ΗΠΑ: Οι υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει μείνει στάσιμη

ΗΠΑ: Οι υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει μείνει στάσιμη

Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου προς τα κατεχόμενα από τη Ρωσία νότια εδάφη της Ουκρανίας που ξεκίνησε τον Ιούνιο, αφού είχε ανακοινωθεί αρκετές εβδομάδες πριν, φαίνεται ότι δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας την απελευθέρωση του Ουροζάινε, ενός χωριού 1.000 κατοίκων στα σύνορα μεταξύ της περιφέρειας Ζαπορίζια και του Ντονέτσκ, αλλά η προώθησή του παραμένει εξαιρετικά αργή και οι Ρώσοι εξακολουθούν να ελέγχουν περισσότερα από 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν περίπου στο 17,5% της επικράτειας της Ουκρανίας. 

Απαισιοδοξία 

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δε δείχνουν να είναι πολύ αισιόδοξες, σύμφωνα με την Washington Post. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 17 Αυγούστου, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η «κοινότητα πληροφοριών» των Αμερικανών, η οποία βασίζεται σε εμπιστευτικά προσωρινά έγγραφα, θεωρεί απίθανο οι ουκρανικές δυνάμεις να καταλάβουν τη Μελιτόπολη πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με τους στόχους τους. 

Η Μελιτόπολη βρίσκεται στην περιφέρεια Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κατέχει στρατηγική θέση, καθώς διευκολύνει την πρόσβαση στην Κριμαία, από την οποία οι Ρώσοι μεταφέρουν στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι ουκρανικές δυνάμεις πιέζουν από την πόλη Ραμποτίνε, περίπου 80 χιλιόμετρα βορειότερα, αλλά «αναμένεται να παραμείνουν σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από την πόλη» μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Washington Post. Δυσκολίες που έρχονται σε αντίθεση με την επιτυχία της επίθεσης του Σεπτεμβρίου 2022, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στο Κίεβο να ανακαταλάβει γρήγορα μεγάλα εδάφη στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο.

Αυτή τη φορά, ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος ωστόσο επωφελείται από σημαντική οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται αντιμέτωπος με τη σταθερότητα των αμυντικών γραμμών του εχθρού, που αποτελούνται από χαρακώματα, πεδία ναρκοπεδίων και αντιαρματικά φράγματα. «Η ποιότητα αυτών των γραμμών είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην πορεία αυτής της επίθεσης», δήλωσε ο Ρομπ Λι, στρατιωτικός παρατηρητής από το Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής που έδωσε συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα. «Οι Ρώσοι είχαν άφθονο χρόνο και προετοιμάστηκαν πολύ καλά, κάτι που δυσκόλεψε πολύ την προέλαση της Ουκρανίας».

Διχόνοια στις ΗΠΑ

Κατά την εκτίμηση της Washington Post, η βραδύτητα της ουκρανικής προέλασης τροφοδοτεί τη διχόνοια μεταξύ του Πενταγώνου και του ουκρανικού στρατού: το πρώτο κατηγορεί τον δεύτερο ότι επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην ατέρμονη μάχη του Μπαχμούτ, χωρίς επιτυχία, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις ανθρώπινες απώλειες που υπέστησαν σε αυτήν την πόλη στα ανατολικά της χώρας να είναι κολοσσιαίες. 

Από την άλλη, η αστοχία της κατάληψης νέων εδαφών δημιουργεί ρήγματα μέσα στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Κατά τη διάρκεια συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι απογοητευμένοι από τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιθυμία του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποδεσμεύσει περίπου 19 δισεκατομμύρια επιπλέον ευρώ για τον ουκρανικό στρατό και την οικονομία.

Από την άλλη, υπάρχουν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βουλευτές που ζητούν αύξηση της αμερικανικής βοήθειας, η οποία έχει ήδη ανέλθει σε σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2022. 

Παραδοχή βραδυπορίας

Το Κίεβο έχει ήδη παραδεχτεί σε αρκετές περιστάσεις ότι η αντεπίθεση δεν πηγαίνει όπως αναμενόταν στις αρχές Ιουνίου. «Η πρόοδος είναι πιο αργή από το αναμενόμενο, αναγνώρισε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 21 Ιουνίου. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ταινία του Χόλιγουντ και περιμένουν αποτελέσματα τώρα. Δεν είναι έτσι.» Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, Πέμπτη 17 Αυγούστου ανέφερε ότι: «Στόχος μας είναι η νίκη, η νίκη με τη μορφή της απελευθέρωσης των εδαφών μας εντός των συνόρων του 1991, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό χρειάζεται». 

Την προηγούμενη Παρασκευή, οι ρωσικές κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας Ουκρανός κομάντο άνοιξε ένα ρήγμα στο μέτωπο της περιοχής της Χερσώνας, διασχίζοντας τον ποταμό Δνείπερο. Κάποιες θέσεις κοντά στην τοποθεσία Κοζάτσι Λαχέρι είχαν καταληφθεί προσωρινά από τους επιτιθέμενους, πριν «καθαριστεί» η περιοχή από τους Ρώσους. Εάν οι Ουκρανοί εξακολουθούν να ελπίζουν να φτάσουν στη Μελιτόπολη πριν από το τέλος του έτους, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μόνο λίγες εβδομάδες: μετά θα είναι χειμώνας και οι κακές καιρικές συνθήκες θα δυσκολέψουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ευνοώντας τη διατήρηση των Ρώσων στη θέση τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter