«Ηλεκτροσόκ» χωρίς τέλος: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα με το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

«Ηλεκτροσόκ» χωρίς τέλος: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα με το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

Όσο και αν ο μηχανισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις τελευταίες μέρες, επιχειρεί να πείσει πως με τη μικρή αποκλιμάκωση το ρεύμα θα είναι… φθηνό, για ακόμα μία φορά, προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες στους λογαριασμούς. Ειδικότερα, σήμερα, Τετάρτη στέφεται «πρωταθλήτρια Ευρώπης» με την υψηλότερη τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, τη στιγμή που είναι η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

Δείτε επίσης: Πρωταθλήτρια αισχροκέρδειας στο ρεύμα η Ελλάδα του Μητσοτάκη και με τη βούλα της Eurostat

Κοντολογίς, για την Τετάρτη η χώρα μας αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα πιο ακριβά από όλους τους άλλους τους υπόλοιπους με 274,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ όπως αποτυπώνεται στην ημερήσια έκθεση της ΡΑΕ, είναι μία από τις μόλις δύο χώρες που η τιμή παρουσιάζει αυξητική τάση. Συγκεκριμένα, η τιμή αυξήθηκε κατά 27,9% και η δεύτερη χώρα είναι η Σουηδία όπου η τιμή διαμορφώνεται περίπου στο 1/3 αυτής που πληρώνει η Ελλάδα, ήτοι 97,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

Νέο χαράτσι

Και όλα αυτά ενώ επίκειται νέο χαράτσι στο ηλεκτρικό ρεύμα. Και όλα αυτά ενώ ο Σόιμπλε, με περίσσεια κυνισμού, είχε δώσει… συμβουλές στους Γερμανούς να φορούν ένα-δύο πουλόβερ τον χειμώνα που έρχεται.

Δείτε επίσης: Νέο χαράτσι στο ρεύμα

Το υπουργείο Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αυξάνει 140% τις χρεώσεις ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ) για να μαζέψει από τους καταναλωτές τα λεφτά των επιδοτήσεων για το 2023

Από αυτό τον μήνα σχεδόν όλες οι κατηγορίες καταναλωτών χαμηλής και μεσαίας τάσης, δηλαδή νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, μεσαίες βιομηχανίες και αγρότες, θα κληθούν να καταβάλουν ένα νέο χαράτσι για το ρεύμα μέσω της αύξησης των ΥΚΩ.

Οι ΥΚΩ είναι μια από τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού κι αποτελούν κατά κάποιον τρόπο πληρωμή με χαρακτηριστικά κοινωνικής αλληλεγγύης, αφού καλύπτουν τα κόστη του κοινωνικού τιμολογίου για τους ευάλωτους και τα αυξημένα κόστη ηλεκτροπαραγωγής των μονάδων των πολλών ελληνικών νησιών που λειτουργούν με πετρέλαιο.

Οι ΥΚΩ αντιστοιχούν σε γενικές γραμμές στο 5-27% κάθε λογαριασμού ρεύματος, ανάλογα με την κατανάλωση, κι ενώ χρόνια τώρα το ΥΠΕΝ κι άλλοι φορείς μάς έλεγαν πως όταν γίνει επιτέλους η διασύνδεση του ηπειρωτικού δικτύου με τις Κυκλάδες και την Κρήτη οι ΥΚΩ θα μειωθούν, τώρα που επιτέλους έγινε η διασύνδεση το ΥΠΕΝ, αντιθέτως, αποφάσισε να αυξήσει τις ΥΚΩ, προκειμένου να μαζέψει λεφτά για να τα δώσει σε ενεργειακές επιδοτήσεις.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν τον Αύγουστο και από τον Οκτώβριο οι καταναλωτές, σαν να μην τους έφταναν οι αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας από τους παρόχους, θα πρέπει να πληρώσουν και αυξήσεις κατά 140% για τις χρεώσεις των ΥΚΩ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter