«Hotspots» του κορονοϊού τα διάσημα θέρετρα

Στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου τα πάρτι συνεχίστηκαν το καλοκαίρι και αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων της νόσου Covid-19

Οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στους νέους να χαλιναγωγήσουν την όρεξή τους για διασκέδαση προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων της νόσου Covid-19 αντηχούν εδώ και μήνες. Οπως φάνηκε όμως δεν ήταν αρκετές για να βάλουν φρένο στα σχέδια των παραθεριστών για ξέφρενα πάρτι με μουσική και χορό σε κάποιο εξωτικό μέρος. Ιμπιζα, Μαγιόρκα, νότια Ιταλία όπως και τα ελληνικά νησιά αποτέλεσαν ιδανική ευκαιρία για τους τουρίστες που θέλησαν να ξεφαντώσουν και να απολαύσουν το καλοκαίρι αγνοώντας σε αρκετές περιπτώσεις τα μέτρα ασφαλείας κατά της πανδημίας. Επειτα από δύο μήνες και πλέον ηρεμίας όμως μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι τα νέα «hotspots» της πανδημίας εντοπίζονται πλέον σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα.

Σαρδηνία όπως Λομβαρδία

Περίπου 1.000 περιστατικά κορονοϊού καταγράφονται καθημερινά στην Ιταλία τις τελευταίες μέρες, με τα κρούσματα στην παραθαλάσσια περιοχή της Καμπανίας να αγγίζουν από μόνα τους τα 184, ενδεικτικό ότι οι νέες εστίες κρουσμάτων έχουν μεταφερθεί κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας. Το λιμάνι της Τσιβιταβέκια, περίπου 50 μίλια από τη Ρώμη, θα ήταν σε άλλη περίπτωση γεμάτο κρουαζιερόπλοια με τουρίστες. Σήμερα είναι γεμάτο με ειδικά κλιμάκια που κάνουν συνεχώς ελέγχους για κορονοϊό σε όσους παραθεριστές καταφτάνουν για τις διακοπές τους. Περίπου 800 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφέρεια του Λάτσιο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με το ένα τρίτο αυτών να προέρχεται από τη διάσημη Κόστα Σμεράλντα της Σαρδηνίας.

«Προφανώς υπήρξαν συγκεντρώσεις σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα με λίγους ελέγχους που στη συνέχεια προκάλεσαν ένα κύμα το οποίο εντοπίζουμε πλέον και μέσω των διαγνωστικών τεστ» επισημαίνει ο Αλέσιο ντ’ Αμάτο, σύμβουλος Υγείας της περιφέρειας του Λάτσιο, αποκαλύπτοντας ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι νεαρά, περίπου στην ηλικία των 25 ετών.

Ανάλογη εικόνα έχει παρατηρηθεί και στις Βαλεαρίδες νήσους όπως στην Ιμπιζα, τη Μαγιόρκα και τη Φορμεντέρα, με τα νέα κρούσματα να αγγίζουν κατά μέσο όρο ημερησίως τα 250 τις τελευταίες εβδομάδες και τα άτομα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία να φτάνουν τα 50. Τα ελληνικά νησιά και τα ξέφρενα πάρτι που στήθηκαν σε Μύκονο και Ζάκυνθο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οδήγησαν επίσης σε απότομη αύξηση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Δεν γλίτωσαν οι σταρ

Ενα από αυτά τα πάρτι στην «αμαρτωλή» Σαρδηνία ήταν και η αιτία που οδήγησε τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου. Ο 83χρονος καβαλιέρε χαρακτήρισε την ασθένεια «μια κόλαση» και πρόσθεσε πως κάνει ό,τι μπορεί για να καταφέρει να την ξεπεράσει. Στο διάσημο θέρετρο παραθέρισε τον Αύγουστο και το άλλοτε αφεντικό της Benetton και της Renault στη Φόρμουλα 1 Φλάβιο Μπριατόρε, ο οποίος διαγνώστηκε επίσης με κορονοϊό λίγες μέρες αργότερα.

Το ξέφρενο πάρτι στην Ιμπιζα στο ιδιωτικό γιοτ του Αργεντινού ποδοσφαιριστή Μάουρο Ικάρντι φαίνεται να ήταν επίσης καταστροφικό για τους ποδοσφαιριστές της Παρί Σεν Ζερμέν. Στα τέλη Αυγούστου διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό ο Βραζιλιάνος άσος Νεϊμάρ, ο Ανχελ ντι Μαρία και ο Λεάντρο Παρέδες.

Φοιτητικά πάρτι

Καθώς όμως το καλοκαίρι φεύγει, τα διάσημα τουριστικά θέρετρα αρχίζουν να ερημώνουν σταδιακά και η ανησυχία των επιδημιολόγων μεταφέρεται στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Τα πρώτα φοιτητικά πάρτι στις εστίες έχουν ξεκινήσει προτού ακόμη αρχίσουν τα μαθήματα.

Ηδη στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρείται αύξηση των φοιτητικών πάρτι στις εστίες, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να επιβάλουν την περασμένη εβδομάδα επτά πρόστιμα των 10.000 λιρών στους διοργανωτές με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν μελλοντικά ανάλογες εικόνες. Αντίστοιχο περιστατικό με περίπου 45 φοιτητές που δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τις απαιτούμενες αποστάσεις καταγράφηκε σε φοιτητική κατοικία κοντά στην Οξφορντ Στριτ του Λονδίνου.

«Βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων ή τουλάχιστον των ανιχνεύσιμων κρουσμάτων σε νεαρά άτομα ηλικίας από 20 έως 29 ετών, που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 45 έτη. Τα νούμερα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς οι νέοι είναι πιο πιθανό να έχουν έρθει σε επαφή είτε με φίλους είτε με μέλη της οικογένειάς τους μετά τη χαλάρωση των μέτρων» επισημαίνει η Ντέιμ Αν, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου.

Ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου καταγράφεται πρωτιά στα κρούσματα κορονοϊού, οι φοιτητές συνεχίζουν κανονικά τα πάρτι. Η φωτογραφία που ανέβασε από τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κορνέλ ένας από τους φοιτητές προβάλλοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πάρτι που είχε στηθεί άναψε φωτιές. Ο αριθμός ωστόσο των κρουσμάτων στα αμερικανικά πανεπιστήμια, προτού ακόμη αυτά ανοίξουν τις πύλες τους, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικός. Στο Πανεπιστήμιο Τέξας A&M εντοπίστηκαν 742 νέα κρούσματα κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας έχουν καταγραφεί 846 κρούσματα που αφορούν φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό από τα μέσα Αυγούστου και στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ έχουν εντοπιστεί έντεκα κρούσματα.

Ετικέτες