Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Την κυβερνητική πρόταση κατέθεσαν στον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο, η νέα Υπουργός Εσωτερικών, κ. Κεραμέως και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Λιβάνιος σχετικά με την ψήφο των αποδήμων.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ανέφεραν ότι η «νέα» πρόταση για την ψήφο των αποδήμων είναι ακριβώς ίδια με το αρχικό νομοσχέδιο του Βορίδη που κατατέθηκε τον 4.2021 και δεν είχε υιοθετηθεί.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι σημαντικό και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν, διότι εκ του αποτελέσματος η πρόταση που τελικά προκρίθηκε με τον νόμο 4648/2019 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Αντιθέτως, υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στη Βουλή το 2018, υπενθυμίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ότι εξασφάλιζε και το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι και ήταν σύμφωνη με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

«Εξάλλου αυτή η πρόταση είχε κατατεθεί και από τον κ. Γεραπετρίτη το 2017 στην έκθεση της επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου» σχολίασαν οι ίδιες πηγές.

Ακόμη, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι ένα άκρως σοβαρό θέμα και απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου για να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο και πρέπει να συζητηθεί ουσιαστικά και διεξοδικά. Για τον λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά πραγματικές συνθέσεις που είναι απαραίτητες σε ένα τέτοιο ζήτημα.

Τέλος, αφού ανοίγει αυτός ο διάλογος, από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους κάτι που συνετέλεσε στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές, θέμα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter