ΗΠΑ: Αθώοι τρεις αστυνομικοί για δολοφονία αφροαμερικανού – Αγνοήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες

ΗΠΑ: Αθώοι τρεις αστυνομικοί για δολοφονία αφροαμερικανού – Αγνοήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες

Τρεις αστυνομικοί στην Ουάσιγκτον που κατηγορήθηκαν για τον θάνατο του Μάνουελ Έλις, ενός 33χρονου μαύρου άνδρα που πέθανε στα χέρια τους τον Μάρτιο του 2020 αφού είπε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες, βρέθηκαν αθώοι την Πέμπτη.

Οργή της οικογένειας

Η οικογένεια του Έλις και υποστηρικτές της εξέφρασαν την οργή τους για την έκβαση της υπόθεσης, την πρώτη στην οποία είχαν απαγγελθεί κατηγορίες με βάση νέο κανονισμό για τη λογοδοσία της αστυνομίας, τον οποίο ενέκριναν πριν πέντε χρόνια με δημοψήφισμα οι κάτοικοι της πολιτείας Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό γραφείο της κομητείας Πιρς, ο Έλις πέθανε από υποξία, έλλειψη οξυγόνου, η οποία προκάλεσε τη θανατηφόρα αναπνευστική του ανακοπή. Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι έπεσε πάνω στον Έλις ενώ χτυπούσε το παράθυρο του αυτοκινήτου μιας γυναίκας, προσπαθώντας να ανοίξει τις πόρτες.

Στη συνέχεια, ο Έλις συγκρατήθηκε στο έδαφος, ξυλοκοπήθηκε, υπέστη ηλεκτροπληξία με taser και του φορέθηκε μάσκα που τον απέτρεπε από το να φτύνει, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι ο Έλις πέθανε από υψηλά επίπεδα μεθαμφεταμίνης στο σύστημά του και συνεχιζόμενες καρδιακές επιπλοκές.

Οι τρεις αστυνομικοί αθωώθηκαν για τον φόνο του 33χρονου Έλις παρά τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και υλικού από κάμερες που παρουσιάστηκε στη δίκη και το οποίο έδειχνε ότι οι αστυνομικοί έκαναν κεφαλοκλείδωμα στον Έλις, τον χτύπησαν με τέιζερ και τον ακινητοποίησαν ξαπλωμένο στο οδόστρωμα ρίχνοντας το βάρος τους πάνω του, στις 3 Μαρτίου 2020.

Οι αστυνομικοί Μάθιου Κόλινς, Κρίστοφερ Μπέρμπανκ, και Τίμοθι Ράνκιν κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού. Επιπλέον, ο Κόλινς και ο Μπέρμπανκ, οι πρώτοι αστυνομικοί που πλησίασαν τον Έλις όταν τον είδαν να πιάνει την πόρτα ενός αυτοκινήτου καθώς περνούσε από μια διασταύρωση, κατηγορήθηκαν επίσης για φόνο δευτέρου βαθμού.

Αν καταδικάζονταν, θα αντιμετώπιζαν μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης και πρόστιμο 50.000 δολαρίων.

Στοιχειώδης ανθρώπινη αξιοπρέπεια

«Ήταν ένας άνθρωπος που άξιζε την ίδια αξιοπρέπεια που αξίζουμε όλοι μας», είπε η ειδική εισαγγελέας Πατρίσια Ικς του Γενικού Εισαγγελέα της Ουάσιγκτον κατά την τελευταία συνεδρίαση. «Του άξιζε να του φέρονται με στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Συνέκρινε τη μεταχείριση του Έλις με αυτή ενός ζώου, αναφέροντας ότι ο Έλις ήταν δεμένος με ένα σκοινί «παστουρώματος», ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να ασφαλίσει τα πόδια και τους αστραγάλους ενός υπόπτου. Και οι τρεις εξακολουθούν να εργάζονται στο αστυνομικό τμήμα της Τακόμα στην Ουάσινγκτον και σε άδεια μετ’ αποδοχών. Σύμφωνα με τους Seattle Times, τα αρχεία μισθοδοσίας δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των τριών ετών από την τελευταία φορά που έχουν λάβει περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε μισθό. Το αστυνομικό συνδικάτο της Τακόμα είπε στο ABC News σε προηγούμενη δήλωση ότι οι κατηγορίες ήταν «κυνήγι μαγισσών με πολιτικά κίνητρα».

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter