ΗΠΑ: Εκτόξευση του πληθωρισμού στο 9,1% – Ρεκόρ 41 ετών

ΗΠΑ: Εκτόξευση του πληθωρισμού στο 9,1% – Ρεκόρ 41 ετών

Στο 9,1% ανήλθε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, κινούμενος στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 1981.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αυξηθεί κατά 8,6% σε ετήσια βάση, ποσοστό που ήταν ήδη το πιο υψηλό των τελευταίων 41 ετών – από τον Δεκέμβριο του 1981.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εμφάνισε τον Ιούνιο αύξηση 1,3% σε σχέση με τον Μάιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,7%.

Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης, καθώς οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα έφτανε το 8,8% σε ετήσια βάση και το 1,1% σε μηναία βάση τον Ιούνιο.

Η άνοδος των τιμών αφορά όλους τους κλάδους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα ενοίκια, στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Οι τιμές της ενέργειες αυξήθηκαν κατά 41,6% σε έναν χρόνο, τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 1980.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον περασμένο μήνα τα 5 δολάρια ανά γαλόνι (περίπου 3,8 λίτρα), γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα. Όσο για τα τρόφιμα, καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 1981, με 10,4% σε ετήσια βάση.

Η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό έβαψε στα «κόκκινα» τους δείκτες του Χρηματιστηρίου της Wall Street, από το ξεκίνημα της συνδρίασης. Έτσι, ο Dow Jones καταγράφει απώλειες -1,41%, ο S&P -0,88%, ενώ ο Nasdaq -1,37%.

Πηγή: Bloomberg, NBC

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter