Η στοχοποίηση δημοσιογράφων είναι «εμβάθυνση της Δημοκρατίας» για τον Οικονόμου

Η στοχοποίηση δημοσιογράφων είναι «εμβάθυνση της Δημοκρατίας» για τον Οικονόμου

Μία -καθόλου- μαγική εικόνα της αντιμετώπισης των δημοσιογράφων από την κυβέρνηση και κυρίως από τον ίδιο επιχείρησε να συνθέσει την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, την ώρα που βρίσκεται εκτεθειμένος διεθνώς από την τελευταία στοχοποίηση της δημοσιογράφου του Politico, Νεκταρίας Σταμούλη. Το documentonews.gr του παρέθεσε το πλήθος επιθέσεων, στοχοποίησης και επιχειρήσεων δολοφονίας χαρακτήρα που έχουν συντελεστεί επί των ημερών, με τον Γιάννη Οικονόμου να σφυρίζει αδιάφορα, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προχωρήσει «σε πάρα πολλές κινήσεις εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στον τόπο μας».

Έναν χρόνο συμπλήρωσε πριν από λίγες ημέρες στον θώκο του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Γιάννης Οικονόμου, και εάν ένα θέμα απασχολεί τις ενημερώσεις και τις δημόσιες παρουσίες του κατά κόρον είναι προσωπικά μία σειρά από δημοσιογράφους και αρθρογράφους, συνήθως σε προσπάθεια αποδόμησης του ίδιου του χαρακτήρα των τελευταίων και με απώτερο στόχο την υποβάθμιση των ρεπορτάζ τους. Για τον λόγο αυτόν και με αφορμή την τελευταία επίθεση στο πρόσωπο της συναδέλφου, Νεκταρίας Σταμούλη του Politico για την αποκάλυψη της απαντητικής επιστολής της ελληνικής πλευράς στο αίτημα των Βρυξελλών για εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις, θέσαμε ένα ερώτημα για το πως αντιλαμβάνεται τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Τύπο.

Άλλωστε, πλην της τελευταίας επίθεσης, μόλις την περασμένη Τρίτη ήταν που στο στόχαστρο βρέθηκε ο Αλεξάντερ Κλαπ και το άρθρο του στους New York Times, με τον εκπρόσωπο να ερωτάται -και πάλι από το documentonews.gr– για το αν έχει μελετήσει το ποιόν και των υπόλοιπων δημοσιογράφων που υπογράφουν το πλήθος επικριτικών άρθρων στο διεθνή Τύπο τις τελευταίες εβδομάδες, και εκείνον να εκπλήσσει μιλώντας για «πολλαπλούς κοινούς παρανομαστές» που φέρονται να έχουν διαπιστώσει στην κυβέρνηση μεταξύ αυτών.

«Κύριε Εκπρόσωπε, την Τρίτη μιλήσατε για πολλαπλούς κοινούς παρανομαστές αναφορικά με τα επικριτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Επί των ημερών σας, ως αρμόδιος για τον Τύπο, έχουν στοχοποιηθεί και από εσάς δημοσιογράφοι, όπως η κυρία Σταμούλη, ο κ. Κλαπ, η κ. Μπέλχελ, ο κ. Μιχαλόπουλος, ο κ. Χρηστίδης, αλλά και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Επίσης, ξέρουμε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε δημοσιογράφους, όπως ο Θανάσης Κουκάκης και ο Σταύρος Μαλιχούδης. Η Αστυνομία, επίσης, έχει χτυπήσει φωτορεπόρτερ επανειλημμένα στον δρόμο και ο Πρωθυπουργός μέχρι πρόσφατα μιλούσε για συμμορία και «ελευθεροδολοφονία» των Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννας Παπαδάκου και άλλων δημοσιογράφων. Αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου των πολιτικών με τους δημοσιογράφους, θεωρείτε, αυτό το μοτίβο; Υπάρχει κάποιο ευρωπαϊκό προηγούμενο αντίστοιχης κατάστασης;» ήταν η ερώτηση του documentonews.gr προς τον Γ. Οικονόμου, με τον εκπρόσωπο να μην καταφέρνει αρχικά να κρύψει την αμηχανία του για το ερώτημα, και στη συνέχεια να παρουσιάζει μία κυβέρνηση που το μόνο που κάνει είναι να προάγει τη Δημοκρατία.

«Προσπαθείτε να παρουσιάσετε μία εκτίμηση ως γεγονός, μπλέκοντας πολλά και διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους. Πολλές φορές έχω κάνει δημόσια κριτική, όπως και στην τοποθέτησή μου είπα προηγουμένως, σε απόψεις, αλλά και σε εκτιμήσεις που παρουσιάζονται ως γεγονότα, τα οποία είναι προδήλως ανακριβή, όπως και πρόσφατα προέκυψε με την συγκεκριμένη ανασκευή του Politico» ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας πως «από εκεί και πέρα, μια σειρά από πράγματα που αναφέρετε είναι υπό διερεύνηση από την ελληνική Δικαιοσύνη» χωρίς να κάνει γνωστό το σε ποιαν υπόθεση αναφέρεται. Αφενός για τους πρώτους που έχουν βρεθεί στο στόχαστρό του δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια έρευνα της Δικαιοσύνης, και αφετέρου για την υπόθεση της «συμμορίας» των δημοσιογράφων για το φιάσκο της «σκευωρίας» της Novartis κατέρρευσε με κρότο.

«Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των δυνάμεων τάξης, σε διαδηλώσεις απέναντι σε φωτορεπόρτερ, υπάρχει πολλές φορές ανάληψη ευθύνης από τις Αρχές αυτές. Δεν είμαι πρόχειρος να σας πω αν γίνονται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» υποστήριξε αναφορικά με τη βιαιότητα που έχουν αντιμετωπιστεί σε διαδηλώσεις φωτορεπόρτερ όπως οι Λευτέρης Παρτσάλης και Γιάννης Λιάκος, για να συνεχίσει περιγράφοντας μία πολύ διαφορετική χώρα από αυτήν που βιώνουν οι δημοσιογράφοι τα τελευταία χρόνια.

«Εκείνο που μπορώ να σας πω, όμως, είναι ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει προχωρήσει σε πάρα πολλές κινήσεις εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Η Κυβέρνηση αυτή έχει, επίσης, προχωρήσει σε μια σειρά από σημαντικές κινήσεις ευρύτερης προστασίας των δημοσιογράφων» ανέφερε, ο εκπρόσωπος, καταλήγοντας σε μία ακόμα περιγραφή της «ζύμωσης» πολιτικών και δημοσιογράφων, η οποία κατά τον ίδιο λαμβάνει χώρα κάθε φορά που ο ίδιος και το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν σύνθημα σε φιλοκυβερνητικά μέσα και κοινωνικά δίκτυα για τη δολοφονία του χαρακτήρα τους.

«Μην κάνουμε, όμως, την παρεξήγηση να θεωρούμε ότι η δημόσια κριτική και η πολιτική αντιπαράθεση, αυτή η ζύμωση δημοσιογράφων και πολιτικής, είναι κάτι που απειλεί την ελευθερία του Τύπου. Αντίθετα, όπως υποστήριξα και στην τοποθέτησή μου, αυτό είναι πλούτος, είναι δύναμη και για τη Δημοκρατία και στο τέλος της ημέρας οι πολίτες και οι αναγνώστες είναι αυτοί που κρίνουν» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου.

Δείτε το βίντεο της ερώτησης του documentonews.gr και της απάντηση Οικονόμου:

Η… ανασκευή και η «μισή συγγνώμη»

Η στοχοποίηση της δημοσιογράφου του διεθνούς μέσου ως «ΣΥΡΙΖΑ» προκάλεσε τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις, δημοσιογραφικών οργανώσεων, του ίδιου του Politico και του αρχισυντάκτη της, αλλά και πλήθους συναδέλφων της δημοσιογράφου. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, ο Γ. Οικονόμου υποστήριξε πως το Politico ανασκεύασε το χθεσινό δημοσίευμα, παρότι στην πραγματικότητα απλώς παρέθεσε στο σημερινό δημοσίευμα και τις θέσεις της κυβέρνησης.

Παράλληλα, επιχείρησε να εμφανιστεί μερικώς μεταμελημένος για τη στοχοποίηση της δημοσιογράφου, κλιμακώνοντας ωστόσο τα νοσηρά σχόλια, αφού τόνισε πως «εδώ και αρκετό καιρό δεν διαχωρίζει στα κείμενα της τις προσωπικές της εκτιμήσεις, τις οποίες και προφανώς δικαιούται να έχει από γεγονότα που αρκετές φορές όπως αναδεικνύεται είναι ανακριβή, όπως συνέβη και πρόσφατα». Στη δε εισήγησή του επιχείρησε να θεωρητικολογήσει για τις σχέσεις πολιτικής και δημοσιογραφίας, με αναφορές στην προαγωγή του δημοσίου διαλόγου, τη διαφωνία, την ποικιλία και την ετερότητα.

«Στο δημόσιο διάλογο ορισμένοι, λόγω θέσης, έχουν προνόμια. Αυτοί είναι πρωτίστως οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι. Αυτή η πραγματικότητα όμως δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως προνόμιο, αλλά πρωτίστως ως ευθύνη. Οι πολιτικοί οφείλουν να σέβονται τον Τύπο και να υπερασπίζονται την ελευθερία του, ακόμα κι όταν η κριτική που τους γίνεται είναι πάρα πολύ σκληρή, πάρα πολύ αυστηρή. Αυστηρή μεν,  τεκμηριωμένη δε. Το ίδιο όμως υποχρεούνται να δεχθούν και οι δημοσιογράφοι: ότι και οι δικές τους θέσεις θα γίνουν αντικείμενο αυστηρής κριτικής, όταν υπάρχουν ανακρίβειες στην έκθεση των γεγονότων. Επιπλέον, ο πολιτικός, ως θεσμικό πρόσωπο, έχει κάθε δικαίωμα να αντιπαρατίθεται με τους δημοσιογράφους στις εκτιμήσεις, στο σχολιασμό, στην ερμηνεία των γεγονότων» ανέφερε ενδεικτικά.

Διαβάστε επίσης:

Νέα κυβίστηση Οικονόμου – Τώρα τα «μαζεύει» για την επίθεση στη δημοσιογράφο του Politico

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτοδιαψεύδεται και επιτίθεται στη συντάκτρια του Politico

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Νέα ψεύδη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Βλέπει ως… ανασκευή τις διευκρινίσεις Politico

Mapping Media Freedom: «Δριμύ κατηγορώ» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη στοχοποίηση δημοσιογράφου του Politico

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter