέβη σε κάποια ξένη χώρα. Αντίθετα, και η ομοσπονδία και η λίγκα ανταλλάσσουν με μοναδική ευκολία και άνεση χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων για τη διαιτησία, την ΚΕΔ και τα μέλη της, τον πρώην ή τον επόμενο αρχιδιαιτητή.

Μέχρι εκεί φτάνει η… ευαισθησία τους. Αλλωστε το ίδιο αδιάφορες έδειξαν και στην Τούμπα (πανό συμπαράστασης των οργανωμένων του ΠΑΟΚ στους δολοφόνους του Αλκη Καμπανού, οι οποίοι μέχρι και μηχανοκίνητη πορεία έξω από τις φυλακές έκαναν για συμπαράσταση) και στο «Γ. Καραϊσκάκης» (πανό με το όνομα του ποινικού Β. Ρουμπέτη).

Από τη Γαλάζια Στρατιά στη ΝΟΠΟ και στους ΒΒΒ

Το τεράστιο πράσινο/ μπλε πανό στο πέταλο των οργανωμένων της θύρας 13, που έγραφε «Free the boys» για τους οργανωμένους ναζί ΒΒΒ της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που μακέλεψαν τη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία περίπτωση που φασίστες έχουν βρει στέγη σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών. Ενδεικτικά θυμίζουμε τη Γαλάζια Στρατιά, το… ποδοσφαιρικό παρακλάδι της ΧΑ στα ματς της εθνικής, και το πανό με ναζιστικό έμβλημα στο Καραϊσκάκη σε ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού, που κόστισε στους Πειραιώτες κλείσιμο μέρους του πετάλου των οργανωμένων στον αγώνα της νοκ άουτ φάσης του Champions League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (κενές 3.000 θέσεις). Και φυσικά να θυμίσουμε πιο παλιά (1977) τη Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών (ΝΟΠΟ) που έδρασε τη δεκαετία του 1980, εποχή μεγάλης άνθησης του κινήματος των οργανωμένων οπαδών. Και μάλιστα είχε στα ιδρυτικά μέλη της τον νυν πρωτοκλασάτο υπουργό της κυβέρνησης Μάκη Βορίδη με το ψευδώνυμο Mavor (από τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του), καθώς και τον πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο.

Η μεγάλη πλειονότητα των φιλάθλων του Παναθηναϊκού ήταν εξαρχής αντίθετη με την ύπαρξη και τη δράση της ΝΟΠΟ, καθώς και με την παρουσία της στα παιχνίδια της ομάδας. Το ίδιο αντίθετη ήταν και η διοίκηση της ΠΑΕ, η οποία χάρη στις προσπάθειες του μεγαλομετόχου και ιδιοκτήτη της Γιώργου Βαρδινογιάννη κατάφερε να διαλύσει την οργάνωση στα μέσα της δεκαετίας του ’80, σε συνεργασία με τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας Νίκωνα Αρκουδέα και τον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής Μανώλη Μποσινάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter