ΗΠΑ: Εκλογικό crash test για Μπάιντεν και Τραμπ – Τα δεδομένα για Κογκρέσο και Βουλή

ΗΠΑ: Εκλογικό crash test για Μπάιντεν και Τραμπ – Τα δεδομένα για Κογκρέσο και Βουλή

Ημέρα… ενδιάμεσων εκλογών για τις ΗΠΑ, με εκατομμύρια πολίτες να καλούνται να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στη Γερουσία και τη Βουλή.

Πρόκειται για μία εκλογική διαδικασία που ανέκαθεν φανέρωνε τις πρώτες ενδείξεις για το πολιτικό μέλλον των ΗΠΑ, καθώς διεξάγεται στο μεσοδιάστημα των προεδρικών εκλογών. Αναμφίβολα, η «μάχη» για το Κογκρέσο και σε δεύτερη ανάγνωση η αντίστοιχη για την «πολιτική γεωγραφία» της Βουλής θα αναδείξει το εάν υπάρχουν «αντοχές» στους κυβερνώντες Δημοκρατικούς και το κατά πόσο ισχυρό είναι το «ρεύμα» που δημιουργείται υπέρ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών θα αποτελέσει crash test για τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και για τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για μία δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, το 2024.

Η διαδικασία

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν από τις 6 ή 7 το πρωί (13:00 ή 14:00 ώρα Ελλάδας) ανάλογα με την πολιτεία. Οι αμερικανοί καλούνται να ψηφίσουν για το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων, για το ένα τρίτο της Γερουσίας και για μια σειρά θέσεων αιρετών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση έχει πολλές πιθανότητες να πάρει τουλάχιστον 10 με 25 έδρες στην κάτω βουλή – αρκετές για να έχει εκεί την πλειοψηφία. Οι δημοσκόποι είναι πιο συγκρατημένοι όσον αφορά τη Γερουσία, αλλά οι ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να έχουν κι εκεί το πλεονέκτημα.

Ενδεχόμενη απώλεια του ελέγχου των δύο σωμάτων του Κογκρέσου θα είχε βαριές συνέπειες για τον Μπάιντεν, ο οποίος μέχρι τώρα λέει πως έχει την «πρόθεση» να είναι υποψήφιος το 2024, οπότε και θα επαναληφθεί ενδεχομένως η μονομαχία του 2020.

Οι πολιτείες – κλειδιά

Όλοι οι προβολείς έτσι στραμμένοι στην Πενσιλβάνια, πρώην προπύργιο της χαλυβουργίας, όπου ο πολυεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που υποστηρίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει τον δημοκρατικό πρώην δήμαρχο μιας μικρής πόλης Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη θέση στη Γερουσία, καθώς απ’ αυτή την έδρα θα εξαρτηθεί πιθανότατα η ισορροπία των εξουσιών στην άνω βουλή με τις τεράστιες εξουσίες.

Όπως το 2020, η Τζόρτζια είναι κι αυτή στην καρδιά της αντιπαράθεσης. Ο δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ, πρώτος μαύρος βουλευτής που εξελέγη ποτέ σ’ αυτή την πολιτεία του αμερικανικού Νότου, επιχειρεί να επανεκλεγεί με αντίπαλο τον Χέρσελ Γουόκερ, αφροαμερικανό πρώην αθλητή, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από τον πρώην πρόεδρο.

Η Αριζόνα, το Οχάιο, η Νεβάδα, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα είναι επίσης θέατρα σφοδρών μαχών, όπου οι δημοκρατικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με υποψηφίους του Ντόναλντ Τραμπ που ορκίζονται απόλυτη πίστη στον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter