ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι αποκλείουν τις τρανς αθλήτριες από γυναικείες διοργανώσεις

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι αποκλείουν τις τρανς αθλήτριες από γυναικείες διοργανώσεις

Η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο που απαγορεύει ουσιαστικά στα τρανς κορίτσια και γυναίκες να ανταγωνίζονται σε κατηγορίες γυναικείων εκδηλώσεων στα σχολικά αθλήματα.

Η ψηφοφορία 219-203 έγινε σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος, με όλους τους Δημοκρατικούς που ήταν παρόντες να την καταψηφίζουν. Το μέτρο είναι απίθανο να περάσει από τη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί αποτελούν την πλειοψηφία. Αλλά η ψηφοφορία της Πέμπτης αντανακλά την επιθυμία των Ρεπουμπλικανών της Βουλής να κυριαρχήσουν στο διάλογο για ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Περιπτώσεις τρανς αθλητριών

Οι συζητήσεις σχετικά με τους περιορισμούς στις κατηγορίες των γυναικών έχουν τροφοδοτηθεί από μερικές περιπτώσεις υψηλού προφίλ επιτυχίας από τρανς γυναίκες σε επίπεδο κολεγίου. Το 2019, η CeCé Telfer κέρδισε έναν τίτλο της Εθνικής Συλλογικής Αθλητικής Ένωσης στα 400 μέτρα με εμπόδια γυναικών. Το 2022, η Lia Thomas, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, κέρδισε τον τίτλο της κολύμβησης ελεύθερου στυλ γυναικών στο πρωτάθλημα NCAA.

Το νομοσχέδιο της Βουλής παραβιάζει τους ομοσπονδιακούς κανόνες του Τίτλου IX για κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα που λαμβάνει ομοσπονδιακά κεφάλαια για να επιτρέψει σε τρανς κορίτσια και γυναίκες να διαγωνίζονται σε κατηγορίες γυναικείων εκδηλώσεων, ένας ορισμός που θα κάλυπτε σχεδόν κάθε γυμνάσιο, λύκειο και κολέγιο στις ΗΠΑ.

Αντεγκλήσεις των κομμάτων

Η ρεπουμπλικανή βουλεύτρια Τζένιφερ Κίγκανς, η οποία υποστήριξε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο όταν ήταν μέλος της Γερουσίας της Βιρτζίνια, είπε ότι το νομοσχέδιο ήταν απαραίτητο για να διατηρηθεί η πρόσβαση στα οφέλη των σχολικών αθλημάτων για τις αθλήτριες που δεν είναι τρανς.

Η μη αναγνώριση των σωματικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών «αφαιρεί τις ευκαιρίες για τα κορίτσια και τις γυναίκες να πετύχουν στον αγωνιστικό χώρο», είπε.

Οι Δημοκρατικοί λένε ότι είναι λάθος να περιορίζεται η συμμετοχή τρανς γυναικών και κοριτσιών στον αθλητισμό, μόνο και μόνο λόγω της ταυτότητας φύλου τους, και ότι στέλνει ένα μήνυμα αποκλεισμού που είναι επιζήμιο σε μια ήδη ευάλωτη ομάδα ανθρώπων.

«Οι αθλητικές απαγορεύσεις για παιδιά είναι σκληρές και δεν είναι απαραίτητες», είπε η βουλεύτρια Μπέκα Μπαλίντ, ενώ συμπλήρωσε: «Αυτά τα νομοσχέδια είναι ξεκάθαρα αντιαμερικανικά στον πυρήνα τους. Πρόκειται για περιορισμό δικαιωμάτων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter